Shkencëtarët rusë dhe kinezë bashkohen për të ndryshuar atmosferën

Përpjekja e përbashkët përfshinte një ambient ngrohjeje atmosferike ruse, që pomponte mikrovalë në atmosferën e sipërme, ndërsa një satelit kinez mbikëqyri mbledhjen e të dhënave në orbitë, duke lejuar hulumtuesit të vlerësonin rezultatin e eksperimenteve të tyre të lartësisë.
Shkencëtarët ruse dhe kineze kryen një seri eksperimentesh këtë vit, në një përpjekje për të modifikuar një shtresë atmosferë të njohur si jonosferë, raportet e South China Morning Post.
Sipas gazetës, studimi u krye për të provuar një teknologji të re për aplikimin e mundshëm ushtarak, pasi objektet si ajo e përdorur gjatë eksperimentit mund të përdoreshin për të “modifikuar motin dhe madje për të krijuar fatkeqësi natyrore”, si stuhitë dhe uraganët, apo edhe “të ndikojë në funksionimin e trurit njerëzor”.
Megjithatë, Dr Wang Yalu, një studiues i asociuar me Administratën e Kinës të Tërmetit, i cili mori pjesë në studim, u largua përpara për të debitur këto pretendime.
“Po bëjmë kërkime të pastra shkencore. Nëse ka ndonjë gjë tjetër të përfshirë, nuk jam e informuar për këtë,” tha ajo.
Studimi thuhet se përfshinte një uzinë ngrohje atmosferike ruse të quajtur Sura, e ndërtuar gjatë Luftës së Ftohtë në afërsi të vendbanimit të Vasilsursk, duke injektuar “një sasi të madhe të mikrovalëve në atmosferë të lartë”, ndërsa një satelit i mbikqyrjes elektromagnetike kineze quhej Zhangheng-1 nga orbita.
Eksperimenti i parë u krye më 7 qershor dhe rezultoi me shqetësime fizike mbi një sipërfaqe prej 49,000 kilometra katrorë në një lartësi prej rreth 310 milje, duke shkaktuar “një piketë elektrike me 10 herë më shumë grimca subatomike të ngarkuar negativisht sesa rajonet përreth”.
Eksperimenti i dytë, i kryer më 12 qershor, përfshinte rritjen e temperaturës së “gazit të hollë, jonizues në lartësi të lartë të rritur më shumë se 100 gradë Celsius” nëpërmjet një fluksi të grimcave.
Ekipi hulumtues i përshkroi rezultatet e eksperimenteve të tyre si “të kënaqshëm” në një letër të botuar në revistën Earth and Planetary Physics, duke deklaruar se “zbulimi i çrregullimeve të plazmës … jep dëshmi për suksesin e mundshëm të eksperimenteve të ardhshme të lidhura”.
Zyrtarët ushtarakë rusë dhe kinezë ende nuk e kanë komentuar këtë raport.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne