Bota

Mbi 900 fëmijë palestinezë të burgosur nga Izraeli që nga fillimi i vitit 2018

Izraeli ka burgosur 908 fëmijë palestinezë nën 18 vjeç që nga fillimi i vitit 2018, sipas Shoqatës së të Burgosurve Palestinez (PPS).

Shoqata e të Burgosurve Palestinez tha në një deklaratë, të martën, duke shënuar Ditën Universale të Fëmijëve, se nga 908 fëmijë palestinezë të burgosur që nga janari 2018 deri në fund të tetorit, 270 janë ende mbahen në paraburgim në burgje të ndryshme izraelite.

Shoqata e të Burgosurve Palestinez theksoi se fëmijët zakonisht burgosen në mes të natës nga shtëpitë e tyre familjare, shpesh rrahen rëndë.

Fëmijëve u mohohet gjithashtu arsimi, ndërsa të tjerëve u mohohet vizita familjare dhe kujdesi mjekësor për ata që kanë nevojë për të, ndërsa janë në paraburgim.

Shoqata e të Burgosurve Palestinez theksoi se Izraeli ka miratuar disa ligje që në vitin 2015 duke synuar që fëmijëve palestinezë në veçanti që do të lejojë ndalimin dhe gjykimin e të miturve në moshën 14 vjet dhe dënim të ashpër me burg për më shumë se 10 vjet për hedhjen e gurëve dhe madje edhe burgim të përjetshëm.

Sipas grupit të të Drejtave të të Burgosurve Addameer, janë 5.580 të burgosur palestinezë në burgjet izraelite, 250 janë fëmijë dhe 35 janë nën 16 vjeç.

Burimi : Ma’an/ ML