Kisha ruse shpërthen kundër Vatikanit për bekimet e homoseksualëve

Vendimi i fundit i Vatikanit për të lejuar bekimet e çifteve të të njëjtit seks është një devijim nga besimi i krishterë, ka thënë Kisha Ortodokse Ruse. Sipas një deklarate të publikuar në faqen e internetit të kishës, Patriarku Kirill i Moskës i kërkoi Komisionit Sinodal Biblik dhe Teologjik të “analizonte” dokumentin e miratuar nga Vatikani në dhjetor 2023.

Komisioni u takua të martën dhe “njëzëri ranë dakord se kjo risi përfaqëson një largim drastik nga mësimet morale të krishtera”, thuhej në deklaratë. Kirill tha në të kaluarën se Kisha Ortodokse Ruse “kurrë” nuk do të miratonte martesën e të njëjtit seks dhe ka dënuar “ideologjinë e rrezikshme dhe shkatërruese LGBT”. Pikëpamjet e kishës janë në përputhje me qëndrimin e autoriteteve ruse, të cilat në dhjetor 2022 zgjeruan shumë dhe ndalimin ekzistues të “propagandës LGBT”.

Deklarata e Vatikanit e titulluar “Fiducia Supplicans” u hartua nga dy zyrtarë të lartë të Dikasterit për Doktrinën e Besimit – Kardinali Victor Manuel Fernandez dhe At Armando Matteo. Dokumenti shqyrton “mundësinë e bekimit të çifteve në situata të parregullta dhe çifteve të të njëjtit seks pa e vërtetuar zyrtarisht statusin e tyre ose pa ndryshuar në asnjë mënyrë mësimin e përhershëm të Kishës për martesën”.

Sipas deklaratës, priftërinjtë katolikë mund të bekojnë çiftet e të njëjtit seks. Megjithatë, “ky bekim nuk duhet të jepet kurrë në përputhje me ceremonitë e një bashkimi civil… as nuk mund të kryhet me ndonjë veshje, gjest apo fjalë që i përshtaten një dasme”.

Autorët argumentuan se teksti bazohej në “vizionin baritor” të Papa Françeskut, i cili është përshkruar si më miqësor ndaj çifteve të të njëjtit seks dhe anëtarëve të komunitetit LGBTQ sesa paraardhësit e tij. Kardinali Fernandez u emërua për të udhëhequr Dikasterin për Doktrinën e Besimit në korrik 2023. Sipas Associated Press, ai shkroi një libër në fund të viteve 1990 të titulluar “Pasioni mistik, shpirtërore dhe sensualitet”, i cili përmban përshkrime aktivitet të seksit njerëzor./gazetaimpakt/rt

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne