Bota

Netanyahu i Izraelit mbështet dënimin me vdekje vetëm për palestinezët

Parlamenti izraelit ka planifikuar të diskutojë një projekt-ligj që do të lehtësonte kërkesat për dënimin me vdekje për palestinezët javën e ardhshme.

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu mbështeti një projekt-ligj që do të lejonte vendosjen e dënimit me vdekje për palestinezët të akuzuar për sulm ndaj izraelitëve. Debati mbi projekt-ligjin është planifikuar të rifillojë javën e ardhshme.

Gjatë një takimi me krerët e koalicionit qeverisës, Netanyahu tha se asgjë nuk po pengon që projektligji të ecë përpara në Knesset e Izraelit apo në Parlament. Ndër mbështetësit e projektligjit është Ministri i Mbrojtjes i Izraelit, Avigdor Lieberman, i cili haptas miratoi reagimin vdekjeprurës të Izraelit ndaj protestuesve të Gazës duke argumentuar se “nuk ka njerëz të pafajshëm në Rripin e Gazës”.

“Pas më shumë se tre vjet lufte kokëfortë, dënimi me vdekje per terroristët më në fund do të sillet në komisionin e ligjit të mërkurën tjetër (14 nëntor) dhe pastaj për leximin e parë në plenumin e Knesset”, tha Lieberman në Twitter.

Sipas syrit të Lindjes së Mesme “Projektligji, i cili miratoi një votim paraprak nga parlamenti i plotë në janar, do të lehtësonte kërkesat që gjykatat ushtarake në Bregun e pushtuar duhet të takohen për të dënuar palestinezët të dënuar për krime terroriste deri në vdekje”.

Aktualisht, për një palestinez që do të dënohet me vdekje në Bregun Perëndimor të okupuar, tre gjyqtarët ushtarakë të gjykatës duhet të mbështesin njëzëri dënimin. Projekt-ligji do të lehtësojë kërkesat duke e zhvendosur kërkesën në një shumicë të thjeshtë. Projektligji do të prekte vetëm palestinezët në Bregun Perëndimor, të cilët i nënshtrohen ligjit ushtarak, sesa civile. Organizatat e të drejtave të njeriut dhe aktivistët anti-okupues kanë dënuar këtë gjendje duke argumentuar se ajo përbën aparteid ligjor.

Kolonët izraelitë dhe palestinezët jetojnë në Bregun Perëndimor, por i nënshtrohen ligjeve të ndryshme, duke lejuar mosndëshkimin e shfrenuar në rastet e sulmeve nga palët kundër palestinezëve në të gjithë territorin e pushtuar. Sipas analistëve, zgjedhjet do të thirren në muajt e ardhshëm duke nxitur një debat të ri mbi projekt-ligjin. Një projekt-ligj për të lejuar dënimin me vdekje për “terroristët” ishte një nga premtimet zgjedhore të Lieberman në 2015.

Me ose pa faturë, forcat okupuese izraelite kanë vrarë një sërë palestinezësh të cilët nuk përbënin një kërcënim të menjëhershëm të vdekjes ose rrezikun e lëndimit të rëndë. Kjo shkelje e të drejtës ndërkombëtare për të drejtat e njeriut është dëshmuar në përgjigjen e Izraelit ndaj Marshit të Madh të Kthimit të Gazës. Izraeli aktualisht është nën hetim nga Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) për krimet e luftës.

Burimi: Telesur/ Gazeta impakt

 

OPINIONE