Shqiperia

Prapaskenat/ Si desh u dogjën negociatat nga Keshilli Europian

Italian Prime Minister Giuseppe Conte leaves a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 29, 2018. REUTERS/Eric Vidal

Shqipëria ka shpëtuar për mrekulli edhe nga një tjetër kapriço e fatit që mund ta bllokonte edhe atë gjysëm drite jeshile që u hap në 26 maj për negociatat. Këshilli Europian ka rrezikuar dje të bllokojë gjithë vendimammjet për çështjet që do të trajtoheshin, si pasojë e një vetoje të kryeministrit të populistëve italianë, Konte (foto siper), i cili nuk votonte asnjë vendim të përbashkët nëse venet anëtare nuk arrinin më parë një marëveshje për zgjidhjen e problemeve të emigracionit dhe moslënien e barrës mbi supet e shteteve bregdetare si Italia apo Greqia. Siç kanë bërë me dije edhe vetë krerët e BE dhe të shteteve akordi i vështirë është mbërritur pas orës  4 00 të mëngjesit të sotëm gjë që ka lejuar edhe miratimin e konkluzioneve të plota nga samiti i djeshëm në Bruksel.

Në pikën 24 të konkuzioneve të KE është miratuar edhe vendimi mbi zgjerimin dhe stabilizimin i miratuar dy ditë më parë dhe në të cilin hapja e negociatave me Shqipërinëdhe maqedoninë do të shtyhet për në vitin e ardhshëm. “

Edhe për të arritur këtë gjysëm fitoreje vendi ynë kishte hequr shumë keq. Në datë 26 deri në pasdite Franca dhe Holanda kishin vënë vetton për një “Jo” të prerë kundër Shqipërisë, madje ekzistonte edhe një version për ndarjen e fatit të saj nga maqedoni së cilës mendohej t’i hapeshin negociatat. Këtë version e konfirmon edhe transmetuesi publik gjerman Deutsche Welle. Në një editorial referuar vendimit të Këshillit Europian për
apjen e negociatave, ajshkruan se Shqipëria dhe Maqedonia qenë viktima të çështjeve të brendshme të vendeve antare të BE-së. Aty shkruhej se politikanët francezë dhe holandezë vepruan në këtë mënyrë për të kënaqur të djathtën ekstreme në vendet respketive.

Por, pasi kaloi këtë pengesë të parë dhe arriti të ruajë fytyrën, Shqipëria u rrezikua deri në momentin e fundit të mëngjesit të kësaj të premteje edhe një një dëm kolateral që mund t’i detyronte 28 shtetet anëtare të mos binin darord për asnjë nga konkluzionet si pasojë e vetos italiane për marëveshjen mbi emigracionin.

Por, fatmirësisht për BE dhe lumturisht për ne, gjithçka u zgjidh. Konkluzionet u botuan dhe Rama mund të festojë në dasmën pa nuse (lexo me poshte) dhe të vazhdojë të shpërndajë deklarata falenderimi.