Shqiperia

Si i publikoi Shqipëria të dhënat e agjentëve të Shërbimit Informativ – ShISh

Republika e Shqipërisë, vend anëtare e NATO-s, ka postuar informacione të ndjeshme në internet në lidhje me shërbimin e saj sekret, duke publikuar mijëra pagesa të bëra nga agjencia e spiunazhit.

Me këtë rast, janë zbuluar identitetet e punonjësve të huaj dhe vendas, dhe targa të përdorura nga oficerët e inteligjencës dhe detaje të tjera të ndjeshme të publikuara në ueb, e cila fillimisht u publikua në “The Independent”, transmeton Bellingcat.

Në një përpjekje për të rritur transparencën dhe luftën kundër korrupsionit, Ministria Shqiptare e Financave dhe Ekonomisë publikon – pothuajse në baza ditore – fletëpagesa të pagesave ditore të të gjitha institucioneve qeveritare në faqen e tyre të internetit.

Një nga shtyllat në fletët e tabelave i referohet institucionit të veçantë qeveritar shqiptar, si kryeministri, presidenca dhe gjykatat e ndryshme në vend.

Të dhënat tregojnë emrat dhe numrat e kartave kombëtare të identifikimit të agjentëve në shërbim, të njohur në nivel lokal dhe në komunitetin e inteligjencës si SHISH, që veprojnë brenda dhe jashtë vendit, duke përfshirë dy poste të ndjeshme në selinë e NATO-s në Bruksel.

 

Fletët e tabelave tregojnë emrat, pozicionet, pagat dhe shpenzimet e së paku tetë operatorëve kryesorë shqiptarë – disa që punojnë nën shërbimin diplomatik – në Belgjikë, Greqi, Kosovë, Itali, Maqedoni dhe Serbi.

Në pagesat e tyre, SHISH-it u zbulua gjithashtu një numër të madh të targave të regjistrimit të automjeteve, në disa edhe duke përfshirë edhe modelin dhe makinën e përdorur nga oficerët e shërbimeve sekrete shqiptare.

Emrat dhe kartat e identifikimit të operativëve rajonalë që tërheqin shuma të mëdha nga SHISH janë përfshirë gjithashtu në tabelat. Datat specifike dhe selitë rajonale janë përmendur për pagesë.

Një ish zyrtar i shërbimit të inteligjencës ka thënë se faji nuk është i SHISH, për nxjerrjen e informacionit të ndjeshëm, por i ministrisë, zyrtarët e të cilës nuk kanë leje sigurie.

“Është paaftësia e udhëheqjes”, tha ish-zyrtari, i cili foli me kusht që të mos i publikohej emri, duke diskutuar çështje të ndjeshme politike.

Pagesat gjithashtu përfshinin dhjetëra udhëtime në vende të tjera, herë pas here duke zbuluar në çfarë vendi agjentët e SHISH udhëtonin. Për shembull, një agjent ka marrë 2,000 euro në para të gatshme për një udhëtim në Slloveni në janar të vitit 2018.

Pas botimit në The Independent, SHISH dhe Ministria e Financave u zotuan të heqin informacionin, me qëllim që të ndalojnë më shumë njerëz ta marrin këto të dhëna. Megjithatë, menjëherë pas kësaj, SHISH publikoi një deklaratë që “lajmi mbi rrjedhjen e informacionit sekret nga SHISH nuk është e vërtetë”.

Një zëdhënës në Ministrinë e Financave të Shqipërisë na ktheu te SHISH, pasi “kjo është e lidhur me institucionin përkatës [SHISH] dhe nëse ka një pozicion ata duhet ta sqarojnë atë”.

Një zëdhënës në SHISH e përdori Facebook-un e tij personal për të kontaktuar me gazetarët, por që, që nga publikimi fillestar, e ka çaktivizuar llogarinë e tij. Një oficer i inteligjencës SHISH u kontaktua gjithashtu përmes WhatsApp-it, por ndërsa personi lexoi mesazhet tona, nuk ktheu asnjë përgjigje deri në kohën e publikimit.

Ndërkohë, kjo nuk është hera e parë që informacioni i ndjeshëm në lidhje me SHISH që është publikuar në internet.

Në vitin 2017, zyra e Presidentit shqiptar ngarkoi Helidon Bendo që njihet si një “formë dekriminalizimi”, drejtor të SHISH, të vërtetoj se ai nuk ishte ndjekur penalisht për ndonjë krim. Kjo metodë përdoret për të ndaluar njerëzit e dënuar që të mbajnë poste të zgjedhur ose funksione kyçe qeveritare në Shqipëri. Dosja u ngarkua në internet pa u mbuluar karta e identifikimit të drejtorit të shërbimit të fshehtë. Gjithashtu nuk u mbuluar as adresa e tij të shtëpisë./bellingcat