Opinion

Në Europë, partitë e ekstremit të djathtë dhe të majtë bashkojnë forcat kundër Turqisë

Ozan Ceyhun

Vendet anëtare të Bashkimit Evropian dhe disa vende anëtare jo-anëtare të BE-së si Zvicra dhe Norvegjia, po shohin një sasi në rritje të “islamofobisë” që çdo ditë po bëhet gjithnjë e më e rrezikshme.

Partitë e ekstremit të djathtë, partitë raciste dhe grupet e dhunshme kërcënojnë sigurinë e jetës dhe pronës së myslimanëve që jetojnë në Evropë. Grupet e ekstremit të djathtë dhe grupet raciste, të cilat kanë formuar grupe të fuqishme brenda kuvendeve kombëtare të shumë vendeve evropiane, janë gjithashtu anëtarë të qeverive të koalicionit në disa prej tyre.

Është bërë normale që të shohim ministrat e partisë së ekstremit të djathtë në disa vende anëtare të BE.

Kur bëhet fjalë për armiqësi ndaj Islamit, muslimanëve, turqve dhe Turqisë, ne nuk duhet të gabojmë duke i kushtuar vëmendje vetëm atyre që i përkasin bindjeve të djathta dhe raciste. Në Evropë, partitë dhe grupet e ekstremit të majtë janë gjithashtu një shqetësim i madh në lidhje me këtë çështje.

Partitë e ekstremit të djathtë dhe të ekstremit të djathtë nuk janë së bashku vetëm kur bëhet fjalë për opozitën si dhe opozizitën e partisë qendrore të BE-së, por ata janë gjithashtu në aleancë kur bëhet fjalë për islamin, muslimanët dhe armiqësinë ndaj turqve dhe Turqisë.

Të gjitha partitë e ekstremit të djathtë, partitë raciste, partitë e ekstremit të majtë dhe pro-terroriste po gjuajnë për vota për zgjedhjet e ardhshme të Parlamentit Evropian në 23 dhe 26 maj përmes propagandës raciste dhe ksenofobike.

Ekstremistët e djathtë dhe të majtë janë në të njëjtën mendje kur bëhet fjalë për mos-lejimin e Turqisë për t’u bërë anëtare e BE-së. Ata përhapën së bashku armiqësi kundër presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan.
Kur është fjala për këndvështrimin e tyre mbi xhamitë dhe muslimanët ato nuk kanë dallim. Veprat e ekstremit të djathtë veprojnë si “Knights Templar” (Ushtarët mbrojtës së Krishtit dhe të Tempullit të Solomonit) dhe anëtarët e veprës së ekstremit të majtë si armiq të fesë, dhe si rezultat të dyja i kundërvihen turqve dhe muslimanëve.

Për këtë arsye, nëse duam të luftojmë kundër islamofobisë dhe ksenofobisë në Evropë, nuk duhet vetëm të ballafaqohemi me të djathtën ekstreme, por duhet të merremi edhe me të majtën ekstreme.

Për shembull, Partia Progresive Qipriote Greke e Njerëzve të Punës (AKEL) është udhëheqës i partive raciste gjithnjë në rritje kundër myslimanëve, turqve dhe Turqisë brenda Evropës. AKEL është partia më e madhe dhe më e pasur në Grupin Konfederal të Majtë të Bashkuar / Nordik të Gjelbër të Majtë (GUE / NGL), e cila me forcë promovon armiqësi ndaj turqve dhe Turqisë në Parlamentin Europian dhe është përkrahës i PKK-së dhe degës së saj siriane, Njësitë e Mbrojtjes së Popullit (YPG), (me të gjitha emrat e tyre alternativë).

Për GUE / NGL, e cila përbëhet nga grupe dhe parti të vogla të majta insignifikante në përgjithësi, AKEL është shumë e rëndësishme. AKEL është një parti “komuniste” që njihet për armiqësi ndaj turqve dhe pengon planin e Ananit në Qipro.

Në Parlamentin Evropian, konferencat dhe takimet me organizatat terroriste të PKK dhe FETÖ janë të mundshme për shkak të anëtarëve të parlamentit të GUE / NGL. Përpjekjet lobuese më të zjarrta për të hequr organizatën terroriste të PKK nga “lista e organizatave terroriste të BE” po zhvillohet nga GUE / NGL. Këshilla të shkruara duke përdorur PKK dhe grupit terrorist Gülenist (FETÖ) si burime për organizata terroriste dhe në nivelin e armiqësisë së Turqisë dhe racizmit turk po i shtohen raporteve vjetore të Turqisë nga GUE / NGL.

Grupet e ekstremit të djathtë në Parlamentin Europian nuk mund të afrohen me GUE / NGL kur bëhet fjalë për armiqësi ndaj turqve dhe Turqisë. Njohja e kësaj të vërtete është e dobishme. Kur hedhim një sy në listat e GUE / NGL, që përfaqëson shumë të majtë në zgjedhjet e Parlamentit Europian në BE, shohim se kandidatët që mbështesin PKK-në janë në krye.

Në zgjedhjet e Parlamentit Europian, GUE / NGL pritet të rrisë numrin e anëtarëve të saj në parlament. Ky është një kërcënim i madh për demokracitë evropiane dhe myslimanët që jetojnë në Europë ose turqit evropianë që janë objekt i organizatave terroriste si PKK dhe FETÖ, sepse fatkeqësisht, anëtarë të së djathtës ekstremiste dhe raciste do t’u rritet numri i pjesëtarëve dhe do të kenë një aleat me një numër dominues nga e majta ekstreme terrorist-dashëse!

Prandaj nuk është se ne duhet të jemi të kujdesshëm vetëm nga ekstremistët e djathtë dhe racistë, por në një mënyrë të ngjashme duhet të kujdesemi për të majtët ekstremë dhe të marrim masa paraprake./ dailysabah/ Gazeta Impakt

OPINIONE