Rajoni

Pjesmarës nga Maqedonia në Kongresin e ‘Unionit Botëror Islamik Shëndetësor’ në Stanboll

Këto ditë, më datat 15-17 Dhjetor në Stanboll të Turqisë po mbahet Kongresi i tretë (III) me rradhë i Unionit Botëror Islamik Shëndetësor (World Islamic Helath Union; WIHU). Organizatat përfaqësuese të Unionit në Maqedoni janë “Pro VITA” dhe “Köprü” si dhe Kordinatore për shtetet Ballkanike është Dr. Hysnie Emin, nga shoqata ‘Köprü’.

Dr. Hysnie Emin

Fokusi kryesor ë këtë kongres është ‘Zhvillimi në Shëndetësi në kuadrin Islamik’. Ku panelist dhe pjesmarrës mes tjerash jan Ministriat e Shëndetësisë të vendeve Islame, Profesorë nga Anglia e Amerika, si dhe gjtha shoqatat Islamike Shëndetëspre nga e gjith bota, përafërsiht reth 100 shoqata nga mbi 60 shtete të ndryshme.

Logoja oficiale e Kongresit të tretë (III) të Unionit Botëror Islamik Shëndetësor

Pjesmarës nëKongeres nga Maqedonia këtë  vit janë 7 persona, mjek dhe studentë të shkencave mjeksore, Dr. Hysnie Emin, Dr. Semiha Selam, Dr. Fatmir Kovaci, Dr. Alma Rizvanovic, Dr. Ilknur Murtezan, Fejsall Durmishi dhe Burhan Osmani.

                                       

Pjesmarësit në Kongres

Më datat 14-15 Shtator , në Shkup u mbajt takimi i Këshilit Europian të Unionit Botëror Islamik Shëndetësor (WIHO) e organizuar Nga Shoqata “Köpru” dhe “Pro VITA” si përfaqësuese nga Maqedonia. Poashtu u mbajt konferenca me temën ‘Zhvillimi në Shëndetësi në kornizat e Islamit dhe roli i OJQ-ve’ dhe Mbledhja e Këshillit ku pjesmarës ishin edhe pjestarë të shoqatave nga Kosova dhe Presheva. U bisedua për angazhimin e mëtutjeshëm të WHIO-së në regjionin e Ballkanit, ku së shpejti do ketë dhe aktivitete konkrete.

 

                   

Takimi i Unionit në Shkup dhe Tetovë 

Kush është Unioni Botëror Islamik Shëndetësor?

Përgjegjësia e ndërgjegjësimit shëndetësor është rritur gjatë këtyre kohërave të vështira kur gjeografia islame është bërë një rrëmujë e plotë. Në botën e sotme, qindra muslimanë vriten ose plagosen, bëhen refugjatë, lihen të uritur dhe të pastrehë çdo ditë. Ne besojmë se ne, si OJQ të cilat veprojnë në fushën e kujdesit shëndetësor, kanë një sërë aktivitetesh për të kryer në nivel ndërkombëtar. Saglik-Der, një nga OJQ-të e shquara të Turqisë, është në dijeni të kësaj përgjegjësie.

Dr. Kasim Sezen, Kryetari aktual i Unionit Botëror Islamik Shëndetësor

“Saglik-Der është një organizatë që u themelua në vitin 1991 me urdhrin e të ndjerit Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN, ka qenë pioniere e shumë inovacioneve në fushën e kujdesit shëndetësor në Turqi dhe përveç kësaj ka dhënë një ndihmë në drejtim të kujdesit shëndetësor pas tërmeteve, gjatë luftërave dhe në kampet e refugjatëve në vende dhe zona të tilla si Siria, Palestina, Gaza, Egjipti, Indonezia, Pakistani, Azerbajxhani, Çeçenia dhe Bosnja. ” Organizata jonë që ofron shërbime mbështetëse dhe konsulente për hartuesit e politikave në lidhje me përmirësimin e aktiviteteve të studentëve, fushatat e ndihmës kombëtare dhe ndërkombëtare dhe politikat shëndetësore si dhe bashkëpunimin me shumë OJQ në baza kombëtare dhe ndërkombëtare vëzhguan se megjithëse ka një numër të madh OJQ-të aktive në të njëjtin nivel, nuk ka asnjë bashkëpunim në mes të botës islamike.

Për të kapërcyer këtë mangësi, Saglik-Der, që çon në OJQ-të myslimane të cilat janë aktive në fushat e kujdesit shëndetësor në pjesë të ndryshme të botës, vijnë së bashku dhe njohin njëri-tjetrin më mirë dhe me qëllim që të jenë një gur themelor i ndërtimit në ofrimin e Islamit Botëror Unioni Shëndetësor midis 02-04 Dhjetorit 2016 në Stamboll organizimin e Kongresit Botëror të Shoqërive Shëndetësore Muslimane. Tema kryesore e këtij takimi ishte “Migrimi dhe Shëndeti”. Me panelet dhe mbledhjet e komisionit u diskutuan çështje të shëndetit dhe të sigurimeve shoqërore të gjeografisë islame dhe sugjerimet e zgjidhjes. Janë marrë vendime për përdorimin e përbashkët të burimeve njerëzore dhe të objekteve financiare.

Logo e Unionit Botëror Islamik Shëndetësor

Si rezultat i konsultimeve të mbajtura në këtë Kongres, i mbështetur edhe nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan, u vendos që të krijohej “Unioni Shëndetësor Musliman Botëror” me unitetin e votës. Këshilli themelues, bordi këshillues, sekretari i përgjithshëm ishte Ne duam të bëjmë një bashkim energjie që do të jetë vaj për plagët në Gjeografinë Islame.

Bashkimi Shëndetësor Musliman Botëror u krijua me këtë kongres ku nga e gjithë bota u bashkuan 110 organizata muslimane të shëndetit publik nga 65 vende. U vendos që qendra e këtij bashkimi të ishte Turqia dhe Ankaraja. Për këtë arsye, reputacioni i Turqisë në botën islame dhe në bashkësinë shëndetësore botërore do të jetë shumë e lartë. /fryma.org/