Bota

Muslimanët në Austri nën ankth: ç’fshihet pas termit “islam politik” në programin e qeverisë së re të Sebastian Kurz?

Muslimanët në Austri frikësohen se termi “islami politik”, i cili dominon programin e qeverisë së re austriake, mund të jetë një maskë për hapat me të cilat do të redukohen liritë fetare.

Qeveria e koalicionit, e cila filloi punën e saj më 18 dhjetor dhe që përbëhet nga partia e krahut të djathtë, Partia Popullore Kombëtare Austriake (ÖVP) dhe Partia e Lirisë së Lart Right (FPÖ), ka vënë të huajt, refugjatët dhe islamofobinë në qendër të programit të saj.

Në programin qeveritar prej 180 faqesh, përveç faktit se Islami është i lidhur me termin “terrorizëm” për të paktën 21 herë, shumë shpesh flitet për të ashtuquajturin “terrorizëm”, megjithëse ky term nuk është shpjeguar në mënyrën më të përshtatshme. Si i tillë, ai ka shkaktuar shqetësim tek myslimanët që jetojnë në atë vend.

Qeveria e re e Austrisë, në programin e saj, nuk merret fare me besimin apo bashkësinë fetare, përveç kur bëhet fjalë për Islamin dhe muslimanët. Fakti që muslimanët në Austri, anëtarë të fesë së pranuar zyrtarisht në atë vend, paraqesin kërcënim për sigurinë, midis një numri të madh ekspertësh dhe intelektualësh vlerësohet si margjinalizimi i ndërgjegjshëm i një grupi të caktuar.

Në programin e qeverisë austriake ka edhe një rishikim të Ligjit mbi Islamin, të miratuar në vitin 2015 dhe kërkohet një kontroll strikt i institucioneve, fondacioneve dhe organizatave arsimore muslimane, si dhe nevojën për të mbyllur të gjitha ato që janë gjetur se veprojnë në kundërshtim me ligjin.

Po ashtu theksohet se do të forcohen kontrollet nëpër xhamitë dhe institucionet tjera arsimore, për të parandaluar “aktivitete të huaja”. Përveç kësaj, parashikohet që në këto institucione të përdoret një përkthim standard i Kur’anit.

‘Rrëmuja rreth emërtimit’

Presidenti i Bashkësisë Islame në Austri (IGGÖ), Ibrahim Olgun thotë se politikanët dhe të ashtuquajturit ekspertë, të cilët nuk kanë informacion mbi Islamin, po bëjnë një rrëmujë rreth emërtimeve dhe kështu po kontribuojnë në formimin e qëndrimeve negative ndaj Islamit.

Ai nënvizoi se Komuniteti Islam në atë vend ishte përgjegjës për çdo çështje që ka të bëjë me Islamin, dhe tha: “Kohët e fundit, definicionet dhe shprehjet e ndryshme kanë për qëllim të prodhojnë armiqësi ndaj Islamit”.

Ai shtoi gjithashtu se ka shumë shembuj në histori ku fetë e ndryshme janë abuzuar, dhe se në këtë rast ky gabim nuk duhet t’i atribuohet Islamit. Siç tha ai, duke qenë se krishterimi ose judaizmi nuk përdorin prefiksin “politik”, një term i tillë për Islamin nuk është aspak i pranueshëm.

Olgun shtoi se programi i qeverisë austriake është lexuar në detaje dhe se një takim me zyrtarët austriak do të mbahet brenda një kohe sa më të shkurtër, në të cilën do të diskutohen çështjet që kanë të bëjnë me islamin.

Profesori i Shkencave Politike në Universitetin Georgetoën, Farid Hafez tha se qeveria e re e Austrisë dëshiron të zbatojë politikën ekstreme të djathtë, të mbikëqyrë një pjesë të shoqërisë me të ardhura të larta dhe të mos preokupohet për pjesën më të dobët ekonomike të shoqërisë. Përveç kësaj, ajo shpreh qëndrime ndaj muslimanëve, refugjatëve dhe të huajve.

Duke reflektuar mbi termin “islamin politik”, ai tha se programi merret në detaje me muslimanët, por që termi nuk është konkretizuar dhe se është i hapur për debat.

“Nëpërmjet termit ‘islami politik’ praktikisht të gjithë muslimanët janë në shënjestër”, tha Hafez.

Thirrje për bojkot

Këto vlerësime erdhën një ditë pasi një grup intelektualësh ndërkombëtarë kërkuan bojkotin e Ministrit të Partisë së Lirë në qeverinë e re austriake.

“Të mos i mbyllim sytë: pjestarët nazistë me të vërtetë kanë fituar pozita të rëndësishme në qeverinë e re austriake”, thuhet në apelin të cilin e drejtojnë Benjamin Abtan, kryetar i Lëvizjes Evropiane Anti-racore EGAM dhe ish Ministri i Jashtëm francez,Bernard Kouchner. Apeli u botua në portalin Le Monde.

Ndër nënshkruesit e ankesës janë Serge dhe Beate Klarsfeld, udhëheqës të organizatës ‘Bijtë dhe bijat e judenjve të dëbuar nga Franca’, ish president i Timorit Lindor dhe fitues i çmimit Nobel për Paqe Jose Ramos-Horta, ish-Ministri i Jashtëm spanjoll, Miguel Angel Moratinos dhe ish-Kryeministrja kanadeze Kim Campbell.

FPÖ e kritikoi këtë thirrje, kurse ministri austriak Gernot Blümel (ÖVP) i bëri thirrje të gjithë kritikëve që qeveria e re austriake të “gjykohet sipas veprave”.

Kryeministri izraelit Benjamin Netanjahu njoftoi më parë se Izraeli do të bojkotonte ministrat ultra-djathtistë në qeverinë austriake dhe do t’i udhëzonte ministrat izraelitë të punonin vetëm me zyrtarë të rangut të ulët.

Ankaraja zyrtare kritikoi në mes të dhjetorit programin e qeverisë së re austriake të krahut të djathtë dhe ekstreme të djathtë, e cila kundërshton fuqishëm qasjen turke ndaj Bashkimit Evropian./Al Jazeera