Bota Islamofobi

Krimet anti-muslimane të urrejtjes në Londër u rritën me 40% në vit

Kishte 1,678 krime anti-myslimane të urrejtjes të raportuara në kryeqytet, në Londër, deri në janar 2018 – nga 1,205 vitin e kaluar.

Numri i krimeve të urrejtjes islamofobike në Londër është rritur me gati 40 përqind në vitin e kaluar, tregojnë shifrat.

Scotland Yard paralajmëroi se shifrat, nga Zyra e Kryebashkiakut për Polici dhe Krime, nuk tregojnë shkallën e plotë të “krimeve të urrejtjes” në kryeqytet.

Kryebashkiaku i Londrës, Sadik Khan paralajmëroi autorët e krimit për t’u përballur me arrestimin dhe ndjekjen nën një qasje “zero tolerancë”.

“Londra është një vend ku ne festojmë, ushqejmë dhe përqafojmë diversitetin”, tha ai.

“Unë u bëj thirrje të gjithë londinezëve të tërheqin së bashku dhe të dërgojnë një mesazh të qartë në botë se qyteti ynë nuk do të ndahet kurrë nga individë që kërkojnë të na dëmtojnë dhe të shkatërrojnë mënyrën tonë të jetesës”.

Liderët myslimanë dhe policia thanë se rritja është e lidhur me sulmet terroriste të Londrës dhe Manchester Arena vitin e kaluar.

Iman Atta, drejtor i grupit të fushatës Tell Mama që synon të luftojë islamofobinë, tha se rritja e sulmeve kishte “krijuar një ndjenjë të shtuar të tensionit në komunitetet myslimane”.

Duke fajësuar krimet terroriste në vitin e kaluar për ngritjen, ai shtoi: “Këto sulme kishin efekt të valëzuar, duke shkaktuar sulme islamofobike dhe rritjen e madhe që ju keni parë”.

Në ditët kur tetë vetë u vranë në sulmin terrorist të Uashingtonit në Londër, kryebashkiaku i Londrës, Sadik Khan theksoi shifrat që tregojnë një rritje prej 40 përqind në numrin mesatar të përditshëm të sulmeve të raportuara islamofobike në kryeqytet.

Shefi i superintendentit Dave Stringer, kreu i angazhimit të bashkësisë në Scotland Yard, tha: “Kemi parë një rritje të vazhdueshme në raportimin e të gjitha krimeve të urrejtjes, veçanërisht krimit racor dhe fetar të urrejtjes.

“Pavarësisht nga kjo rritje, krimi i urrejtjes është jashtëzakonisht i nënvlerësuar dhe askush nuk duhet të vuajë në heshtje”.

Ai shtoi: “Londra është një qytet kaq i larmishëm dhe tolerant, por shumë njerëz ende ndihen të margjinalizuar ose më keq për të shkuar në jetën e tyre të përditshme për shkak të racës, besimit, orientimit seksual, gjinisë apo aftësisë së kufizuar”.

Burimi : Evening Standard/ ml