Opinion

Nuk është rastësi: Media kryesore është nxitësi i mosfunksionimit Amerikan

Nga: Philip Giraldi

A ka parë dikush kudo në mediat kryesore një diskutim serioz për rolin e mundshëm të Izraelit në bombardimin e Bejrutit?! Unë nuk jam i mendimit për një aktakuzë pa prova ndaj Izraelit, por thjesht një përmbledhje e motivit të mundshëm të Izraelit dhe një shqyrtim i aftësisë së tij për të kryer një sulm të tillë pa qenë e nevojshme që ta bëjë direkt atë vetë me një nga bombat ose raketat e tij. Duke pasur parasysh armiqësinë e pakundërshtueshme të shtetit hebre ndaj Hezbollahut dhe shkeljeve të tij të përsëritura të territorit dhe hapësirës ajrore libaneze, mua më duket se do të meritonte të paktën një opinion ose të paktën dy në New York Times ose Washington Post.

Apo, si në rastin Jeffrey Epstein, një tjetër rast që përfshin Izraelin? Ekzistojnë prova të konsiderueshme që sugjerojnë se Epstein thjesht mund të ketë përdorur vajza të mitur si karrem seksi për burra të fuqishëm, në mënyrë që ata të shantazhohen në bashkëpunimin me Mossad. Kjo mund të nënkuptojë se të kishit një Bill Klinton si bashkëshort presidencial nëse votimi do të kishte shkuar në anën tjetër në vitin 2016 dhe Billi do të duhej të ishte përgjegjës për Benjamin Netanyahu. Unë nuk kam parë asgjë në lidhje me këtë në gazetat apo studio e regjistrimit në FOX, MSNBC, CBS ose CNN.

Apo të shohim një tjetër manifestim të mendjemprehtësisë së mediave kryesore, si të raportonin për shqetësimet që po ndodhin në të gjithë Shtetet e Bashkuara? Trazirat e mëdha të kohëve të fundit në Portland dhe Cikago u injoruan shpesh në mediat kryesore ose u përshkruan si “protesta paqësore” në mbështetje të “drejtësisë racore”, duke kundërshtuar atë që dikush mund të shihte me sytë e dikujt ku video ishte në dispozicion. Plaçkitja, djegia, rrahjet dhe dhuna në Oregon për më shumë se tetëdhjetë ditë vazhdon pothuajse cdo natë, ndërsa policia u tërhoq tani nga Portland pasi avokati lokal i rrethit deklaroi se ai do të shmangte ndjekjen penale të rebelëve.

Në Cikago plaçkitjet që përqendroheshin në zonën e Miracle Mile në bulevardin e Michigan ishin aq të këqija saqë ajo pjesë e qytetit duhej të mbyllej duke ngritur urat e qytetit. Dymbëdhjetë policë u plagosën dhe më shumë se njëqind grabitës u arrestuan. Kamionët U-Haul u sollën madje nga rebelët dhe makinat e vjedhura u përdorën për të goditur dritaret e dyqaneve të hapura. Ishte shkatërrimi i dytë i madh i zonës në tre muajt e fundit.

Presidenti i Shoqatës së Tregtarëve me pakicë në Illinois, Rob Karr lëshoi një deklaratë të nesërmen ku sqaron: “Ka një kufi kur sa herë shitësit me pakicë janë të gati të shkelmohen. Do të jetë e vështirë pasi shitësit që kanë investuar miliona në rihapje, duhet ta bëjnë këtë përsëri. Duhet të ketë shumë besim se ato mund të mbrohen dhe, deri më tani, ky besim mungon”.

Dalja në treg e flamurit të Macy në Cikago tashmë ka treguar që po mendon të mbyllet për shkak të blerjes së dyqaneve, plaçkitjeve dhe mungesës së përgjithshme të sigurisë. Me pak fjalë, shumë qytete amerikane nuk janë më në gjendje të bëjnë as një përpjekje për të mbrojtur personat dhe pronat e qytetarëve dhe taksapaguesve të tyre. A ishte historia e Cikagos aq e rëndësishme sa të raportohej nga New York Times? Po, por vetëm një në ditë vonë në një faqe të pasme.

Cikago raportohet se po i përgjigjet krizës duke krijuar një forcë speciale për grabitjet, por mbulimi i vazhdueshëm në median kombëtare ishte i parashikueshëm dhe pa jehonë. Një ditë pasi në bulevardin e Michigan u shpërndanë mbeturina, Black Lives Matter (BLM) mbajti një tubim jashtë stacionit të policisë, ku po mbaheshin disa nga rebelët e arrestuar. Vetëm Fox News në mesin e mediave kombëtare mbuloi ngjarjen, duke raportuar se si një organizator i BLM, Ariel Atkins, i përshkroi plaçkitjet e vlefshme prej 60 milion dollarësh si vërtet “dëmshpërblime”. Ajo tha: “Nuk më intereson nëse dikush vendos të vjedh një Gucci, një Macy ose një dyqan Nike, sepse kjo sigurohet që ai person ha … Ky është dëmshpërblimi. Cdo gjë që ata donin të merrnin, ata mund ta marrin atë sepse këto biznese kanë sigurim”. Me sa duket kryengritësit, të cilët me këtë rast nuk vodhën supermarkete për ushqim dhe në vend të kësaj zgjodhën të vjedhin sende luksoze do të jenë në gjendje të hanë copat e veshjeve të tyre të vjedhura Gucci.

Në të njëjtën mënyrë, New York Times kishte diçka për të thënë në lidhje me mbylljen e biznesit ose largimin nga Manhattan. Një artikull i gjatë me titull “Shitësit me pakicë braktisin Manhattan: “Eshtë i paqëndrueshëm” përshkruante se sa restorante dhe dyqane, duke përfshirë zinxhirët kryesorë dhe dyqanet, po mbyllen për shkak të qirave të larta të papërballueshme që nuk mund të paguhen më për shkak të mungesës së turistëve dhe zyrave të hapura të punëtorëve të bizneseve si rezultat i pandemisë. Artikulli nuk përmend mungesë sigurie për shkak të qëndrimit lejues të qeverisë së qytetit ndaj demonstrimeve që ndonjëherë kthehen të dhunshme, një lëshim kurioz për miqtë e mi që jetojnë në Manhattan që kanë vëzhguar rezultatet e plaçkitjeve të rastit dhe zjarrvënies në shumë pjesë të qytetit, duke i kthyer në dyqane me konvikt dhe duke zvogëluar ndjeshëm aktivitetin e shitjes me pakicë. Disa banorë me kohë të gjatë e përshkruajnë atë si një “rikthim në vitet 70” kur qyteti u bë i pavlefshëm për shumë njerëz.

Gazeta e rekordeve në Amerikë, Washington Post promovon produktin e saj me një frazë “Demokracia vdes në errësirë”. Në realitet, errësira është krijuar nga vetë media, e cila nuk raporton më atë që po ndodh në një mënyrë objektive. Ajo që shfaqet në gazeta, në internet dhe në televizion dhe radio, pavarësisht nga orientimi politik, është një produkt që është krijuar për të dërguar një mesazh të caktuar. Ky mesazh është në vetvete dezinformim, jo ​​thelbësisht i ndryshëm nga ai që ndodh në mediat e kontrolluara të nxjerra nga të ashtuquajturat regjime totalitare. Në fakt, burimet e lajmeve si Rusia Sot ka mundësi të jenë shumë më të besueshme se CNN ose FOX për shumë çështje.

Sondazhet e opinioneve sugjerojnë se publiku amerikan kryesisht i ka zbuluar gjërat dhe tregojnë se pak besim kanë media të kryejnë punën e saj në një mënyrë objektive. Në këtë dritë, artikuj si pjesa e fundit e Politico janë shfaqur që kanë vënë në pikëpyetje sesi mund të jetë që Shtëpia e Bardhë e Trump është optimiste për perspektivat për zgjedhjet e nëntorit, kur sondazhet e opinioneve sugjerojnë një diferencë të madhe fitore për Joe Biden dhe Kamala Harris. Nëse gazetarët po kryenin punët e tyre dhe do të dilnin në rrugë dhe do të flisnin me njerëzit, ata do të zbulonin se njerëzit janë vërtet të shqetësuar për të ardhmen e vendit dhe do të thotë gjithçka për fëmijët dhe nipërit e mbesat e tyre. Dhe shumë prej tyre fajësojnë trazirat për kodimin e Partisë Demokratike të grupeve radikale që po nxisin në mënyrë aktive ndarjet etnike dhe racore për përfitime politike, jo për republikanët. Të luash një lojë të fortë dhe me frikë mund të ketë një ndikim të madh kur të vijë koha për të votuar. Dikush që iu përgjigj një sondazhi opinioni një javë para se të thoshte se ai ose ajo do të votonte për një zgjedhje të sigurt Biden mund të futet në stendat e votuesve dhe në vend të kësaj të tërheqë mbështetjen për Trump./GazetaImpakt//strategic-culture.org/