Shqiperia

“Kemi hyrë në mafian shqiptare”, gazetari i infiltruar paralajmëron “tërmet”

Investigimi i linjave ndërkombëtare të trafikut të kokainës dhe të qenieve njerëzore në Amerikën e Jugut duket se e ka “sjellë” gazetarin spanjoll David Beriain në Shqipëri, duke na rrëfyer që nga metodat “e lehta” të ndryshimit të identitetit, deri tek përballja me mafiozët shqiptarë, me kodet e tyre stërgjyshërore të nderit dhe hakmarrjes.

Gazetari David Beriain kthehet më 21 nëntor me një sezon të ri të “Clandestino” në DMAX, duke patralajmëruar një seri prej disa ciklesh dokumentaresh të realizuar në botët më të errëta të krimit në planet.

Dhe në spotin e këtij dokumentari media spanjolle njofton se disa seri të këtij dokumentari i kushtohen pikërisht mafias shqiptare që udhëhiqet, sipas Beriain, nga kodet stërgjyshore të nderit dhe hakmarrjes.

Po ashtu sa i përket pjesës së Shqipërisë, ai thekson se do të demonstrojë më zë e figurë se sa e lehtë është të ndryshosh identitetin në vendin tonë.

“Unë regjistrova për herë të parë Clandestino në rrugët e Evropës, me këtë Camorra të re të udhëhequr nga mafiozët ndonjëherë adoleshentë. Kemi parë se sa e lehtë ka qenë të arrijmë një identitet të ri në Shqipëri dhe kemi hyrë me mafian e atij vendi në një botë të sunduar nga kodet stërgjyshore të nderit dhe hakmarrjes”- komenton gazetari dhe autori i dokumentarit “Clandestino” David Beriain, i cili do të nisë premierën e tij të këtij sezoni me darë 21 nëntor në DMAX.

Spoti i plotë për dokumentarin “Clandestino” të David Beriain

I mësuar të vendosë një lidhje të verbër në diçka që nuk na pëlqen apo të shikojmë mënyrën tjetër për të mos u përfshirë në problemet e njerëzve të tjerë, guximi i profesionistëve si David Beriain bëhet edhe më i rëndësishëm. Gazetari, një nga fytyrat më të vendosura të DMAX, kthehet në kanalin me një sezon të ri të “Clandestino”, çdo të mërkurë në orën 22.30, duke filluar më 21 nëntor të kthehet në zhytje në botën më hermetike dhe të rrezikshme klandestine të planetit.

Problemi i rrëmbimeve në Venezuelë, “Baby Camorra” në Italinë jugore, mafiat në Shqipëri, biznesi i trafikimit të armëve në Shtetet e Bashkuara, Meksika, Guatemala, El Salvador dhe Kolumbi dhe trafiku i drogës në qendër të vendit në të njëjtin lokal prej 93 metrash, janë gjashtë episodet e reja të “Clandestino”, një prodhim që si një risi do të zgjasin kohëzgjatjen e saj deri në një orë e gjysmë për t’u thelluar në një mënyrë edhe më të fuqishme në secilën prej temave. Qëllimi është të ofrojë një vizion unik dhe “të pafiltruar” të botëve të paligjshme dhe të paarritshme që përfshin pikëpamje të ndryshme të çdo problemi duke ofruar një pamje gjithëpërfshirëse.

“Në këtë sezon ne kemi përjetuar disa nga momentet më intensive dhe më të vështira që kur kemi filluar regjistrimin e Clandestino. Ne kemi qenë dëshmitarë të pavullnetshëm se si një bandë e kidnapuesve venezuelianë të formuar nga policë aktivë e quajti familjen e viktimës për t’i dhënë atij një afat kohor prej 48 orësh përpara se të vritej një i dashur i tij. Ne kemi parë se si këto rrëmbime shpesh organizohen nga burgjet ku të burgosurit na kanë marrë me pushkë dhe granata.

Unë regjistrova për herë të parë Clandestino në rrugët e Evropës, me këtë Camorra të re të udhëhequr nga mafiozët, ndonjëherë adoleshentë. Kemi parë se sa e lehtë ka qenë të arrijmë një identitet të ri në Shqipëri dhe kemi hyrë me mafian e atij vendi në një botë të sunduar nga kodet stërgjyshore të nderit dhe hakmarrjes.

Ne kemi parë narcos meksikan shkurtuar rrugët për aeroplanë të tokës ngarkuar me armë amerikane dhe gjurmët e tyre gjurmët në xhunglave të Kolumbisë për të përfunduar në duart e guerrilas. Dhe gjithashtu në Kolumbi, ne kemi arritur të marrim narcos që të na tregojnë laboratorët e tyre industrialë të kokainës dhe të shihnim se si 400 nga këta kilogramët u zbarkuan në Meksikë. Ka qenë dymbëdhjetë muaj, në të cilën falë mbështetjes së DMAX dhe angazhimit të saj ndaj gazetarisë sonë, ne kemi vazhduar të kemi privilegjin të jemi dëshmitarë. Unë besoj, sinqerisht, se është sezoni më i mirë i Clandestino”, komenton David Beriain.