Sociale

Shqipëria moshohet me 5 muaj më 2019, plakja rëndon sistemet shëndetësore dhe skemat e pensioneve

Mosha mesatare Shqiptarëve u rrit me 5 muaj vitin e kaluar, duke arritur në 37.2 vjeç. Në vitin 2011 kur u bë censi i fundit mosha mesatare e popullsisë së vendin tonë ishte 32,6 vjeç. Në 9 vite mosha mesatare e shqiptarëve u rrit me 4.6 vite.

Me këto ritme Shqipëria do kapë shumë shpejt moshën mediane të Europës. Sipas projeksioneve popullsia e Shqipërisë do të vazhdojë procesin e plakjes dhe pritet që mosha mediane e saj të arrijë në 42,1 vjeç, në vitin 2031.

Aktualisht, kontinenti i Europës është më i vjetri, me një moshë mediane prej 42 vitesh, të cilën parashikohet që Shqipëria ta arrijë në harkun kohor të 11 viteve.

Italianët janë ndër popujt me moshën mesatare më të madhe të popullsisë në Europën mbi 45 vjeç. Në rajonin e Lombardisë ku vdekjet për shkak pandemisë së koronavirusit kanë qenë më të mëdha mosha mesatare popullsisë është mbi 47 vjeç.

Plakja e popullsisë rrit barrën e sëmundjeve duke ushtruar presion në sistemet shëndetësore, teksa për shkak të tkurrjes së lindjeve shpenzimet në arsim tkurren.

Skemat e pensioneve rëndohen nga për shkak të numrit të lartë të të moshuarve, në raport me kontribuuesit (popullsia në moshë pune).

Ndër shtetet europiane, Monako ka moshën mediane më të lartë, ku sipas një artikulli të World Economic Forum është 53.1 vite.

Në botë, vendet me moshën më të lartë mediane pas Monakos janë: Japonia me 47.3 vite, Gjermania me 47.1 vite, Italia me 45.5 vite dhe Sllovenia me 44.5 vite.

Pas Europës, kontinenti i Amerikës së Veriut renditet i dyti për sa i përket moshës mediane prej 35 vitesh. Ndër shtetet e kontinentit të Amerikës së Veriut, Kanadaja ka moshën më të lartë me 42.2 vite, ndjekur nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 38.1 vite dhe Meksika me 28.3 vite.

Në Australi, mosha mediane përllogaritet 33 vite, ndërsa në Amerikën e Jugut dhe në Azi rreth 31 vite, pavarësisht se në këtë të fundit, ndodhet Japonia e cila thyen rekord në kontinent për popullsinë e plakur.

Afrika është kontinenti me moshën më të re. Në Afrikë, thuajse 41% e popullsisë janë nën 15 vjeç dhe 3% mbi 65 vjeç. Mosha mediane në kontinentin afrikan është 18 vjeç dhe shteti më i ri i globit është Nigeria me moshë mediane 15.4 vjeç./Monitor

OPINIONE