Bota

Rusia mund të ndalojë përdorimin e dollarit amerikan si përgjigje e sanksioneve të Uashingtonit

Nga: Valeriy Melnikov

Senatori rus Igor Morozov i ka kërkuar vendit dhe aleatëve të tij të ndalojnë përdorimin e dollarit amerikan për pagesat e ndërsjella, duke shtuar se marrja e kësaj mase do të sjellë katastrofë në ekonominë amerikane të borxhit dhe do të ishte një përgjigje e mirë ndaj politikës së sanksioneve të Uashingtonit.

“Natyrisht që duhet t’i përgjigjemi deklaratës së fundit të Departamentit të Shtetit mbi sanksionet kundër Rusisë dhe hapi i parë që duhet të bëjmë është të jemi së bashku me partnerët tanë në një numër blloqesh ekonomikë dhe integrues, të ndalojmë përdorimin e dollarit amerikan dhe të kalojmë në monedha kombëtare. Kjo është ajo për të cilën ne ishim duke folur në samitin më të fundit të BRICS. Kjo do të jetë një përgjigje jo vetëm nga ne, por nga i gjithë komuniteti ndërkombëtar që ka filluar luftërat kundër tij “, ka thënë Morozov.

“Për amerikanët me borxhin prej 21 trilionë dollarësh, kjo mund të bëhet një fatkeqësi e vërtetë në të ardhmen e afërt. Kjo është arsyeja pse reagimi i Uashingtonit ishte kaq i ashpër dhe mori formën e një vale të re sanksionesh”, tha ai.
Senatori tha se kërcënimet e SHBA dhe veprimet jo miqësore nuk duhet të ndalojnë anëtarët e bashkësisë ndërkombëtare të kërkojnë pavarësi.
“Të gjitha vendet që vendosin sovranitetin kombëtar në themel të politikës së tyre të jashtme duhet të aplikojnë përpjekjet maksimale për të kaluar në pagesat me monedhat kombëtare. Një vend i vetëm nuk mund të krijojë kushte të tilla vetëm për vete, një konglomerat është i nevojshëm për këtë. Dhe Rusia është një nxitës i madh i proceseve të tilla”, tha ai.
Morozov beson se presioni i SHBA ndaj Rusisë u shkaktua, të paktën pjesërisht, nga marrëveshjet e fundit mes Rusisë, Kinës dhe Iranit, të cilat kërkojnë kalimin në monedhat e tyre kombëtar. Ai i quajti veprime të tilla si “ngacmuesit më të fuqishëm për SHBA”. Ai tha gjithashtu se Departamenti Amerikan i Shtetit i shpiku arsyet për sanksionet në deklaratën e tij.

Në komentet e mëtejshme, Morozov shtoi se ndalimi i dollarit nuk duhet të përkthehet automatikisht në refuzimin për të blerë dhe përdorur mallra dhe shërbime të ndryshme të ofruara nga kompanitë amerikane.
Komenti i senatorit erdhi shumë shpejt pasi Departamenti i Shtetit i SHBA njoftoi planin me dy faza për të imponuar kufizime ndaj Rusisë lidhur me rolin e dyshuar të tij në helmimin e një ish-agjenti të dyfishtë dhe 3 të tjerëve në Britani. Faza e parë e kufizimeve, e cila përfshin një ndalim për furnizimin e Rusisë me mallrat e bëra nga SHBA që mund të përdoren në industrinë e mbrojtjes pritet të hyjë në fuqi më 22 gusht. Raundi i dytë i sanksioneve, që përfshin uljen e marrëdhënieve diplomatike, ndalimin e linjës ajrore ruse Aeroflot nga fluturimi në SHBA dhe prerja e pothuajse të gjitha eksporteve dhe importeve, njoftohet se do të vendoset tre muaj pas së parës, përveç rastit nëse autoritetet ruse japin “siguri të besueshme” se ata nuk do të përdorin armët kimike në të ardhmen dhe nuk bien dakord për “inspektime në vend” nga vëzhguesit e pavarur.

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA