Përse nuk ka Vaksinë kundër Corona virusit?

Nga Pirro Prifti

Masat e marra nga qeveria shqiptare dhe shteti shqiptar janë ngamasat më të mira të mundura, dhe si rezultat i të cilës corona virusi po pengohet të shtrihet në gjithë Shqipërinë duke e detyruar të arrijë pikun e tij para kohe dhe me shumë më pakvdekje.

Dukë patur që numuri i të infektuarë në botë ka arritur mbi 1 milion të infektuar dhe mbi 50.000 vdekje , kryesisht në Kineitali Spanje dhe SHBA, e më pak në Gjermani, Rusi, Afrikë e Jugut, e vënde të tjera, po shikohet se ky retrovirus qëtransmetohet nga kafshët e egra tek njeriu, mund të thuhet se kjopandemic që ka prekur shumë shtete madje mund të themi qënuk ka prekur vetëm 18 shtete, mund ta ketë pikun e saj ngamaji dhe pastaj do të bjerë. Arsyeja se përse do të dobësohetfuqia virulentë e këtin virusi do të jetë koha e ngrohtë, rrezetultraviolet të Diellit, dhe sigurisht masat e marra nga shtetet përkufizimin e lëvizjeve, kufizimin e kontakteve nga afër, higjenapersonale, dushi, larja e robave, perdorimi i alkoolit per shplarjen e duarve, pastrimi i siperfaqeve me kimikate tekloruara,  mbajtja e maskave, ndrrimi i rrobeve dhe larja osenxjerrja e tyre në diell, testimet me rt-CPR dhe me testin e shpejte IGM/IGG disa herë për tek personat e dyshuar, dhe ata vijnë nga jashtë krahas matjes temperaturës me termometër elektronik, shtrimi I rasteve rënda spital, përdorimi I ventilatorëve mekanike për komplikacionetpulmonare do të kenë penguar përhapjen e mëtejshme të virusit.

Përtej hipotezave konspirative nga erdhi virusi, nëse ishte i bërënë laborator apo jo, apo ngrënia e ushqimeve me kafshë dheshpendë të egër si lakuriqi i natës (në formë patkua kali) dhecivet-at ( një lloj kafshe si mace apo si majmun), problem kryesor nuk janë vetëm masat parandaluese të cilat po përdorenme sukses në të gjithë botën por pyetja është se përsë nuk mundtë realizohet një vaksinë kundër këtij lloj virusi?

Është e vërtetë se në Pandemitë e vitit 2003 nga retrovirusiSARS (Sindromi i rënde respirator akut) ka pati 772 vdekje dheu përhap në 17 vënde të botë,, 2012 nga retrovirusi MERS(sindromi respirator i lindjes se mesme) ku pati 400  vdekje dhemë vonë po nga retrovirusi MERS në vitin 2015 në Korenë e jugut pati 36 viktima, por edhe më vonënë 2018  po ngaretrovirusi MERS pati 16 viktma, në  Pandeminë e viteve 2019-2020 nga COVID-19  virusi në fjalë u përhap në të gjitha vëndete botës me përjashtim deri më sot të 18 vëndeve, me njëvdekshmëri të lartë bazuar në këto të dhëna që kemi rreth3%-5% e njerzve të infektuar nga 1 milion të infektuar dhe rreth50.000 të vdekur deri më 2 prill 2020 , tregon se virulencea e këtij virusi është e jashtzakonshme dhe mund të krahasohet me epideminë e vitit 1918 në gripin spanjoll (mendohet të ishteH1N1) dhe në gjithë Europën dhe në botë ku vdiqen rreth 50 milionë njerëz.

Pyetjes se përse ka vështirësi prodhimi i një vaksine efikase, mund ti jepet një përgjigje evasive se:- përse nuk u krijuanvaksinat kundër SARS dhe kundër MERS që në vitin 202-202 dhe më vonë ne 2015 dhe në 2018?

Përse ka vaksina kundër gripit A dhe kunder gripit B, madje dhekunder gripeve H1N1, por kundër retroviruseve nuk ka?

Gjithë problem qëndron se viruset e zakonshme të cilat janë100-300 më të vogla se mikrobet kanë ADN (DNA), kurseretroviruset nuk kanë ADN (DNA), por kanë ARN (RNA) .

Në të dyja rastet viruset duan një bartës (host  në të cilin do tëshumëzohen-replikohen), dhe nëse viruset me ADN hyjnë nëqelizë dhe replikohen me ADN e qelizave të infektuara, retroviruset hyjnë në qeliza nëpërmjet mekanizmave të ndryshme p.sh. (mendohet se COVID-19 hyn në qelizënëpërmjet receptorëve qelizore ACE-2 të cilët gjënden në gjithëtruin por ka me shumicë në Pulmonet e njeriut dhe prandajdëmtohet shumë Pulmoni tek sëmurët duke ju shkaktuarvdekjen.

Kjo mbetet një pyetje shkencore sepse lidhet drekt me strukturatfunskionimin  e këtyre viruseve.

Pamundesia per te gjetur vaksinën lidhet me pamundësine  egjetjes nga shkencëtarët se cila pjesë e retroviruseve është pjesakontagioze dhe cila jo, cila pjesë e ARN (RNA) është stabile dhecila pjesë modulohet.

Ky është shkaku që nuk jane gjetuar vaksinat anti RNA virusalekunder HIV, MERS, SARS, dhe COVID-19.

Interesante do te jete nese shkencetaret te studjojne ne fillimantikorpet e fituara nga pacientet e sheruar me COVID-19. Teshohin se cfare vecorie ka ai antokorp ne raport me antikorpet e tjera virale.

Problemi i imunitetit tek Njeriu ka shumë të fshehta të cilatduhen sqaruar, sepse imuniteti i fituar dhe ai natyror ka sketorëtë vecantë në sistemin imunitar, po kështu gjetja e antikorpevespecifike kundër COVID-19 tek njerëzit e shëruar, kanë njësector të veçantë imunitar i cili duhet gjetur me qëllim që tëndihmohen njerëzit e tjerë duke e stimuluar atë sector imunitar.

i sigurt sepse edhe ne vitin 2003 edhe ne vitin 2012 kur patipandemi te kufizuar ne 17 shtete, nuk u realizua dot vaksina kunder SARS dhe kunder MERS. edhe vaksina kunder Ebolesnuk e di nese ka shume efikacitet. Edhe vaksina kunder HIV nukeshte realizuar. Pyetja eshte PSE?

Kunder Virsese qe kane ADN vaksina realizohet lehte. porkunder ARN (RNA) nuk ka vaksina

Nuk ka fonde apo nuk po gjendet menyra e realizimit te njevaksine Anti RNA? Unë mendoj se këtu bëhet fjale se shkenca dhe shkencëtarët nuk po arrijnë të gjejnë rrugën e zgjidhje, sepsepot ë gjenin vaksinën kundër COVID-19 dhe në parim vaksinakundër retroviruseve që kanë ARN, atëhere do të zgjidhej edhe problem i shumë kancereve malinjë të cilat po dëmtojnë rëndëshëndetin e nejrzve dhe kanë shkaktuar aq vdekje se në botëmortaliteti nga Kanceri është sot në vëndin e tretë pas vdkejeve nga sëmundjet kardio-vaskulare dhe pas traumave dhe aksidenteve.

Zoti i ka hedhur njeriut një sëmundje virale e cila ka lidhje me sa duket  edhe me Kancerin por edhe me disa sëmundje autoimunë, përvec epidemive dhe pandemive virusale që po uannjerëzimi sot. Është një ndëshkim nga Zoti apo rastësi? Apo është një lloj ndëshkimi nga natyra të cilën e kemi dëmtuar aqrëndë?

Sigurisht Bota do të jetë ndryshë pas kësaj Pandemie tëçuditëshme. Shpresojmë që do të ketë më shumë respekt dhekujdes për natyrën duke pakësuar ndotjen, për kafshët të cilatmund të hahen dhe ndaj atyre që nuk mund të hahen.

Edhe në Testamentin e Vjetër (Kodi i priftërisë per kafshët e pastra dhe papastra 1.3-1.46). Zoti u a ndaloi njerzve të hanindisa lloj kafshësh dhe shpendësh. Përse sot nuk është mbajturkjo porosi sot Kinë dhe kudo?

Sigurisht shpresojmë të gjemë një përgjigje shkencore për këtodhe jo konspiracione. Shpresojmë gjithashtu që shkencëtarët tëgjejnë një vaksinë anti-ARN sepse ajo do të jetë shpresë dhënëseedhe  për luftën kundër Pandemisë COVID-19, Kancerit, kundëHIV-AIDS, Ebola , etj./gazetaimpakt 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne