Opinion

Ngjarje të jashtëzakonshme po tronditin SH.B.A. ANTIFA u stërvit në një kamp të PKK, zoti Trump!

Nga: Ibrahim Karagul

Konflikti në Sh.B.A nuk është vetëm çështje etnike; është fillimi i shpërbërjes.

Eshtë një shenjë regresioni, dobësimi, joefikasiteti dhe kolapsi të brendshëm. Eshtë një tregues që çarjet në sistem do të zbulohen njëra pas tjetrës.

Terrori tani po kthehet në Sh.B.A. Kriza ekonomike po kthehet në Amerikë. Divizioni Social po kthehet në Sh.B.A. Konfliktet e brendshme po kthehen.

Rënia e institucioneve, humbja e besimit në shtet, idealet e zakonshme që po zhduken dhe luftimet ekonomike po kthehen në Sh.B.A.

Cfarëdo që ata kanë bërë ose provuar në Lindjen e Mesme, në Amerikën Latine dhe në Azinë e Jugut që nga Lufta e Dytë Botërore po kthehet për t’i kafshuar ato.

Ata do të krijojnë të njëjtat qendra torturash në vendin e tyre

Ata shkatërruan kombet me pretendimet se u sollën atyre liri dhe demokraci. Ata i shndërruan vendet në gërmadha. Ata shkatërruan qytetet antike. Ata masakruan miliona. Ata rrënuan burimet e tokës. Ata i dënuan kombet me uri.

Tani ata po testohen me “liri dhe demokraci”. Ata po testohen me vlerat e drejtësisë dhe njerëzimit.

Dhuna që ajo që i sheh njerëzit e vet të denjë për të është e njëjta me mënyrën e të menduarit në Irak, Afganistan, Abu Ghraib, Guantanamo, Bagram Airbase, burgjet sekrete që ata krijuan në dhjetëra vende të botës, dhe torturat anijet në dete.

Sapo të përkeqësohet kryengritja sociale brenda vendit, ata do të ndërtojnë të njëjtat qendra torturash, kampe përqendrimi në territorin e tyre.

Bota po varros të gjallë SHBA

Supremacia e Bardhë, e cila ka bërë kërdinë në botë, po trondit Sh.B.A; megjithatë këtë herë edhe po shpërndahet përrreth.

Eshtë e vërtetë që kjo ishte gjithmonë situatë tragjike. Por bota nuk ishte në këtë mënyrë. Kur kjo shpërbërje shihet duke marrë në konsideratë gjendjen e re të botës, me shpërndarjen e re të fuqisë globale dhe ndikimin, ne përballemi me një realitet krejtësisht të ndryshëm për Sh.B.A.

Realiteti realitet ky:

Tani e tutje, çdo krizë do të rrisë më tej kolapsin e Shteteve të Bashkuara. Cfarë do ngjarje, çdo zhvillim në Sh.B.A ose në botë do të dobësojë më tej Amerikën.

Tani e tutje, çdo zhvillim i ri global do të detyrojë më tej SHBA-në të përballen me problemet e veta të brendshme. Cfarëdo fuqi e re, çdo strukturë e re që lufton kundër Sh.B.A do të kërkojë mënyra për ta shtyrë atë nga brenda.

Kur vendet kalben, të dobtit veprojnë, bëhen armiq të brendshëm

Zonat sociale të dobësisë marrin masa kur vendet humbasin forcën e tyre. Në të vërtetë, çdo vend ka pothuajse të njëjtat probleme. Sidoqoftë, kur fuqia dhe mirëqenia janë në kulmin e tyre, askush nuk guxon të bëjë ndonjë veprim të madh. Sepse nuk është në interesin e askujt; askush nuk do të marrë rreziqe.

Sidoqoftë, kur shteti dobësohet, elementët etnikë, elementët politikë dhe elementët ekonomikë ndërmarrin veprime dhe bëhen “armiq të brendshëm”; secila bëhet një zonë konflikti.

Besimi në shtet shpërndahet; përfundon solidariteti shoqëror; zhduket ideali i përbashkët; zamja që mban një vend së bashku kthehet në stuko.

Si i humbi SH.B.A.-ja tre pikat kryesore të saj? Cfarë do të thotë “faza e dytë e regresionit”?

Kjo nuk është asgjë e re për Sh.B.A. Tashmë kishte një regresion gradual që ndodhte. Kjo kishte filluar me sulmet terroriste të 11 shtatorit. SH.B.A., e cila menjëherë filloi një sulm ndaj dy vendeve të Lindjes së Mesme pas kësaj ngjarje, humbi tre forcat e saj thelbësore.

Këto ishin: Mungesa e pjekurisë morale për të sunduar botën, fuqinë ekonomike për të sunduar botën dhe fuqinë ushtarake për të mbretëruar mbi të.

Sulmi ndaj Irakut shkatërroi këto tre forca që pati më parë SHBA. Kështu filloi regresioni.

Në ditët e sotme, ajo po korr frytet e hidhura të shkatërrimit që kishte mbjellë. Nuk është më në gjendje të organizojë grushte shteti. Nuk është më në gjendje të sulmojë e vetme vende të ndryshme. Nuk është në gjendje të shkaktojë kryengritje të brendshme. Nuk është në gjendje të kontrollojë kombet përmes organizatave terroriste. Nuk është në gjendje të kontrollojë konfliktet etnike dhe sektare. Kështu filloi faza e dytë e regresionit.

Endrra Amerikane? Cfare eshte ajo? Bota po shkon me mendjen politike të SHBA!

Një oficer policor racist i bardhë që mbyti George Floyd dhe konfliktet që pasuan, reagimi i ashpër ushtarak dhe policor, plaçkitjet, sulmet, shkatërrimi po paraqiten si “fundi i ëndrrës amerikane”. Megjithatë, ëndrra amerikane ishte një koncept i epokës së Luftës së Ftohtë dhe është zhdukur prej kohësh.

Dje, një oficer amerikan ka prangosur dikë thjesht sepse ishte i zi. Më vonë u zbulua se burri ishte një agjent i FBI.

Kjo gjueti shtrigash nuk mund të deklarohet më duke përdorur ato koncepte. E djathta ekstreme në Sh.B.A në konflikt me të zinjtë sot së shpejti do të fillojnë të përplasen me amerikano- latinët. Problemet e veta të brendshme të sigurisë dhe kërcënimet e huaja do ta shtyjnë mendjen politike të SHBA të bëjë gjëra të çmendura. Kjo më pas do ta bëjë atë të hapur për ndërhyrje nga çdo drejtim.

ANTIFA u stërvit në kampet e PKK, zoti Trump!

Skandali COVID-19 shkatërroi imazhin e Sh.B.A. Ata paraqitën imazhin e një vendi të botës së tretë. Furia e Afrikano-Amerikanëve nga ana tjetër madje ka thyer konceptin dhe tabutë për lirinë për Sh.B.A.

Presidenti amerikan Trump njoftoi se ata do të deklarojnë ANTIFA, e cila po luan një rol efektiv në protesta, si një organizatë terroriste. Megjithatë, ajo organizatë po trajnohet në kampet e Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) / Njësitë e Mbrojtjes së Popullit (YPG) në Siri. Kjo është organizata tek e cila SH.BA dërgoi mijëra kamionë me armë për të luftuar kundër Turqisë. ANTIFA po trainohet këtu, nën mbikëqyrjen e drejtpërdrejtë të trupave amerikane.

Atëherë, ku është mendja e shtetit të SHBA? Një mendje që ushqen armiqtë e saj me duart e veta, është e detyruar të sjellë fundin e vet.

Atlantiku nuk është më qendra e botës

Sh.B.A., e cila themeloi dhe trainoi grupe terroriste në çdo vend të botës, të cilët sulmuan vendet përmes këtyre organizatave, tani po bëhet shënjestër e këtyre grupeve.

Kështu janë shembur perandoritë. Kështu, shumë fuqi janë shfaqur për të kufizuar SH.B.A. Tani pas 400 vjetësh, boshti i Atlantikut nuk është më qendra e botës.

Duket se ne do të shohim shumë më tepër ngjarje që do të bëjnë një spektakël të Sh.B.A, do ta bëjnë atë të pafuqishëm dhe të hapur për ndërhyrje. /Gazataimpakt/yenisafak/