Bota Opinion

Mbivendosja me fashizmin: ideologët perëndimorë paraqesin kërcënim më të madh për sigurinë e Perëndimit sesa ISIS

Nga John Wight

Një ideolog i perëndimit që shpërthen nuk është një pamje e bukur. Është sikur të shikosh një karavidhe të valojë në një tenxhere. Dhe si ajo karavidhe ai ose ajo përfundimisht shperthen.

“Shperthyese” kohët e fundit mbi Rusinë kanë qenë figura kyçe të firmamentit perëndimor gjeopolitik dhe ideologjik – njerëzit për të cilët bota është bërë nga një bllok perëndimor i kombeve, i urdheruar në mënyrë hyjnore, për të urdhëruar dhe pjesa tjetër e botës dënohet të binden.

Një shembull kryesor i asaj që dua të them ka të bëjë me Këshillin e Atlantikut në Uashington, një nga më të famshmët e një rrjeti të vazhdueshëm në rritje të grupeve think tank neocon në botën tonë, brenda zyrave të së cilës do të gjeni në Uashington fushat e grumbulluara me dimension të madh.

Për këta njerëz Rusia nuk është një vend prej 146 milion njerëz, kontributi i të cilëve në botë në fushën e artit, shkencës, kulturës e kështu me radhë ka qenë e thellë gjatë gjithë historisë së saj dhe mbetet kështu sot, por në vend të kësaj është një kancer që duhet të hiqet – mundësisht me forcë.

Merrni z. Anders Aslund – ekonomist, autor dhe bashkëpunëtor i lartë në Këshillin Atlantik. Shpërbërja e tij për vrasje në përgjigje të incidentit të Kerch Strait që përfshinte Rusinë dhe Ukrainën – duke bërë thirrje që Perëndimi dhe NATO të ” reagojnë ashpër para se të jetë tepër vonë ” – është e ndezur nga një njeri që vuan nga sulmet emocionale dhe psikologjike.

 

Duke humbur mendjen kështu, Z. Aslund na kujton se Këshilli Atlantik është një organizatë e mbushur me njerëz për të cilët racionaliteti është një ves dhe një irracionalitet një virtyt. Ndoshta një gjendje e tillë mund të jetë edhe qesharake nëse jo për ndikimin e këtij grupi të veçantë think tank në rrethet e politikës së jashtme perëndimore; ndikim që është në një nivel me një zjarrvënie të marrë seriozisht kur është fjala për parandalimin e zjarrit.

Gjithashtu, nuk na befason fakti që sponsorët financiarë të Këshillit të Atlantikut përbëjnë një galeri të mashtruesve të korporatave globale, kompanive të naftës, bankave dhe institucioneve financiare, qeverive dhe entiteteve të ndryshme të një natyre të tillë. Ajo konfirmon se marrëdhënia midis kapitalizmit global dhe imperializmit perëndimor është një e shkrirë në ferr – ose të paktën për ato kombe dhe njerëz të detyruar të ekzistojnë në fund të mprehtë të rolit të saj të egër rreth botës kur është fjala për nxitjen e konflikteve, krizave, masakra dhe paqëndrueshmërise.

Ukraina është një shembull kryesor i asaj që dua të them. Që askush të mos harrojë, qeveria e fundit e zgjedhur në mënyrë demokratike e Ukrainës për të gëzuar një mandat që mbulonte të gjithë vendin u rrëzua pa mëshirë nga një grusht shteti i dhunshëm në fillim të vitit 2014. Ishte një grusht shteti i mbështetur nga ideologët perëndimorë si Anders Aslund , në të cilin neo-Nazistet ishin në pararojë në terren.

Nuk është rastësi që Ukraina perëndimore, ku grushti i grushtit të vitit 2014 ishte i përqendruar dhe ku qeveria që ka filluar të vazhdojë të gëzojë pjesën më të madhe të mbështetjes së saj, është pjesë e botës ku fashizmi ka rrënjë të thella historike dhe kulturore. Kjo reflektohet në rigjallërimin dhe ngritjen e fashizmit si një besim i ligjshëm dhe i hapur në këtë pjesë të botës sot, duke kujtuar paralajmërimin e dramaturgut gjerman Bertolt Brecht në fund të Luftës së Dytë Botërore: ” Barku nga ai që zvarritet mbetet pjellore . ”

Çuditshme atëherë – ose ndoshta jo aq e çuditshme – që sekretari britanik i mbrojtjes , Gavin Williamson, duhet të deklarojë kohët e fundit me bombastin e një njeriu që kalon ditët e tij duke mësuar përmendësh fjalimet e kohës së luftës të Winston Churchill: ” Për sa kohë që Ukraina përballet me armiqësitë ruse, partner i patundur në Mbretërinë e Bashkuar. Duke vazhduar të punojmë së bashku, qoftë përmes programeve të trajnimit apo ushtrimeve ushtarake, ne ndihmojmë Ukrainën që të qëndrojë lart për vlerat tona të përbashkëta.

Ke dëgjuar këtë, po? Vlerat e përbashkëta, tha tjetri.

Fjalet stentoriane të Williamson për mbështetjen e qeverisë së grushtit të shtetit në Kiev duhet të peshohen në bilancin kundër analizës së akademikut amerikan Stephen F. Cohen, të paraqitur në një podcast të majit 2018 për revistën The Nation. Në të Cohen zbulon masën në të cilën neo-nazistët tani janë pjesë përbërëse e forcave të armatosura të qeverisë së Kievit, në veçanti batalionin e diskutueshëm Azov .

Edhe Këshilli i Atlantikut i përmendur më parë nuk është në gjendje të vendosë te kuq buzësh demokratik në derën e djathtë të Ukrainës Perëndimore në vitin 2018. Në një artikull të qershorit për thinktank, Josh Cohen (asnjë lidhje me Stephen F.) shkruan:

Që nga fillimi i vitit 2018, grupet C14 dhe grupet e tjera të ekstremit të djathtë si Milicia Kombëtare e Azov, Sektori i Djathtë, Karpatska Sich dhe të tjerë kanë sulmuar disa herë grupet rome, si dhe demonstratat antifashiste, mbledhjet e këshillit të qytetit , një ngjarje te organizuar nga Amnesty International, ekspozita arti, ngjarjet LGBT dhe aktivistë të mjedisit “.

Ai vazhdon:

Pas sulmeve të 8 marsit, Amnesty International paralajmëroi,” Ukraina po zhytet në një kaos të dhunës së pakontrolluar të paraqitur nga grupet radikale dhe pandëshkueshmëria e tyre totale. Praktikisht askush në vend nuk mund të ndjehet i sigurt nën këto kushte. ‘ ”

Duke pasur parasysh shoqërinë ‘aktuale’ të çelur nga Euromaidan në vitin 2014, në vend të ‘iluzionit’ të shpalosur në Perëndim, është e kujdesshme të thuhet se ndërsa personat e pëlqyeshëm të Gavin Williamson mund të sjellin keqardhje me madhështinë Churchillian në cilësinë e tij si mbrojtja e Britanisë sekretar, një dallim i rëndësishëm nuk mund të neglizhohet.

Ndersa Churchilli – edhe pse ishte racist dhe imperialist – u pozicionua me Moskën kundër fashizmit, gjenerata e tanishme e Winstons që aspirojnë brenda strukturës britanike janë anësorë me fashizmin kundër Moskës.

Duke folur për këtë, Lufta e Dytë Botërore është gjithmonë një festë e kushtueshme kur vjen puna për të nxjerrë në pah flluskën e papërshtatshmërisë në të cilën ekziston ideologu juaj mesatar perëndimor. Këtu, më lejoni të prezantoj John Sweeney të BBC.

  1. Sweeney kohët e fundit e pa të arsyeshme të cicërojë si vijon: ” Duke menduar për viktimat e zisë së Stalinit në vitin 1933 dhe idiotët e dobishme, atëherë dhe tani – të cilët i verbojnë sytë te e vërteta që gjatë shumë historisë së kohëve të fundit Kremlini ka qenë pak më shumë se një duke vrarë makinën . “

‘Zjarri i Stalinit’ i viteve 1932-1933 ishte padyshim i egër, por më pak se zia e Bengalit e Churchill-it e vitit 1943? Sa i përket Kremlinit duke qenë një ‘makinë vrasëse’, sigurisht që ishte një fat i mirë për Evropën, që ky ishte rasti midis 1941 dhe 1945, ose ndryshe gjithë kontinenti do të ishte skllavëruar nga nazistët; u kthye më pas në një varr masiv, e cila do të kishte bërë Holokaustin që Hitleri dhe luzët e tij të bënin lojë të thjeshtë të fëmijëve në krahasim.

Me qëllim të shpëtimit të më të keqit deri në fund të fundit, shefi i ushtrisë britanike të sapo instaluar, gjenerali Mark Carleton-Smith, padyshim nuk është një njeri të cilin dikush mund të akuzojë për një kuptim serioz të realitetit – jo kur sipas tij ” Rusia sot padiskutivisht përfaqëson kërcënimin më te madh për sigurinë tonë kombëtare, me shume sesa kërcënimet ekstremiste islamike si al-Kaida dhe ISIS.

Karavidhet, sic ju mund të shihni, janë të mira dhe me të vërtetë kërcasin./RT/Gazeta Impakt