Bota

Raporti i SHBA anullon referencat për ‘pushtimin’ e Palestinës, tani është ‘e kontrolluar nga Izraeli’

Në raportin më të fundit vjetor për të drejtat e njeriut, SHBA ka ndalur përdorimin e termit “të pushtuara” kur flitet për zonat e Palestinës të kontrolluara nga Izraeli, duke përfshirë lartësitë e Golanit, Bregun Perëndimor dhe Gaza.

Në një raport të Departamentit të Shtetit që ka për qëllim të hollësojë të dhëna në lidhje me të drejtat e njeriut anembanë globit në vitin 2018, SHBA ka vendosur të ndryshojë fjalët që përdor për të përshkruar situatën në territoret palestineze të pushtuara nga Izraeli, duke zgjedhur atë që duket si eshte më neutrale ne gjuhe.

Ky vendim vjen përkundër faktit se fjala “pushtim” është terminologjia zyrtare e miratuar nga Kombet e Bashkuara dhe si SHBA-të i kishin përshkruar më parë territoret në fjalë.

Administrata tha se ndryshimi në retorikë nuk nënkupton ndonjë ndryshim të politikave, por ishin të paqarta arsyet e tyre për formulimin e ri.

Raporti duket se pasqyron ndjenjat e një takimi midis senatorit Lindsey Graham, ambasadorit të SHBA-ve ne Izrael, David Friedman dhe kryeministrit izraelit Benjamin Netanjahu, ku të tre diskutuan planet për të punuar drejt njohjes amerikane të lartësive të Golanit si pjesë te Izraelit.

“Duke punuar me senatorin [Ted] Cruz, unë do të filloj një përpjekje për të njohur Golanin si pjesë të shtetit të Izraelit tani dhe përgjithmonë”, tha Graham në dritën e takimit.

Nëntorin e kaluar, SHBA votuan kundër një rezolute të OKB-së që për herë të parë dënonte pushtimin e Izraelit te lartësive  te Golanit. Vota ishte 151 me 2, ku SHBA dhe Izrael i ishin kundërshtarët e vetëm të deklaratës.

Izraeli aneksoi lartësitë e Golanit në vitin 1981, një masë e dënuar nga OKB dhe e refuzuar nga bashkësia ndërkombëtare. Rezoluta e OKB-së 2334 e quan veprimtarinë e zgjidhjes izraelite në kete territori, një “shkelje flagrante” të së drejtës ndërkombëtare me “pa vlefshmëri ligjore”. /RT/Gazeta Impakt

 

OPINIONE