Rajoni

Kosova mban “Trepçën” me ligj, irritohen serbët: po dëbohemi!

epa07230914 Deputies of the Parliament of the Republic of Kosovo applaud after the plenary session at the parliament in Pristina, Kosovo, 14 December 2018. The 120-seat parliament of the Republic of Kosovo voted for the laws to transform the Security Forces into an official army during the plenary session on 14 December. Parliament in Kosovo, which relies on NATO troops for its protection, voted on 18 October 2018 to set up a 5,000-strong national army though its Serb minority said the move was illegal. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kuvendi i Kosovës votoi natën ndërmjet të shtunës dhe të dielës për buxhetin e vitit 2019, duke penguar bllokimin e financave.

Për buxhetin, i cili siguron 2.3 miliardë euro, 65 nga 120 deputetë votuan pro.

Pas miratimit të buxhetit, kryeministri Ramush Haradinaj tha se ishte buxheti më i madh deri më tani dhe do të lejonte një rritje ekonomike prej 4.7 përqind.

Siç tha ai, buxheti parashikon investimet më të mëdha në shëndetësi dhe arsim, por gjithashtu fonde shtesë do t’i ofrohen gjyqësorit dhe mbrojtjes.

“Investimet kapitale po pakësohen me 11 për qind, gjë që lejon realizimin e shumë projekteve ekzistuese dhe të reja, dhe ka gjithashtu fonde për të rritur pensionet me 20 për qind”, tha Haradinaj.

Por më e rëdësishme në sesionin maratonë të parlamentit të Kosovës, i cili zgjati më shumë se 15 orë, ishte miratimi projekt-statutit të ndërmarrjes minerare “Trepça”.

Statuti i Trepçës parasheh regjistrimin e një kompanie të re në përputhje me ligjin e miratuar në vitin 2016.

Miratimi i Draftit të Statutit të Trepçës, Ndihmësdrejtor i Zyrës së Qeverisë së Serbisë për Kosovë e Metohi, Petar Petkoviç, vlerësoi si qëllim të Prishtinës për të dëbuar popullin serb nga Kosova.

Ai tha për RTS se po përsëritet i njëjtin skenar si në vitin 2016, kur Kuvendi i Kosovës, dy orë pas mesnate miratoi ligjin për “Trepçën” i cili parashikon konfiskimin, sipas tij të kësaj pasurie të shtetit të Serbisë, ku qeveria e Kosovës u bë pronar i 80 përqind të totalit të aktiveve dhe kapitalit.

Pak ditë pasi qeveria në Beograd ka miratuar një vendim për anulimin e ligjit, si dhe të gjitha veprimet dhe pasojat juridike që pasojnë, dhe një prej tyre është miratimi i një statusi që përfshin formimin e një ndërmarrjeje të re “Trepça”, qeveria e Prishtinës i ka hapur derën zbatimit të ligjit të saj.