Opinion

Plagët, politika dhe konflikti: Anulimet e Haxhit ndër shekuj

Nga: Mustafa Aabu Sneineh

Arabia Saudite vendosi që pelegrinazhi i Haxhit të këtij viti të anullohet, duke u bërë thirrje pelegrinëve të shtyjnë përgatitjet dhe prenotimet e udhëtimit për shkak të frikës së pandemisë koronavirus.

Rreth dy milion njerëz vizitojnë Mekën për të kryer haxhin vjetor, i cili këtë vit ishte caktuar të fillojë në korrik, por planet janë hedhur në dyshim pasi mbretëria ka regjistruar 1.563 raste të koronavirusit dhe 10 vdekjeve.

Si shumë vende, Arabia Saudite ka forcuar një bllokim dhe një shtetrrethim në një përpjekje për të frenuar përhapjen e koronavirusit, dhe hyrja në qytetet e shenjta të Mekës dhe Medinës është kufizuar ashpër. Riadi ka pezulluar Umren.

Muhamed Salih bin Taher Banten, ministër i Haxhit dhe Umres, tha për një kanal televiziv Saudit se muslimanët  të cilët pritet të kryejnë haxhin të paktën një herë në jetën e tyre duhet të “presin rifillimin e lidhjes së kontratave”..

“Ne u kemi kërkuar vëllezërve tanë muslimanë në mbarë botën të presin përpara se të bëjnë kontratat derisa gjërat të bëhen të qarta,” tha Banten.

“Në rrethanat aktuale, ndërsa po flasim për pandeminë globale, nga e cila i kemi kërkuar Zotit të na shpëtojë, mbretëria është e prirur të mbrojë shëndetin e muslimanëve dhe qytetarëve”, shtoi ai.

Banten tha se Ministria e Haxhit dhe Umrah ka kthyer kthimin e tarifave të vizave të Umres në agjensitë e udhëtimit pasi vizitat në Mekë u pezulluan vonë në shkurt.

Megjithëse Haxhi është anuluar disa herë gjatë shekujve, që nga themelimi i Mbretërisë së Arabisë Saudite në vitin 1932 nuk ka munguar asnjëherë asnjë vit, madje as gjatë pandemisë spanjolle të gripit të viteve 1917-18 që vrau miliona njerëz në të gjithë botën.

Por nëse Arabia Saudite heq dorë nga Haxhi i vitit 2020, ajo do të shtohet në një listë me pothuajse 40 anulime dramatike që nga e para në 629. Syri i Lindjes së Mesme hedh një vështrim në disa nga anulimet më të habitshme në histori:

865: Masakra në malin Arafat

Gjatë konfliktit të tij me Kalifatin Abasid me qendër në Bagdad, Ismail bin Yousef, i njohur si Al-Safak, nisi një sulm në malin e shenjtë Arafat me pamje nga Meka në 865, duke masakruar pelegrinët atje. Bastisja e detyroi Haxhin të anullohej.

930: Sulmi Qarmatian

Në vitin 930, Ebu Taher al-Janabi, shefi i sektit heterodoks të Karmatasve me qendër në Bahrein, filloi një sulm në Mekë.

Tregimet historike thonë se Karmatasit vranë 30,000 pelegrinë në qytetin e shenjtë dhe hodhën trupa në pusin e shenjtë Zamzam. Ata vodhën gjithashtu Xhaminë e Madhe dhe vodhën Gurin e Zi nga Qabja e tij, duke e çuar në ishullin e Bahreinit.

Haxhi atëherë u pezullua për një dekadë derisa Guri i Zi të kthehej në Mekë.

Karmatasit ishin një sekt shiit Ismaili që besonte në një shoqëri egalitare dhe e konsideronin pelegrinazhin një ritual pagan.

983: Kalifat e Abbasidëve dhe Fatimidëve

Edhe politika, e ka prishur Haxhin. Në 983 mosmarrëveshjet politike midis sundimtarëve të dy halifëve, abasidëve të Irakut dhe Sirisë dhe Fatimidëve të Egjiptit morën rrugën e muslimanëve që udhëtonin për në Mekë për pelegrinazh. Do të kalonin tetë vjet derisa të mbahej përsëri Haxhi, në 991.

1831: Murtaja

Jo vetëm konfliktet dhe masakrat e kanë anuluar Haxhin. Një plagë nga India goditi Mekën në 1831 dhe vrau tre të katërtat e pelegrinëve atje, të cilët kishin duruar javë të tëra udhëtimi nëpër tokat e rrezikshme dhe shterpë për të kryer Haxhin.

1837-1858: Seri epidemish

Në një hapësirë ​​prej gati dy dekadash, Haxhi u ndal tre herë, duke i lënë pelegrinët të paaftë të shkojnë në Mekë për gjithsej shtatë vjet.

Më 1837, një plagë tjetër goditi qytetin e shenjtë, duke i lënë gjërat në pritje deri më 1840.

Pastaj në 1846 një grup të prekurish nga kolera goditi Mekën, duke vrarë më shumë se 15,000 njerëz, dhe pllakosi banorët e saj deri në 1850. Përhapjet u kthyen në 1865 dhe 1883.

Në 1858, një tjetër pandemi globale e kolerës mbërriti në qytet, duke bërë që pelegrinët egjiptianë të ikin masazhisht në brigjet e Detit të Kuq të Egjiptit, ku u mbajtën në karantinë./Gazetaimpakt/ middleeasteye/