Bota

Pas 17 viteve luftë, komandantët amerikanë në Afganistan e pranojnë: Talebanët nuk mund të mposhten

Pas 17 viteve lufte, komandantët më të lartë amerikanë në Afganistan pranojnë se talebanët nuk mund të mposhten.

“Lufta në Afganistan nuk mund të përfundojë me mjete ushtarake dhe paqja mund të arrihet vetëm me rezolutë politike me talibanët”, tha gjenerali amerikan në krye të operacioneve të SHBA-ve dhe NATO-s, Austin Scott Miller.

“Kjo luftë nuk do të përfundojë me mjete ushtarake. Duhet të ketë një zgjidhje politike”, tha ai.

Ai shtoi se ende nuk është e qartë se sa talebanë janë të gatshëm për negociata. Ndërkohë, komandanti i ushtrisë talebane, në një nga intervistat e rralla i tha Rusia Today se ata nuk kanë dëshirë të negociojnë me amerikanët.

Gjenerali amerikan Joseph Dunford, shefi i Shtabit të Përbashkët të Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara, tha se talebanët “nuk humbasin” dhe nuk ka “zgjidhje ushtarake” për t’i dhënë fund luftës në Afganistan.

Vërejtjet Dunford erdhi si rezultat një përpjekjeje amerikane dhe afgane për të filluar bisedimet e paqes me talebanët, të cilët sot kontrollojnë territor më shumë se pas pushtimit në vitin 2001.

“Për momentin ata nuk humbasin, mendoj se është e drejtë të thuhet”, tha gjenerali Dunford gjatë një seance në një forum sigurie në Halifax të Kanadasë, më 17 nëntor”.

OPINIONE