Bota Ekonomi Opinion

Kina synon të kthejë Sirinë në një territor strategjik

Nga: Salman Rafi Sheikh

Fundi i mundshëm i luftës në Siri ka filluar tashmë për të tërhequr investitorë për rindërtimin e vendit dhe për rehabilitimin dhe punësimin e miliona njerëzve. Ndërkohë që asnjë vend nuk mund ta kthejë Sirinë në një rrugë të vetme, jo investimet ekonomike të çdo vendi në Siri do të kishin implikime të rëndësishme strategjike si Kina, sepse Kina nuk do të luante rol vetëm në rindërtim, por gjithashtu do të kthejë Sirinë në një territor strategjik duke e lidhur atë edhe me rrugët strategjike. Tashmë Kina ka shprehur interes të thellë në ndërtimin e një porti detar në Tartus, i cili do t’i shërbejë interesave strategjike të Kinës, duke shërbyer për të vendosur drejtpërdrejt një linjë detare komunikimi përmes Gaëadarit në Pakistan dhe Tartus në Siri. Kina është, pra, plotësisht e vëmendshme ndaj asaj që mund të bëjë në Siri në skenarin e pasluftës dhe si mund të përkthejë nevojat e infrastrukturës së Sirisë në një mundësi strategjike për vete.

Në panairin e 60-të ndërkombëtar të Tregtisë së Damaskut, Kina përfundoi duke theksuar se si Kina jo vetëm që synon të rindërtojë Sirinë, por edhe të investojë në ndërmarrje të tilla që do të japin një kontribut të drejtpërdrejtë në ndërtimin e ekonomisë së Sirisë. Planet e Kinës përfshijnë fabrikat e çelikut, si dhe objektet e prodhimit të makinave në krahinën e Homs, që do të thotë se Kina do të bëjë shumë më tepër sesa vetëm rindërtimin e pas luftës. Rreth 200 kompani kineze ishin të pranishme në këtë panair dhe disa prej tyre lidhën kontrata me disa kompani siriane si Mallouk & Co. për të filluar prodhimin e markave kineze të makinave në Siri. Fakti që shumica e ndërmarrjeve të pranishme ishin në pronësi të shtetit e bën të qartë se qeveria kineze ka nisur tashmë projektin e saj në Siri dhe synon ta shtrijë atë më tej.

Edhe para se të mbahej ky Panair, Kina kishte shprehur synimet e saj përmes një letre që kishte shkruar ambasadori i Kinës në Siri. Letra e bën të qartë se si Kina synon të lidhë Sirinë me BRI përmes vendosjes së një rrjeti të gjerë hekurudhor dhe projekteve të tjera financiare dhe infrastrukturore. Sa saktësisht kjo do të ndodhë, është ende për t’u parë, por ajo që dimë deri tani është se planet e Kinës përfshijnë një lidhje më të madhe territoriale të rajoneve të tjera përmes Sirisë. Një nga projektet në tubacion do të mjaftojë për të ilustruar qasjen e Kinës.

Sipas kësaj, ndërsa Kina ka interes për portin e Tartus, një alternativë tjetër për Kinën, e cila po shqyrtohet gjithashtu, është të ndërtojë një port detar në qytetin e Tripolit të Libanit dhe ta përdorë atë port nëpërmjet një rrjeti hekurudhor që lidh Libanin dhe Sirinë, për të ndërtuar një gjeografi të re të tregtisë dhe për të ofruar mallra dhe materiale të saj nga Siria.

Përveç kësaj, kinezët kanë shprehur gjithashtu interes për ndërtimin e një rrjeti hekurudhor trans-kombëtar që lidh Iranin, Turqinë dhe Sirinë. Me Pakistanin dhe Iranin që ka një kufi të drejtpërdrejtë territorial dhe me Kinën që tashmë ka praninë e thellë ekonomike në Pakistan, ky rrjet hekurudhor do të lejonte që Kina të ndërtonte një lidhje të drejtpërdrejtë territoriale me Sirinë.

Një tjetër aspekt i rëndësishëm i bashkëpunimit të prekur në letrën e ambasadorëve është bashkëpunimi i sigurisë, domethënë, bashkëpunimi ushtarak, sigurimi i armëve dhe sistemeve të armëve dhe trajnimi i forcave ushtarake të Sirisë.
Bashkëpunimi në aspektin e sigurisë i shërben interesave të Kinës në dy mënyra kryesore. Së pari, me Kinën gati për të bërë investime të mëdha në Siri, do të dëshironte të shihte një Siri që është mjaft e sigurt për këtë investim; prandaj, bëhet bashkëpunimi paralel i sigurisë. Së dyti, duke zgjeruar bashkëpunimin ushtarak, Kina do të dëshironte të sigurohej që ajo të vazhdojë të ketë një fjalim të drejtpërdrejtë në çështjet e sigurisë të vendit për t’u kujdesur më mirë interesave të saj ekonomike.

Dhe në letrën që shkroi ambasadori kinez, theksi i qartë në zgjerimin e zonës kundër terrorizmit na tregon shumë për atë që do të vijë në të ardhmen në aspektin e bashkëpunimit të drejtpërdrejtë ushtarak, i cili mund ose nuk mund të mos binte ndesh me vendosjen e drejtpërdrejtë ushtarake kineze në Siri. Kjo është një fushë specifike në të cilën kinezët kanë interes të thellë për shkak të pranisë së raportuar të militantëve kinezë në Siri.

Mbi të gjitha ky është fakti se Kina ka elitën e zjarrtë siriane duke pritur që ajo të nisë projektet e saj ambicioze. Siria po kërkon me padurim drejt Kinës për këto projekte jo vetëm për shkak se këto projekte shërbejnë për të rindërtuar Sirinë dhe për të ndihmuar në përmirësimin e gjendjes së saj të varfër ekonomike, por edhe për shkak të rritjes së investimit kinez dhe pranisë kineze në legjitimitetin ndërkombëtar të regjimit sirian.

Si i tillë, ndërsa prania kineze do të komplikojë më tej çështjet për SHBA dhe aleatët e saj, ajo do të ndihmojë direkt regjimin sirian për të shmangur një kolaps ekonomik pas luftës dhe presionin pasues nga brenda dhe jashtë Sirisë.

Por interesat kineze duket se i tejkalojnë ato të Sirisë në aspektin e potencialit të madhësisë dhe gjeopolitike. Për Kinën, një prani e fortë në Siri dhe lidhjen e drejtpërdrejtë territoriale të Sirisë me Kinën kontinentale përmes Turqisë, Iranit dhe Pakistanit do të lejonte që Kina të bëhej një lojtar shumë i vendosur gjeopolitik në Lindjen e Mesme, duke i dhënë atij përparësi ndaj lojtarëve të tjerë të mirëfilltë.

Burimi: NEO/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA