Bota Islamofobi

Përhapet retorika anti-myslimane pas zjarrit të Notre Dame

Pavarësisht nga zyrtarët që përjashtojnë një zjarrvënie, komentatorët e ekstremit të djathtë ndajnë teoritë e konspiracionit islamofobik pas zjarrit të Notre Dame.

Përkrahësit e të Djathtës kanë përdorur zjarrin e Katedrales së Notre Dame në Paris për të përhapur retorikën ksenofobike në mediat sociale.

Zjarri masiv, i cili shpërtheu të hënën në kryeqytetin francez, shkatërroi shumë çatinë e drurit dhe rrëzoi pjesë të katedrales, e cila ishte në mes të një renovimi prej 6.8 milion dollarë.

Zjarri u shua të martën rreth 15 orë pas shpërthimit.

Zyrtarët po hetojnë ende çështjen pas zjarrit, por kanë përjashtuar zjarrvënien.

Mediat franceze raportuan se zjarri mund të ketë qenë i lidhur me punën e rinovimit. Prokuroria e Parisit tha se “si çështje qëndron”, po hetohet një akuzë të “shkatërrimit jo arbitrar nga zjarri”.

Megjithatë, provokatorët e të Djathtës ishin të shpejtë për të shpërndarë teoritë e konspiracionit dhe përhapnin insinuata kundër muslimanëve pas zjarrit, që shkatëroi pjesë të ndërtesës historike.

Richard Spencer, një supremacist i bardhë dhe udhëheqës i Alt-Djathtës, tha se zjarri do të kishte shërbyer një qëllimi të lavdishëm në qoftë se ai e shtyu “njeriun e bardhë’./ ML