Shqiperia

Samir Mane blen njërën nga bankat më të mëdha greke

Banka greke “Piraeus” ka thënë të hënën se ka përfunduar shitjen e 98.83 përqind të aksioneve të saj Bankës shqiptare “Tirana Bank”, grupit shqiptar të investimeve “Balfin Group” dhe “Komercijalna Banka”, e Maqedonisë.
Marrëveshja është nënshkruar me miratimin e autoritetit rregullativ të kompetentëve në Shqipëri, duke përfshirë Bankën e Shqipërisë dhe Fondin i Stabilitetit Finaciar Helenik, ka thënë “Piraeus Bank” në një njoftim për shtyp raporton Gazeta Insajderi.

“Shuma totale ka arritur në 57.3 milionë euro (65.1 milionë dollarë) është transaksioni kapital që është rritur për “Piraeus Bank Group”, kanë njoftuar nga banka.

Grupi “UniCredit” ka vepruar si këshilltar financiar i bankës greke “Pireut”, Norton Rose Fulbriht ka vepruar si këshilltar juridik ndërkombëtar dhe “Boga & Associates” ka vepruar si këshilltar ligjor lokal për “Pireun Bank”, në lidhje me transaksionin e bërë.

“Komercijalna Bank” ka thënë se “Balfin Group” do të zotërojë një shumicë të aksioneve në “Tirana Bank” pas blerjes e cila edhe do të vazhdojë të operojë si një njësi e veçantë.

“Tirana Bank” e themeluar në vitin 1996, ishte banka e parë private e cila ka filluar të operojë në Shqipëri. Ajo operon me 39 degë në të gjithë vendin.

Duke përfshirë investimet e “Tirana Bank”, investimet e “Balfin Group” arrijnë në 1.4 miliardë dollarë, me investimet e saj në Shqipëri, Maqedoni, Kosovë, Bosnje dhe Hercegovinë, Mal të Zi, Austri dhe në Mbretërinë e Bashkuar.

Ndërsa “Komercijalna Banka” është huadhënësi më i madh i Maqedonisë Veriore me asete që tejkalojnë 1.7 miliardë euro.

“Balfin Group” është kompani e biznesmenit më të madh shqiptar, Samir Mane, i cili së fundi në Kosovë ka privatizuar aksionet e “NewCo Ferronikeli”, në Kosovë.