Bota Opinion

Mesazhi i Vladimir Putin në Konferencën Botërore Ruso-Islamike

Mesazhi i Rusisë për botën më të gjerë islame është një mesazh për paqe, bashkëpunim dhe respekt.

Kazani, kryeqyteti i Republikës Ruse të Tatarstansit shpesh mendohet si një simbol i multikulturalizmit konservator, diçka e dallueshme nga akultura radikale e detyrueshme e cila ka shkaktuar tensione shoqërore në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara.

Në fortesën Kazan Kremlin, Xhamia Qolşärif qëndron në afërsi të Katedrales ortodokse të Shën Valentinit si dhe Kishës së Shtëpisë. Kjo shihet shpesh si një simbol që përfaqëson paqen ndërmjet Islamit dhe Krishtërimit.

Kazan-Kremlin

Presidenti Putin ka vizituar Kazanin ku ka folur në Konferencën Botërore Ruso-Islamike. Putin mbajti një fjalim gjatë konferencës si më poshtë:

“Sot, shumë vende islamike përballen me sfida serioze, siç është përshkallëzimi i terrorizmit dhe ekstremizmi militant, rritjet e mprehta të polemikave etnike dhe fetare, të problemeve ekonomike dhe sociale. Unë do të doja të theksoja se bota islame mund ta llogarisë plotësisht mbështetjen dhe ndihmën e palës ruse.

“Kam besim se së bashku mund të bëjmë shumë për të forcuar sigurinë dhe stabilitetin ndërkombëtar, për të ndërtuar një rend botëror të drejtë dhe demokratik që do të ishte i lirë nga çdo formë e jotolerancës, diskriminimit dhe diktaturës së imponuar me forcë”.

Udhëheqësi i opozitës ruse, Vladimir Zhirinovsky, një nga politikanët e vetëm rusë që flet turqisht, mbajti qëndrime të ngjashme në një konferencë mbi Rusinë dhe Islamin në vitin 2014.


Edhe Partia Komuniste moderne e Federatës Ruse, nën udhëheqjen e Genadi Zyuganov, ka përqafuar idenë e ekumenizmit fetar.

Siç kam shkruar më parë:

“Rusia pësoi një krizë të thellë shpirtërore në vitet 1990 në të gjitha nivelet, si teorikisht dhe praktikisht. Stabiliteti dhe prosperiteti i brendshëm i ofruar nga vitet e Putinit i ka dhënë Rusisë një ndjenjë paqeje dhe i ka lejuar Rusisë të kthehet në trashëgiminë e saj si shteti më i madh i krishterë ortodoks në botë.

“Si e tillë, disa do të thoshin se Rusia ka për detyrë të mbrojë të bashkëkrishterët. Por politika e jashtme ruse është artikuluar ndryshe. Rusia mbron aleatët e saj kundër agresionit, por mbetet fakti se, duke bërë kështu, Rusia është duke jetuar sipas traditës së saj si mbrojtëse e besimit. Por nuk është vetëm besimi ortodoks që Rusia po mbron.

“Rusia po mbron muslimanët anembanë botës në një kohë kur luftërat perëndimore të agresionit i drejtohen popullsisë islamike dhe kur politikanët perëndimorë, si Geert Wilders, e kritikojnë Islamin në kushtet më të neveritshme.

“Rusia duhet ta bëjë të qartë për një botë muslimane të bombarduar nga propaganda perëndimore dhe saudite, se është mbrojtës më i ndershëm i Islamit sesa çdo fuqi e madhe në tokë. Ajo është në gjendje të thotë kështu, për shkak të të dhënave të ligjshmërisë në çështjet e jashtme dhe gjithashtu për shkak të një tradite të krishterë që Evropa dhe në një masë të madhe Amerika e kanë braktisur plotësisht”.

Rëndësia e Rusisë në zgjidhjen e krizave politike, shpirtërore dhe kriza të tjera afatgjata në botën islame nuk mund të ekzagjerohet. Shumë prej këtyre krizave janë produktet e realiteteve pas-koloniale që në dhjetëvjeçarët e fundit janë shtuar nga ndërhyrjet neokoloniale nga fuqitë perëndimore.

Është e qartë nga mbështetja e tyre për xhihadistët në Siri, se fuqitë perëndimore do të preferonin të shihnin një botë të dobët islame të kapur nga të egrit, në vend të qeverive të forta, tolerante, laike, siç është ajo në Damask, që perëndimi ka provuar dhe vazhdon të provojë aq shumë për ta destabilizuar dhe shkatërruar.

Rusia përkundrazi favorizon një model të pavarësisë së plotë për shtetet arabe dhe vendet në botën më të gjerë islame dhe për më tepër, Rusia kërkon partneritet me shtetet, kushtetutat e së cilave qoftë laike (si Siria) ose teokratike (si Irani), mbrojnë pakicat fetare, veçanërisht të krishterët .

Rusia favorizon balancën dhe vetëm nëpërmjet angazhimit të mëtejshëm pozitiv me botën më të gjerë islame, duke përfshirë komunitetet e mëdha muslimane të Rusisë, Rusia do të jetë në gjendje ta arrijë këtë.

Nga Adam Garrie

/ © Gazeta Impakt