Bota Opinion

Lufta bërthamore: skenari hipotetik dhe opsionet e sulmit rus

Nga: Mikhail Khodarenok

Shumë besojnë se tërheqja e SHBA nga traktati i INF mund të rrisë rreziqet bërthamore të qëndrimit midis Rusisë dhe Amerikës. Disa madje pretendojnë se lufta është e pashmangshme. Cilat janë disa skenare të mundshme të luftës termonukleare?

Shumica e analistëve politikë shënojnë përkeqësimin e mprehtë të situatës ushtarake dhe politike në zona të ndryshme të konfliktit, si një nga gjërat që mund të shkaktojnë Luftën e III Botërore (WWIII) dhe një shkëmbim bërthamor të pashmangshëm mes SHBA dhe Rusisë.

Zonat e konfliktit renditen nga ekspertët ose në rend alfabetik ose nga Lindja në Perëndim, duke mos siguruar që zona e konfliktit potencialisht në rrezik të humbasë. Zakonisht, rënditja është kjo: Ishujt Paracel, India dhe Pakistani, Afganistani, Irani dhe Izraeli, Siria, e kështu me radhë.

Natyrisht, kjo është një qasje shumë sipërfaqësore. Edhe përkeqësimi më i madh i konfliktit sirian ka shumë pak gjasa të shkaktojë një sulm bërthamor masiv ndaj Moskës apo Uashingtonit.

Shumica e ekspertëve nuk arrijnë të ofrojnë arsye të veçanta që mund të detyrojnë Rusinë dhe SHBA-të në një shkëmbim bërthamor.

Për shembull, nëse e lëshojmë imagjinatën tonë, mund të supozojmë hipotetikisht se Irani dhe Izraeli mund të shkëmbejnë sulme bërthamore. Por edhe ky konflikt nuk ka gjasa të përhapet jashtë teatrit të luftës në Lindjen e Mesme për të përfshirë të gjithë anëtarët e klubit bërthamor botëror.

Pavarësisht nga fakti se marrëdhëniet SHBA-Rusi janë përkeqësuar kohët e fundit, nuk ka kontradikta territoriale, financiare apo ideologjike midis dy vendeve që duhet t’i sjellin ato në një shkëmbim masiv bërthamor.

Prandaj, skenari i luftës bërthamore mund të diskutohej vetëm nga pikëpamja teknike. Me fjalë të tjera, para së gjithash duhet të përshkruajmë hapat e procesit dhe personazhet e tij kryesore.

Komandanti në krye jep dritën e gjelbër

Së pari, le të flasim për procesin e vendimmarrjes. Kush jep urdhrin për të nisur armët bërthamore dhe çfarë duket? Mendimi popullor është se presidenti ka qasje në një lloj butoni të kuq dhe nëse ai e shtyn këtë buton, ai do të vendosë në të njëjtën kohë raketat balistike ndërkontinentale dhe raketat balistike të hedhura nëndetëse.

Shumë njerëz e besojnë këtë absurditet, dhe nganjëherë e dëgjojmë edhe nga ekspertët. Kjo nuk është thjesht e vërtetë. Në fakt, realiteti është krejtësisht i ndryshëm. Presidenti jep leje për të nisur hapjen dhe nisjen e procedurës në një mesazh të koduar. Njësitë e ndryshme ushtarake trajtojnë nisjen aktuale të raketave balistike ndër-kontinentale dhe raketat balistike të hedhura nëndetëse, si dhe raketat e lundrimit me raketa bërthamore. Por, para se kjo të ndodhë, bojkotet janë të hapura me kodet speciale të autorizimit.

Në thelb, komandantët e armëve individuale marrin një urdhër të koduar nga presidenti, marrin zarfat me pesë vula dylli nga siguria e tyre dhe e hapin atë. Ata e krahasojnë informacionin që kanë marrë me presidentin me përmbajtjen e zarfit dhe dekodojnë mesazhin për të marrë kodin e zhbllokimit. Kodi hyn në sistemin e kontrollit të kokës dhe shenjat e hapjes / lejes për të nisur vijnë.

Presidenti ka në posedim ‘çantë nukleare’ që ai do të përdorte për fillimin e sekuencës. ‘Cheget’ është emri i kodit për këtë çantë bërthamore, e cila në të vërtetë është një sistem automatik për komandën dhe kontrollin e forcave bërthamore strategjike të Rusisë të quajtur ‘Kazbek’. Dy arkivat e tjera janë mbajtur nga ministri rus i mbrojtjes dhe shefi i Shtabit të Përgjithshëm.

Disa burime thonë se ajo merr konfirmim nga dy valixhe për të marrë çelësin dhe të nisë kodet e autorizimit. Të tjerët thonë se të tre duhet të konfirmojnë.

Kjo do të thotë që askush në Rusi nuk ka fuqinë e vetme për të nisur armë bërthamore. SHBA ka një sistem të ngjashëm në vend.

Opsionet e sulmit bërthamor të Rusisë

Pra cilat janë opsionet e grevës së Rusisë? Në rast të lansimit të paralajmërimit, Sistemi i Integruar Hapësinor (EKS) dhe Sistemi i Paralajmërimit të Hershëm zbulojnë një nisje masive të ICBM-ve nga territoret amerikane dhe raketat balistike të hedhura nëndetëse dhe llogarisin vendet e synuara brenda Rusisë dhe kohën e tyre të fluturimit.

Presidenti rus merr paralajmërimin për një grevë raketash. Udhëheqja ruse merr vendimin për një lansim në paralajmërim. Raketat në tokë, ajër dhe nëndetëse janë të hapura me një kod, dhe në 7-9 minuta do të ketë një nisje masive të armëve bërthamore strategjike nga Rusia dhe detet ngjitur. Koha është e nevojshme për të kryer këto operacione.

Në rast të një greve hakmarrëse, skenari është pothuajse i njëjtë, me përjashtim të faktit që bojkotet kanë goditur territorin rus dhe sistemet kanë regjistruar shpërthime bërthamore.

Skenari më i keq në një sulm bërthamor është copëtimi i zinxhirëve kryesorë ekzekutiv dhe ushtarakë të vendit, vdekjen e udhëheqësve politikë dhe ushtarakë të vendit dhe pamundësinë për të lëshuar urdhra për të nisur një sulm bërthamor.

Kjo mund të ndodhë, për shembull, në rast të një Greve të Menjëhershme Globale që do të kërkonte të paralizonte zinxhirin komandues politik dhe ushtarak të vendit dhe të shkatërronte udhëheqësit ushtarakë dhe politikë.

Kjo është kur Perimetri (ose emri i tij modern) hyn dhe siguron që greva e hakmarrjes të përfundojë në mënyrë të plotë edhe në skenarin më të keq. Ekzistojnë vetëm të dhëna paraprake për sistemin e Perimetrit, ashtu si edhe Dora e Vdekur. Besohet se ajo përbëhet nga postet e komandës, raketat e komandimit balistik, marrësit dhe një sistem autonom të kontrollit dhe komandimit (këto emra janë shumë spekulative).

Pas vendimit të sistemit perimetrik për përdorimin e armëve bërthamore strategjike (një vendim nga ajo që është në mënyrë efektive në inteligjencën kompjuterike), lëshohet raketa komanduese (ose raketa). Kreu i raketës mbart një transmetues që dërgon një sinjal për të gjitha armët bërthamore me marrës të veçantë për t’u nisur. ICBMs dhe raketat nisur nga nëndetëset lëshohen automatikisht.

Vendimi për të kryer një grevë hakmarrëse merret nga sistemi i Perimetrit bazuar në sensorë të shumtë në të gjithë vendin, duke përfshirë ato që matin sizmikën, të dhënat e rrezatimit dhe presionin atmosferik që mund të tregojë se ka ndodhur një shpërthim bërthamor. Edhe në kohë të qetë, sistemi mund të zbulojë se ku një pajisje bërthamore është shpërthyer me saktësi gati 100 për qind.

Përshkrimi i Duarve të Vdekura që kam dhënë është shumë spekulative dhe larg nga mënyra se si vepron mekanizmi i vërtetë.

Së fundi, opsioni i fundit parashikon një sulm bërthamor paraprak. Sipas doktrinës ushtarake, “Rusia rezervon të drejtën e përdorimit të armëve bërthamore si përgjigje në rast se ajo dhe / ose aleatët e saj bëhen objekt i një sulmi nga armët bërthamore apo të tjera të shkatërrimit në masë, si dhe në rastin e agresionit kundër Rusisë armët konvencionale që vendosin ekzistencën e Rusisë janë nën kërcënim “.

Secila prej opsioneve të grevës bërthamore do të thoshte katastrofë si për palët e përfshira edhe për vendet e tjera anembanë botës. “Dimri bërthamor” do të vinte në një kohë të shkurtër pas shkëmbimit bërthamor, gjë që do të rrezikonte jetën e atyre pak që do të mbijetonin Armagedonit bërthamor.

Burimi: Rt/ Gazeta impakt

OPINIONE