Opinion

Propaganda e terrorit dhe frikës: Një mësim nga historia e fundit

Nga: Dr Piers Robinson

Reagimet e vazhdueshme dhe të shpalosura ndaj përhapjes së Corona Virus vendosen të kenë një efekt të gjerë dhe të qëndrueshëm për politikën, shoqërinë dhe ekonominë. Përpjekja për të mbyllur të gjitha aktivitetet është e jashtëzakonshme, siç janë masat që promovohen për të izoluar njerëzit nga njëri-tjetri.

Frika me rrënjë të thella nga sëmundja ngjitëse, e ngulitur në vetëdijen kolektive nga ngjarje historike si ‘Plaga e Zezë / Bubonike’ dhe e ruajtur përmes kulturës popullore (p.sh. filmat Hollywood, Outbreak and Contagion), do të thotë që njerëzit janë pa dyshim shumë të ndjeshëm ndaj pranimi i masave ekstreme të urgjencës dhe nëse masa të tilla janë apo jo të arsyeshme. New York Times bëri thirrje që Amerika të vihej në një situatë lufte në mënyrë që të merrej me Corona ndërsa ish gjenerali i ushtrisë Stanley McChrystal është duke përdorur përvojën e tij të 11 shtatorit në mënyrë që të sjellë mësime për udhëheqësit e sotëm.

Në të njëjtën kohë, aktorët politikë janë plotësisht të vetëdijshëm se këto kushte frike dhe paniku ofrojnë një mundësi kritike që mund të shfrytëzohet për të ndjekur objektivat politike, ekonomike dhe shoqërore. Sidoqoftë, ka shumë mundësi që rreziqet e paraqitura nga shfrytëzimi i mundshëm i Corona për qëllime më të gjera politike, ekonomike dhe shoqërore më vonë tejkalojnë kërcënimin e menjëhershëm për jetën dhe shëndetin nga virusi. Një mësim nga historia e fundit është mësimdhënëse.

11 Shtatori dhe Globalizmi “Luftë për Territor”

Ngjarjet e 11 shtatorit 2001 paraqesin një moment kryesor në historinë bashkëkohore. Shkatërrimi i tre ndërtesave në Nju Jork pas rrëzimit të dy avionëve dhe një sulmi në Pentagon, duke vrarë rreth 3000 civilë, tronditi si publikun amerikan ashtu edhe atë global. Tmerri i të shikuarit të avionëve që po fluturonin nëpër ndërtesa, i ndjekur nga shkatërrimi total i tre ndërtesave të larta brenda disa sekondave, dhe spektri i një bande të hijshme të fondamentalistëve islamikë (Al Kaeda) që kishin kryer sulme të tilla shkatërruese, arriti imagjinatën e shumë njerëzve në botën perëndimore.

Në këtë kohë të klimës së paranojës dhe frikës se zbatoheshin politika të jashtëzakonshme. Akti i Patriotëve në SHBA çoi në kufizime të konsiderueshme të lirisë civile ndërsa mbikëqyrja masive e mjedisit dixhital u normalizua.

Në Shtetet e Bashkuara torturat ishin të autorizuara në emër të parandalimit të terrorizmit ndërsa objekti i Gjirit të Guantanamos në Kubë u bë një vend në të cilin individët e akuzuar janë mbajtur pa ndonjë mbrojtje të përshtatshme ligjore ose proces të rregullt.

Cuditërisht, personi i akuzuar për udhëheqjen e komplotit të pretenduar të 11 shtatorit, Khalid Sheikh Mohamed, i cili ‘rrëfeu’ para hetuesve të CIA-s pasi u bë 183 herë “zhytja në ujë”, kohët e fundit ka marrë datën e tij të gjyqit, të caktuar për 11 janar 2021 dhe 20 vjet pas sulmeve të 11 shtatorit. Kufizimet e lirisë civile, mbikëqyrja masive dhe torturat ishin vetëm një pretekst i politikës kryesore të luftës luftarake që u mundësua nga 11 shtatori.

Paraqitur në kohën kur ‘New Pearl Harbor’ i Amerikës, 11 shtatori siguroi kushtet për një seri luftërash të mëdha për ndryshimin e regjimeve në disa vende që vazhdojnë deri më sot.

Në mënyrë kritike, këto luftëra nuk kanë qenë kryesisht për të luftuar “terrorizmin fondamentalist islamik” / Al Kaeda, por më tepër për sulmimin e “armikut” të shteteve. Në të vërtetë, provat që ngjarja e 11 shtatorit dhe kërcënimi i supozuar i ‘fondamentalizmit islamik’ u shfrytëzuan më pas për të ndjekur një grup të motivuar gjeo-politikisht të luftërave të ndryshimit të regjimit, të cilat kishin pak lidhje me kërcënimin e supozuar të Al Qaeda-s janë themeluar mirë .

Ish Komandanti Suprem i Aleatëve të NATO-s, Wesley Clark, u bë i famshëm në publik në 2006/7 duke deklaruar se menjëherë pas 11 shtatorit ai ishte informuar se SH.B.A. kishte ndërmend të sulmonte shtatë vende brenda pesë viteve, përfshirë Irakun, Sirinë, Libanin, Somalinë, Sudanin dhe Irani. Clark deklaroi:

“Ai, oficeri i Shtabit të Përbashkët, kap një copë letër, ai tha që sapo e zbrita nga lart, nga zyra e Sekretarit të Mbrojtjes sot, dhe ai tha se kjo është një memorandum që përshkruan se si ne do të nxjerrim shtatë vende në pesë vjet, duke filluar me Irakun dhe më pas Sirinë, Libanin, Libinë, Somali, Sudanin, dhe duke mbaruar Iranin.”

Pretendimet e Clark së fundmi janë vërtetuar nga koloneli në pension Lawrence Wilkerson, shefi i stafit të Colin Powell dhe planifikuesi i Luftës në Irak, i cili deklaroi se ai kishte parë të njëjtat plane, për të cilat Clark u referohej shumë muajve para 11 shtatorit.

“Takimi im i parë në Pentagon nga një gjeneral me tre yje i Forcave Ajrore në shkurt të vitit 200. Unë pothuajse rashë në karrigen time sepse informimi i tyre përfshinte nga njëra anë aftësinë e Forcave Ajrore për të nxjerrë 80 deri 90% të synimeve në Korenë e Veriut në orët e para të një sulmi ajror mbi atë vend, të njëjtën gjë do ë bëjmë kur shkojmë në Irak, Siri dhe Liban dhe kështu do të bëjmë me Iranin dhe ndoshta Egjiptin … por kjo ishte më shumë se kaq, vetëm planifikimi i rasteve,  Wes Clark kishte të drejtë që ata të kishin këto plane që do të kalonin menjëherë nëpër të gjitha këto vende pasi ata ndjeheshin të kërcënuar për Izraelin, 25-30% të naftës në botë që kalonin në ngushticën e Hormuzit:”

Dëshmi të dokumentuara për këto pretendime kanë ardhur përmes Hetimit të Chilcot në Mbretërinë e Bashkuar në Luftën e Irakut të 2003. Për shembull, një raport i cituar nga një dokument të ambasadës britanike, e datës 15 shtator 2001, shpjegoi se “ai” “skifterët për ndryshimin e regjimit” në Uashington po argumentojnë se një koalicion i bashkuar për një qëllim, kundër terrorizmit ndërkombëtar, mund të përdoret për të pastruar problemet e tjera në rajon”. Një tjetër dokument i lëshuar nga Chilcot tregon kryeministrin britanik Toni Bler dhe Presidentin e SHBA George Bush duke diskutuar fazat një dhe dy të “luftës kundër terrorit” dhe kur të godiste vende të veçanta. Bler shkruan:

Nëse rrëzimi i Sadamit është një objektiv kryesor, është shumë më e lehtë ta bësh atë në favor me Sirinë dhe Iranin ose ta marr në konsideratë sesa të godisësh të tre menjëherë.

Luftërat për ndryshimin e regjimit që kanë rrjedhur drejtpërdrejt dhe indirekt nga data 11 shtator vazhdojnë deri në ditët e sotme. Lufta dhe konflikti vazhdon në Afganistan dhe Irak ndërsa lufta nëntë-vjeçare në Siri ka dëshmuar për politika të gjera dhe të paligjshme të ndjekura nga qeveritë perëndimore duke përfshirë financimin dhe armatimin e grupeve ekstremiste shoqëruar me mbështetje për grupet në të vërtetë të lidhura me Al Kaeda. Irani vazhdon t’i nënshtrohet taktikave të luftës hibride të SH.B.A.,  që përfshijnë sanksione dhe operacione të fshehta ndërsa kërcënimi i veprimit ushtarak është shumë i qartë dhe i pranishëm.

Kostoja njerëzore e këtyre luftërave, e ndërtuar mbi shfrytëzimin e pamëshirshëm të frikës publike nga terrorizmi për të ndjekur luftëra të shumta “ndryshimi të regjimit”, ka qenë e madhe. Sipas Universitetit Brown “Kostot e Luftës Projektit”, luftërat në Afganistan dhe Irak kanë vrarë nga 480,000 deri 507,000 civilë, anëtarë të koalicionit ushtarak dhe luftëtarë të huaj, me një numër të pashprehur, të çoroditur dhe ndryshuar. IPPNW vlerësoi se dhjetë vitet e para të “luftës kundër terrorit” në Afganistan, Irak dhe Pakistan vranë 1.3 milion njerëz.

Që nga viti 2011, vetëm në Siri, mbi 400,000 njerëz kanë vdekur si rezultat i luftës. Numri i njerëzve të zhvendosur si rezultat i këtyre konflikteve është gjithashtu jashtëzakonisht i lartë; luftërat në Afganistan, Irak, Pakistan dhe Siri kanë bërë që 9.39 milion refugjatë të kombinuar, 10.78 milion njerëz të zhvendosur brenda vendit dhe 830,000 azilkërkues. Për më tepër, ekzistojnë shqetësime të vazhdueshme dhe shumë serioze në lidhje me përfshirjen e mundshme të aktorëve shtetërorë me ngjarjen e 11 shtatorit.

Zhvillimet e fundit dhe kritike në lidhje me ngjarjet e 11 shtatorit përfshijnë botimin e kësaj jave të studimit të Universitetit të Alaskës për koleksionin WTC7 i cili konfirmon se hetimi zyrtar i qeverisë amerikane ishte i gabuar nëse nuk ishte mashtrim i thjeshtë. Zhvillime të tjera të rëndësishme përfshijnë botimin vitin e kaluar të provave të Panelit të Konsensusit të 11 shtatorit dhe kontrollin në rritje të narracionit zyrtar nga akademikët kryesorë.

Në përgjithësi, “lufta globale e 11 shtatorit” kundër terrorit do të kuptohet gjithnjë e më shumë në të gjithë botën, pasi, para së gjithash, një fushatë e shquar propagandistike e dizajnuar për të mundësuar konflikt të dhunshëm në sistemin ndërkombëtar dhe me efektet dhe objektivat e tij janë shumë më të gjerë dhe më thellë se çishte sugjeruar nga narrativat zyrtare në lidhje me nevojën për të luftuar Al Kaeda.

Corona Virusi: Një 11 Shtator i Ri?

Mësimi i 11 shtatorit është se ngjarjet kryesore mund të bëhen ato që studiuesi Peter Dale Scott i përshkruan si ngjarje të thella të cilat shfrytëzohen nga aktorët politikë me qëllim që të ulin dhe menaxhojnë ndërrimet kryesore politike, ekonomike dhe sociale. 11 shtatori u bë, në fakt, ngjarja e thellë që mundësoi 20 vjet luftë të pandërprerë perëndimore jashtë vendit dhe kufizime të rënda të lirisë civile dhe mbikëqyrje të gjerë brenda.

Në kohën e 11 shtatorit shumë njerëz në Perëndim ishin të tmerruar nga terrorizmi. Kundërshtimi i publikut ndaj pushtimit të Afganistanit, lufta e parë kundër regjimit që do të niste brenda pak muajsh pas 11 shtatorit, ishte pothuajse e pamundur pa u akuzuar se ishte i pamatur në “luftën kundër terrorizmit” ose për të qenë një simpatizues i “Al Kaeda-s”. Myslimanët në të gjithë perëndimin ishin përçmuar gjerësisht. Presidenti amerikan George Bush deklaroi se “ju jeni ose me ne ose kundër nesh”. Paralelet me atë që po ndodh sot janë të dukshme.

A është Corona Virus një 11 shtator i ri, dmth një ngjarje e re e thellë? Ende nuk mund të jemi të sigurt, për sa i përket këtij shkrimi. Ndoshta strategjia aktuale e pezullimit të lirive themelore do të funksionojë për të eliminuar në mënyrë efektive të gjitha kërcënimet e paraqitura nga virusi. Qeveritë më pas do të rivendosin liritë civile që po pezullohen aktualisht dhe të gjitha do të kthehen me shpejtësi në mënyrën sesi gjërat ishin më parë. Ndoshta ekonomia do të vuajë me siguri pasojat nga “pengesat” dhe gjithçka do të kthehet në biznes si zakonisht.

Dhe mbase një rishikim i matur i “mësimeve të marra” do të bëjë që zyrtarët e shëndetit publik të zhvillojnë plane të arsyeshme dhe të ekuilibruara, siç është zhvillimi i aftësive të mjaftueshme për testime të shpejta dhe gjurmime, të cilat mund të vendosen herën tjetër që një virus mjaftueshëm i rrezikshëm fillon të përhapet duke shmangur tmerrimin e publikut dhe zbatimin e masave drakoniane që shkaktojnë dëme të konsiderueshme në strukturën sociale dhe ekonomike të shoqërisë.

Ose ndoshta jo. Mund të jetë që, siç ka paralajmëruar gazetari britanik Peter Hitchens, humbja e lirisë dhe të drejtat themelore do të vazhdojnë për një kohë të pacaktuar, pasi qeveritë me dëshirën e tyre në mbrojtje të pushtetit të tyre për të rritur të kontrollit mbi shtetin dhe shtetasit e tyre.

Në mënyrë të ngjashme, gazetarja italiane Stefania Maurizi ka paralajmëruar në lidhje me rreziqet në Itali të autoriteteve shtetërore, armiqësinë ndaj shoqërive të hapura dhe të majtës politike, duke shfrytëzuar Corona në mënyrë që kontrolli i tyre të rritet.

Një shqetësim i dukshëm këtu është nëse do të ketë një ndikim të përhershëm në tubime masive dhe protesta. James Corbett paralajmëron për një gjendje të përhershme të “ligjit ushtarak mjekësor” dhe sigurisht që ekziston mundësia e vërtetë e normalizimit të karantinës së vendosur nga qeveria dhe kufizimeve të tjera të lirisë së lëvizjes.

Margaret Kimberley nga Raporti i Agjencisë së Zezë me qendër në SHBA paralajmëron se Corona mund të përdoret si një mënyrë për të mbuluar të dyja krizat ekonomike dhe kolapsin. Ajo vëren se Rezervat Federale “kohët e fundit hodhi Wall Street në rrugë shpëtimi prej 1.5 trilionë dollarësh, e cila vetëm filloi kanaçen në rrugë. Kanacja është shkelmuar qysh prej recesionit të madh të vitit 2008”. Shkatërrimi i mundshëm i bizneseve të vogla mund të lejojë mbajtjen gjithnjë e më të madhe të korporatave në ekonomi me më shumë njerëz të detyruar me forcë të punojnë në korporata.

Ekziston sigurisht rreziku që Corona do të shfrytëzohet në mënyrë që të shkëputet nga problemet e rënda ekonomike ndërsa mundëson ndjekjen e strategjive të reja ekonomike të cilat i përkeqësojnë në vend që t’i lehtësojnë pabarazitë sociale që tashmë dëmtojnë vendet perëndimore.

Dhe, sigurisht ata aktorë që qëndronin pas luftërave të ndryshimit të regjimit që rrodhën nga 11 shtatori mund të përdorin Virus Corona për të rritur presionin në vendet që kanë qenë në shënjestër për 20 vitet e fundit dhe ato që ata dëshirojnë të synojnë në të ardhmen.

Tashmë kemi parë avokatin për ndryshime të regjimit John Bolton duke fajësuar Kinën për virusin Corona ndërsa New York Times raportoi se Sekretari i Shtetit Amerikan Mike Pompeo dhe këshilltari i sigurisë kombëtare Robert C. O’Brien ishin duke argumentuar atë veprim të ashpër duke thënë se udhëheqësit e Iranit ishin duke luftuar koronavirusin që po shkatërron vendin, më në fund mund të shtyjë më pas në negociata të drejtpërdrejta”.

Lajmet e ABC raportojnë se, megjithë Virus Corona, trupat amerikane dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kanë zhvilluar një stërvitje të madhe ushtarake,  “që pa forcat të kryenin një model të zjarrvënies”. Këtu nuk vlen gjithashtu asgjë për vrasjen e fundit të SH.B.A. për gjeneralin iranian Sulejmani dhe betejat e vazhdueshme ndërmjet forcave amerikane dhe grupeve të mbështetur nga Irani në Irak. Mundësia e shfrytëzimit të Corona për të çuar më tej luftërat për ndryshimin e regjimit që kemi parë gjatë 20 viteve të fundit është jashtëzakonisht e mundshme dhe do të ishte ektremisht naive të mendojmë ndryshe.

Sido që të jetë, ose mund të mos jetë ngjarja e Corona-s, mësimi themelor i 20 viteve të fundit është që qeveritë mund të bëjnë dhe të shfrytëzojnë, madje edhe të manipulojnë ngjarjet, në mënyrë që të ndjekin objektivat politike, sociale, ushtarake dhe ekonomike. Popullatat e frikshme janë shpesh ato iracionale, të prekshme dhe të lakueshme. Tani nuk është koha për mbrojtje ndaj autoriteteve dhe hezitim për të folur.

Eshtë koha që publiku të informohet, të mendojë me qetësi dhe racionalitet dhe të kontrollojë me forcë dhe të sfidojë ato që qeveritë e tyre po bëjnë. Rreziqet e dështimit për ta bërë këtë me gjasë tejkalojnë kërcënimin e menjëhershëm të paraqitur nga Virus Corona./Gazetaimpakt/off-guardian/

OPINIONE