Bota

Minat në Jemen, një e treta e të plagosurve janë fëmijë (Foto)

Mijëra mina të shpërndara kudo, mes rrugëve dhe fushave, po kërcënojnë jetën e banorëve të Jemenit jugperëndimor. Bombat janë vendosur që ku Arabia Saudite dhe Emiratet villuan agresionin e tyre ushtarak kunder Jemenit. Qindra njerëz të plagosur dhe me aftësi të kufizuara arrijnë në spitalin Mocha, objekti i vetëm në zonën që ofron kujdes të jashtëzakonshëm dhe drejtohet nga mjekët pa kufij.

“Organizatat e specializuara në pastrimin e minave dhe autoritetet duhet të shtojnë përpjekjet e tyre në rajon, në mënyrë që të zvogëlojë numrin e viktimave”, tha Claire Ha-Duong, MSF shef i Misionit në Jemen. Zonat e para të pastruara nga minat janë në fakt zonat më strategjike ushtarake, por autoritetet vonohen për të shkuar në zonat e banuara dhe tokat bujqësore, ku civilët janë shpesh viktima të minave. Prandaj banorët e zonës detyrohen të braktisin fushat e tyre.

“Njerëzit këtu janë të dënuar dy herë: në njërën anë fëmijët dëmtohen nga kminat, nga ana tjetër është e pamundur për të kultivuar fushat dhe familjet janë të privuar nga burimi i vetëm i të ardhurave”, tha HaDuong MSF.

Një e treta e të plagosurve janë në fëmijët në fakt, ashtu si Nasser, i cili 14 vjeç ka pësuar tashmë dy këputje: pasi u godit nga një plumb në dorën e djathtë në dhjetor, ai u plagos në këmbë nga shpërthimi i një mine në tokë, ndërsa ishte duke ruajtur kopenë e bagëtive të xhaxhait.

Babai i Nasserit tani ka frikë të ecë nëpër fusha. “Ne e dimë se ka minr, por ne nuk e dimë saktësisht se ku”, thotë ai.

OPINIONE