Raisi: Armiku nuk ka mundur të izolojë Iranin

Presidenti iranian Ebrahim Raisi tha se përpjekjet e armiqve për të izoluar Iranin dhe për ta çuar popullin iranian në dëshpërim kanë dështuar, ndërsa të gjithë treguesit në vend dëshmojnë për rritje dhe përparim.

Raisi në një konferencë shtypi në Teheran tha se ndërsa Irani ka krijuar marrëdhënie të forta me vendet islamike dhe ato me të njëjtin mendim, armiqtë e tij po trokasin gjithashtu në derë pasi fillimisht u përpoqën të braktisnin vendin kur shpërthyen trazirat pas vdekjes së një gruaje të re shtatorin e kaluar. “Armiku u përpoq të ndiqte dy strategji, atë të izolimit të Iranit në botë dhe të zhgënjimit të njerëzve brenda vendit, por që të dyja këto strategji dështuan.

“Kjo është për shkak se ne ndjekim shumë axhenda në politikën tonë të jashtme në të njëjtën kohë, njëra prej të cilave është marrëveshja bërthamore,” tha presidenti, duke iu referuar marrëveshjes bërthamore të vitit 2015, e cila është pezulluar pas tërheqjes së SHBA. “Ne kemi ndjekur marrëdhëniet me vendet fqinje, si dhe me shtetet islamike dhe kemi përmirësuar nivelin e marrëdhënieve politike, ekonomike dhe tregtare ku lidhjet tregtare janë rritur 14 për qind në krahasim me qeverinë e mëparshme,” tha ai. “Në fushën e lidhjeve tregtare rajonale dhe masave të biznesit për të cilat disa besonin se pak mund të bëhej, qeveria theu rekordin dhe rezultoi se ka shumë kapacitete në vend”, shtoi Raisi.

“Marrëdhëniet me Amerikën Latine, Afrikën dhe shumë vende aziatike dhe aktivizimi në Bashkimin Ekonomik Euroaziatik, anëtarësimi në Organizatën e Bashkëpunimit të Shangait dhe së fundmi në BRICS, të gjitha tregojnë se  armiku nuk pati sukses në politikën e tij për të izoluar Iranin Islamik dhe situata jonë politike, tregtare dhe ekonomike tregon dështimin e armikut në këtë strategji”. “Aleancat si Organizata e Bashkëpunimit të Shangait dhe BRICS janë padyshim efektive kundër unilateralizmit të SHBA-së”, tha presidenti iranian. “Lidhja me infrastrukturën e Shangait është e rëndësishme për ne. Përgjigja ime ndaj atyre që thonë se rruga për të dalë nga problemet tona është buzëqeshja e Amerikës apo e disa vendeve evropiane, është se ne nuk do të presim buzëqeshjen e tyre”, shtoi Raisi./parstoday

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne