Shqiperia

Petrit Vasili: Laboratorët privatë në Shqipëri po pengohen të kryejnë teste për koronavirusin, ja pse po ndodh kjo

Nënkryetari i LSI-së, Ptrit Vasili përmes një statusi në Facebook deklaroi se në kushtet e përhapjes së koronavirusit, testimi në masë i popullisisë është një prej këshillave të OBSH-së, por në Shqipëri qeveria nuk e lejon që një gjë të tillë ta bëjnë edhe laboratorët privatë.

Sipas tij, referuar ligjeve në vend, cdo laborator publik ose privat, qe ploteson kushtet duhet te lejohet te kryeje testimin. Vasili thotë ndër të tjera, se qeveria e pengon një gjë të tillë që të fshihet përhapja reale e virusit.

STATUSI I PLOTE
Pengimi i testimit te coronavirusit nga laboratoret e tjere, i paligjshem dhe per te fshehur te verteten!

Testimi i gjere i popullates per coronavirusin eshte kerkuar publikisht nga Organizata Boterore e Shendetesise qe ka theksuar si strategjine me efikase: “TestimTestimTestim.”

Kjo eshte menyra e vetme per te kontrolluar situaten dhe per te penguar perhapjen.

Eshte fakt, qe shteti ne Shqiperi realizon nje numer shume shume te kufizuar testimesh, i cili eshte shume shume larg nevojave per testim te gjere.

Nderkohe shteti ne vend te promovoje e stimuloje me te gjitheforcen dhe mundesite e tij edhe laboratore te tjera per ta bere testimin, perkundrazi jo vetem i pengon por edhe i kercenon ato.

Çdo laborator publik ose privat, qe ploteson kushtet duhet te lejohet te kryeje testimin.

Kete e lejon fare qarte “LIGJI Nr. 15/2016
“PËR PARANDALIMIN DHE LUFTIMIN E INFEKSIONEVE DHE SËMUNDJEVE INFEKTIVE”.

Ligji lejon diagnostikimin per semundjet infektive nga te gjitha strukturat ku

Neni 9 pika 3 sakteson:

“3. Identifikimin e shkaktarëve të sëmundjeve infektive, me qëllim përcaktimin e
diagnozës, e kryejnë institucionet shëndetësore publike e jopublike të licencuara, sipas
legjislacionit në fuqi për licencimin”.

Per cdo rast te konstatuar pozitiv percaktohet ne ligj detyrimi per ti raportuar ne Sherbimin Kombetar te Inteligjences Epidemike qe hetojne rastin ose vatren eventuale.

Ja ç’thote Neni 5:
“Njoftimi dhe raportimi i sëmundjeve infektive
1. Sëmundjet infektive janë objekt i raportimit periodik dhe të detyrueshëm. Ministri
përgjegjës për shëndetësinë miraton, me urdhër, listën e sëmundjeve infektive dhe udhëzuesit
përkatës për raportimin në mënyrë të detyrueshme nga institucioni publik apo jopublik
shëndetësor në organet përkatëse.
2. Çdo institucion publik apo jopublik raporton tek organet përkatëse, të përcaktuara nga
ministri përgjegjës për shëndetësinë për:
a) çdo infeksion, i cili, sipas tij, paraqet apo mund të paraqesë dëm të rëndësishëm.”

Per keto arsye pengimi i testimit te coronavirusit edhe nga laboratore te tjera eshte pa asnje diskutim nje veprim i qellimshem per te mbuluar realitetin dhe pa asnje baze ligjore./BW