Opinion Rajoni

NATO pëson Humbje të turpshme në Maqedoni!

Nga: Aleksandar Pavic

Maqedonia nuk mund të bashkohet me NATO-n nën emrin e saj kushtetues, kështu që NATO-ja dëshiron që ajo të riemërojë veten. Në një vend ku 25 për qind janë shqiptarë etnikë (që nuk kujdesen për emrin Maqedoni në vendin e parë) vetëm rreth 35 për qind sinjalizuan marrëveshjen, megjithatë me inkurajimin perëndimor qeveria lokale e majtë po sinjalizon se do të çojë përpara me një emër të ri.

Me përkrahjen perëndimore, tradhëtarët maqedonas u ulën aq poshtë sa që pyetja e tyre e referendumit ishte: “A jeni në favor të Bashkimit Evropian dhe anëtarësimit në NATO duke pranuar marrëveshjen mes Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Greqisë?”

Megjithëse referendumi i ndryshimit të emrit në Maqedoni, i cili mendohej ta bënte atë republikë federale ish-Jugosllave në një rrugë (të sigurtë) të NATO-s dhe ( por shumë më pak të sigurtë) anëtarësimi në BE, doli në mënyrë të mjerueshme me vetëm 36.91 . Përqindja e votuesve që dalin, shumë më pak se 50% + 1 e domosdoshme për të qenë e vlefshme – nuk do ta dinte asnjëherë nga reagimet e përkrahësve të saj perëndimorë dhe përfituesve të paduruar. Në të vërtetë, një term i ri mund të jetë i nevojshëm për të përshkruar në mënyrë adekuate reagimet e shtyllave kryesore që përfaqësojnë të mbijetuarit e religjionit të momentit unipolar të Luftës së Ftohtë të udhëhequr nga Perëndimi. Lajmet e rreme thjesht nuk bëjnë drejtësi.

Departamenti Amerikan i Shtetit ka qenë në mënyrë të vendosur në mohim, duke lëshuar deklaratën e mëposhtme: “Shtetet e Bashkuara mirëpresin rezultatet e referendumit të Republikës së Maqedonisë në 30 shtator, në të cilin qytetarët shprehën mbështetjen e tyre për në NATO dhe Bashkimin Evropian (BE), duke pranuar Marrëveshjen e Prespës mes Maqedonisë dhe Greqisë. Shtetet e Bashkuara mbështesin me forcë zbatimin e plotë të marrëveshjes, e cila do të lejojë që Maqedonia të marrë vendin që i takon në NATO dhe BE, duke kontribuar në stabilitetin rajonal, sigurinë dhe prosperitetin. Si Parlamenti i Maqedonisë tani fillon shqyrtimin mbi ndryshimet kushtetuese, ne nxisim udhëheqësit të ngrihen mbi politikat partizane dhe të shfrytëzojnë këtë mundësi historike për të siguruar një të ardhme të ndritshme për vendin si një pjesëmarrës i plotë në institucionet perëndimore. ”

63% e qytetarëve të Maqedonisë qëndruan në shtëpi në mënyrë për të shprehur mospajtimin e tyre për të hequr dorë nga  identiteti i tyre i perceptuar kombëtar dhe emrin e vendit (kjo ishte për t’u bërë “Maqedonia Veriore”) në këmbim me gëzimin e dyfishtë e një) për t’u bërë top-ushqim të NATO-s në ndeshjen e saj gjithnjë e më të rrezikshme. “Referendumi në Maqedoni përgëzoi ata qytetarë që votuan për referendumin konsultativ dhe vendosën përdorimin e lirive të tyre demokratike. Me shumë i rëndësishëm ishte votimi “pro”, ka mbështetje të gjerë të Marrëveshjes #Prespa + #Euroatlantic në rrugën e vendit. Tani presin të gjithë liderët politikë të respektojnë këtë vendim dhe të marrë atë përpara me përgjegjësi të madhe dhe bashkimit përtej linjave partiake, në interes të vendit.

Kuptohet, si aktor më të drejtpërdrejtë publik, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ishte veçanërisht (hiper) aktiv. Rezultatet zhgënjyese bënë që Stolenberg të shkojë në kontroll të menjëhershëm të dëmit dhe shkroi: “mirëseardhje Maqedonisë në votimin PRO në referendum. thirrje të gjithë udhëheqësve politikë dhe palët që të angazhohen në mënyrë konstruktive dhe me përgjegjësi të shfrytëzojnë këtë mundësi historike. # Dera e #NATO-s është e hapur, por të gjitha procedurat kombëtare duhet të jenë përfunduar. ” Të nesërmen ai shkroi një letër zyrtare të nënshkruar nga presidenti i BE-së, Donald Tusk.

Për shembull, Grupi i Parlamentit të BE-së i Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve, edhe pse me “keqardhje se pjesëmarrja ishte më pak se 50%”, megjithatë përshëndeti rezultatet e raportit dhe i bëri thirrje opozitës për të respektuar vullnetin e shprehur të pjesës më të madhe të votuesve. Humbjen e referendumit e ndëshkoi gjithashtu Presidenti i Maqedonisë, i cili me nerva e quajti bojkotin e referendumit si vetëvrasje historike. Raportet për ndërhyrje ruse në procesin zgjedhor është e vetëkuptueshme se Bullmann ka ofruar absolutisht zero dëshmi për pohimin e tij. Në anën tjetër, sipas raporteve të shumta të mediave, për 30 shtatorin, ndërkohë që asnjë zyrtar i lartë rus nuk është parë në afërsi. Interesat më të larta për referendumin i kanë pasur Sebastian Kurz, Mad Dog” Mattis, StoltenbergFederica MogheriniJohannes HahnAngela Merkel. Jo ndërhyrje atje, natyrisht …

Duke folur për Angela Merkel, ajo gjithashtu u bashkua me shfaqjet dhe përbuzjet ndaj votuesve unanimë dhe iu bashkua mendimit të miqve të saj perëndimorë. Ajo i bëri thirrje qytetarëve të ecin përpara me zbatimin e marrëveshjes, që shumica e refuzoi dhe u shpreh se pjesëmarrja duhet të ishte shumë e lartë ose mbi 50% + 1.

Rastësisht (?), I njëjti argument është përdorur nga ministri i jashtëm grek Nikos Kotzias, i cili thuhej se votat pro të hedhura në referendumin në fakt, “përfaqësojnë shumicën, pavarësisht nga pjesëmarrja e ulët, për shkak se votuesit e regjistruar nuk kanë qenë 1.8 milionë, por vetëm 1.2 milionë dhe 300. 000 njerëz janë larguar nga vendi. Kjo ishte një ide e gabuar pasi realiteti dukej qartë dhe shumë lehtë nëse ne vetëm do të hedhim një shikim në rezultatet e zgjedhjeve të fundit parlamentare të Maqedonisë (nëntor 2016), në të cilin pjesëmarrja e votuesve ishte vetëm nën 1.2 milion (1,191,832 të qenë të saktë), ose, zyrtarisht, 66,79%. Nëse ne do të besojmë Kotzias dhe Merkel (i cili nuk ka paraqitur asnjë vërejtje në atë kohë), do të thoshte se pjesëmarrja për zgjedhjet e vitit 2016 ka qenë 99% – një shifër që do të bëjë ndonjë diktator totalitar me zili. Nga ana tjetër, pasi këto zgjedhje kanë prodhuar “rezultatin e dëshiruar”, duke mos bërë të mundur anëtarësimin në NATO, ndersa Zoran Zaev e bëri automatikisht të vlefshëm në sytë e priftërinjve të lartë të demokracisë në Bruksel, Berlin, Londër dhe Uashington.

Eshtë e panevojshme të thuhet, Zaevi iu bashkua miteve të padronëve të tij Perëndimor, duke përshëndetur raportin si një “sukses demokratik”, dhe duke njoftuar se ai do të kërkojë mbështetjen e Parlamentit të Maqedonisë për ndryshimin e Kushtetutës dhe për të marrë marrëveshje me Greqinë e ratifikuar (sipas të ashtuquajturit Marrëveshja Prespa, parlamenti maqedonas duhet të miratojë ndryshimet e nevojshme kushtetuese deri në fund të 2018) në mënyrë që Parlamenti grek mund të bëjë të njëjtën gjë. Megjithatë, Zaevi dhe partnerët e tij politike shqiptare aktualisht janë edhe më pak se shumica e nevojshme prej dy të tretave dhe do të duhet për të thirrur zgjedhje të parakohshme, nëse ata nuk e bëjnë së shpejti të ketë sukses në sigurimin e tij.

Megjithatë, le të mos shkojë pa thënë se Zaevi u ka kënduar melodi të ndryshme para se të fillojë referendumi duke siguruar se qytetarët do të marrin vendimin dhe se Parlamenti do të votojë për ndryshimet kushtetuese të nevojshme vetëm nëse referendumi është i suksesshëm. Por kjo ishte atëherë, kur besimi ishte ende i lartë se kombinimi i zakonshëm i presionit perëndimor dhe dominimi i madh i spektrit mediatik do të ndihmojnë në miratimin e marrëveshjes. Dhe pastaj realiteti goditi më 30 shtator …

Megjithatë, mes gëzimit dhe paraqitjes publike të besimit të votimit pro-NATO / BE, një ndjenjë prekshëm e lodhur varet në ajër. Një opinion i Deutsche Welle  thotë se: “pjesëmarrja e ulët e votuesve për referendumin e Maqedonisë është një pikë e keqe fillestare për zhvillimin e ardhshëm të vendit.” Dhe, sipas DW në gjuhën serbe , shënimet Frankfurter Allgemeine Zeitung paralajmëruan se “politikanët të cilët përndryshe vazhdimisht flasin për demokracinë si një “vlerë të veçantë” nuk duhet të telefononi në parlament në Shkup për të pranuar rezultatet e votimit “, me fjalë të tjera, njerëzit e Maqedonisë (lexuar – një shumicë të madhe të popullsisë sllave shumicë) kanë kanë votuar me këmbët e tyre dhe ehodhën poshtë marrëveshjen dhe nuk ka zgjedhje të reja parlamentare.

Por, Perëndimi e ka humbur legjitimitetin e Maqedonisë – ai e ka dëmtuar reputacionin e saj. Sipas fjalëve të ish-këshilltarit presidencial Cvetin Chilimanov “Perëndimi na ka poshtëruar … Maqedonia e ka hedhur poshtë këtë medium psikologjik, agresion politik dhe propagandë kundër popullit, dhe kjo është tragjedia e këto ditë, që një përqindje e madhe e njerëzve që janë me të vërtetë orientuar drejt Perëndimit ka ndryshuar mendjen e tij dhe u ndal duke kërkuar në Perëndim si diçka demokratike, progresive dhe të suksesshme diçka … Kjo është arsyeja për bojkot. Presioni është aplikuar ndaj Maqedonisë, një vend që kishte qenë gjithmonë e hapur për lidhjet me Perëndimin, por që nuk duan të bëjnë këtë kompromis të neveritshëm dhe të poshtërojë veten para vendeve fqinje, para vendeve perëndimore. Çfarë është më keq, ndoshta se tani është duke menduar për një shumicë të heshtur të popullit, që ata nuk do ta harroj këtë fyerje dhe këtë sulm në Maqedoni. ”

 

OPINIONE