Rajoni

Kroacia i kërkon Serbisë 1,396 persona për krime lufte

Ndonëse regjistrimi nuk e përcakton etninë e të akuzuarit apo të dënuarit, padyshim që ka midis tyre kroatë.

Beogradi dhe Zagrebi diskutuan punën e komisionit të përzier për hartimin e një marrëveshje për ndjekjen penale të kryesve të krimeve të luftës.

Në listën e gjyqësorit kroat, që ju dorëzuan Serbisë janë 1,396 emrat e personave të akuzuar ose të dënuar për krime lufte, shkruan Politika e Beogradit.

Sipas të njëjtit burim, lista është dorëzuar në Zyrën e Dhomës së Krimeve të Luftës në vitin e kaluar dhe e fundit e këtij lloji, e cila është dorëzuar në autoritetet gjyqësore në Serbi.

Edhe pse lista, siç vuri në dukje Politika, nuk specifikon shtetësinë e të akuzuarit apo të dënuar, nuk ka dyshim se në mesin e tyre ka kroatë, si Mirko Norac dhe Branimir Glavas.

Megjithatë, duke treguar për gazetën e Beogradit, nuk mund të them saktësisht se sa serbë, kroatë janë në listë për shkak se “disa emra dhe mbiemra janë identik në të dy kombet.”

Ndryshe nga lista e gjyqësorit kroat, lista e paraqitur nga Prokuroria për Krime Lufte e Republikës së Serbisë dorëzuar në Zyrën e Republikës së Kroacisë së Prokurorit të Shtetit është dukshëm më e shkurtër – ka 51 emra në këtë listë prej 50 të akuzuarve, ose të dënuar, kombësisë kroate.

Komisioni i Përbashkët i Rregulluar

Ministrat e Drejtësisë së Serbisë dhe Kroacisë, Nela Kuburović dhe Drazhen Boshnjakoviç, në një takim të kohëve të fundit, janë pajtuar se “listat e përmendura duhet të jenë të përditësuar plotësisht për të hequr papajtueshmëritë.”

Ata thuhet se kanë diskutuar punën e komisionit të përzier që ka për detyrë hartimin e një marrëveshjeje për ndjekjen penale të autorëve të krimeve të luftës.

Kuburović dhe Bosnjakovic pajtuan se “progresi konkret arritur” dhe njoftoi një takim të ri të komisionit të lartpërmendur në mënyrë që të “intensifikojë aktivitetet për demarkacionin e fundit të gjitha aspektet e mbetura të rreshtim marrëveshjen në të ardhmen.”

Çfarë lloj i “mospërputhjes” ekzistojnë mes serbëve dhe kroatëve nuk është e njohur, askush nuk e di se çfarë do dhe se si ka për të rregulluar marrëveshja për ndjekjen e autorëve të krimeve të luftës, njoftojnë ministrat e Drejtësisë së Serbisë dhe Kroacisë, në përputhje me politikën.

OPINIONE