Bota Ekonomi

Rusia likuidon pothuajse të gjitha detyrimet e saj ndaj borxhit amerikan dhe investon paratë në ar

Banka Qendrore e Rusisë ka vazhduar të heqë qafe bono thesarin e SHBA në gusht. Pjesa e investimeve ruse në borxhin amerikan po afrohet me zero.
Investimet ruse në letrat me vlerë të Shteteve të Bashkuara në gusht kanë rënë në vetëm 14 miliardë dollarë. Në vitin 2011, Rusia ishte një nga mbajtësit më të mëdhenj të borxhit amerikan me një investim prej 180 miliardë dollarësh.

Arsyeja nuk është vetëm për politikën dhe sanksionet e SHBA kundër Rusisë, tha një ndërmjetës në bankën Otkritie Timur Nigmatullin për RIA Novosti. Rezerva Federale e Shteteve të Bashkuara është shkalla e interesit, gjë që i bën lidhjet amerikane më të lira, tha ai. “Rusia është pothuajse e braktisur nga lista e mbajtësve të borxhit të qeverisë amerikane, duke qenë mbajtësi i 54-të më i madh”.

“Një shitje tjetër e obligacioneve të Thesarit të SHBA nga Rusia ka gjasa të kompensohet duke blerë ar dhe duke hapur depozita afatshkurtra në banka,” tha ai. Pjesa e metaleve të çmuara në rezervat e huaja të vendit ka arritur një rekord prej 18 për qind, duke iu afruar afër pjesës së investimeve në dollarë.

Investitorët më të mëdhenj në borxhin amerikan, Kina dhe Japonia, gjithashtu kanë prerë pronat e tyre. Rezervat kineze të borxhit sovran të SHBA ranë në 1.165 trilion dollarë në gusht, nga $ 1.171 trilion në korrik, duke shënuar muajin e tretë radhazi të rënies. Japonia ka shkurtuar zotërimet e saj të letrave me vlerë të SHBA në $ 1.029 trillion në gusht, më e ulët që nga tetori i vitit 2011.

Arsyeja për mbajtjen e parave në obligacionet amerikane është tregtia globale, në të cilën ende mbizotëron dollari, tha drejtori i analizës makroekonomike, Anton Tabah për gazetën Izvestia. Pra, vendet janë të detyruara të kenë shumë dollarë në para të gatshme dhe obligacionet amerikane janë opsioni më i mirë për këtë.

India dhe Turqia kanë ndjekur rolin e Rusisë. Turqia ka rënë nga lista e 30 vendeve më të mëdha të borxheve amerikane, ndërsa India ka likuiduar investimin e saj për pesë muaj rresht në 140 miliardë dollarë në gusht.

Burimi: Rt/ Gazeta impakt

OPINIONE