Ndërsa Kosova merr vendimin e padrejtë, “drejtësia” austriake rifut hixhabin në shkolla

Ndalimi i shamive për vajzat në shkollën fillore është i paligjshëm dhe do të hiqet – njoftoi Gjykata Kushtetuese Austriake.

Eshtë vërtetuar se ligji i miratuar i referohet vetëm një feje – në këtë rast Islamit. Eshtë një ndalim selektiv dhe për këtë arsye diskriminues, i cili madje mund ta bëjë më të vështirë për gratë e reja muslimane të kenë arsim.

Gjykatësit më të lartë shkuan një hap më tej dhe thanë se ndalimi humbi qëllimin e dëshiruar “dhe u tregua joprofesional”, sepse shkel si parimin e barazisë ashtu edhe të drejtën për lirinë fetare.

Komuniteti Fetar Islam (IGGÖ) ka paraqitur një ankesë kundër ndalimit të hixhabit në shkollat ​​fillore. Kjo u iniciua nga dy raste në Vjenë të vajzat me hixhab.

Numri i përgjithshëm i nxënësve të shkollës fillore që paraqiten me shami ka të ngjarë të jetë i ulët. Kjo është arsyeja pse Presidenti i IGGÖ Ümit Vural supozon “se kjo nuk është një ndjenjë e parëndësishme e temës dhe abuzimit të premtimeve elektorale populiste”. Përveç kësaj, mbajtja e shamisë është “një praktikë globale dhe e zakonshme e grave muslimane”.

Ndalimi i shamive në shkollat ​​fillore u fut në 2019. Që atëherë, nxënëseve të shkollës fillore u është ndaluar “të veshin rroba ideologjike ose fetare që përfshin mbulimin e kokës”.

Dy familjet muslimane të përmendura e shohin këtë dispozitë si një ndërhyrje joproporcionale në të drejtën për lirinë fetare dhe të drejtën për edukimin fetar të fëmijëve. Përveç kësaj, ndalimi synon vetëm shaminë – veshjet e tjera fetare, të tilla si një feste hebreje ose një tuban Sika, nuk janë të mbuluara nga ky ndalim./muslimania

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne