Opinion

Si muslimanët afrikanë mund të ndihmojnë muslimanët ujgurë

Nga: Mahdi Garba

Ka rreth 50 ambasada kineze në 54 vendet afrikane. Aktivistët muslimanë mund të organizojnë protesta dhe shëtitje solidariteti pranë këtyre zyrave për të ushtruar presion mbi të dërguarit e tyre në lidhje me të drejtat fetare të muslimanëve ujgurë të kthyer në Kinë.

Që nga viti 2017, Kina është akuzuar nga bashkësia ndërkombëtare për arrestimin në mënyrë arbitrare të më shumë se një milion muslimanëve Ujgurë në kampe përqëndrimi, ndërsa vendos një mbikëqyrje të rreptë për ata brenda dhe jashtë rajonit. Organizatat për të drejtat e njeriut thonë se ata që janë në paraburgim futen në programe indoktrinimi dhe janë të detyruar të heqin dorë nga besimi i tyre islam.

Tani ka frikë të dukshme se me pandeminë COVID-19, goditja mund të rritet si rezultat i ndërprerjes së raportimeve të mediave.

Sipas autoriteteve kineze, Islami është një fe e huaj dhe ajo u imponua me forcë te ujgurët. Kinezët po i tregojnë botës së jashtme se Islami po shkakton shumë telashe në Xinjiang, pasi ishte burim i “ekstremizmit dhe terrorizmit”. Në nenin 4 të “Rregullores së Xinjiang-ut për ekstremizikimin”, praktikimi i Islamit është plotësisht i jashtëligjshëm.

Leximi i Kuranit të Shenjtë në grupe, mësimi i Islamit për fëmijëve, veshja fetare ose shikimi i shfaqjeve fetare dënohet me burgim ose me “riedukim të gjatë” në “Qendrat e Formimit Profesional” për Ujgurët në Kinë. Qendrat e Aftësimit Profesional nuk kanë asgjë të afërt me shkollat, por përkundrazi janë qendra të ndalimit masiv.

Ka pasur raporte për restorante myslimane që janë të detyruara të shesin alkool ndërsa gratë Ujgure detyrohen të martohen me kinezë. Disa gra të ndaluara kanë ndarë histori të abuzimit seksual me disa të tjerë duke thënë se janë të detyruar të marrin kontraceptivë kundër vullnetit të tyre.

Pas një vizite në Kinë në gushtin e kaluar, studiuesi dhe gazetari musliman, Olsi Jazexhi, ndërsa komentoi udhëtimin tha: “Pasi të kthehesha nga Xinjiang, si gazetar dhe musliman që jam unë, do të doja t’i tregoja botës muslimane se ‘rezultatet e masave kundër terrorizmit dhe deradikalizimit që Kina po bën në Xinjiang kanë qenë ndalimi i plotë i Islamit dhe persekutimi masiv i muslimanëve. Sidoqoftë, gjetjet e mia dëshmojnë se Kina po përndjek Ujgurët vetëm sepse besojnë në Islam dhe janë muslimanë”, pohoi ai.

Përkundër kësaj, në një letër drejtuar Këshillit të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut vitin e kaluar, shumë shtete me shumicë muslimane përfshirë Katarin, Pakistanin dhe Arabinë Saudite e lavdëruan Kinën për mbrojtjen e të drejtave të njeriut, duke e bërë një sy të verbër për realitetin dhe faktin që të drejtat fetare janë gjithashtu të drejta të njeriut.

Ajo që e bëri letrën e lartpërmendur prekëse është se duke parë si nënshkruese emrat e disa vendeve afrikane si Burundi, Eritrea, Nigeria, Sudani, Egjipti, Algjeria dhe Somalia. Gjesti i këtyre vendeve afrikane nuk mund të lidhet kurrë me faktin se ata kanë siguruar miliarda dollarë nga Kina për financimin e projekteve të infrastrukturës, pavarësisht se e dinë se më shumë se një milion muslimanë të Ujgurë janë arrestuar me forcë dhe dërguar në internime në rajonin veriperëndimor të Kinës, në Xinjiang.

Cfarë mund të bëjnë muslimanët afrikanë?

Mbajtja e heshtjes për një çështje nuk është një mundësi, veçanërisht kur muslimanët e tjerë po shtypen. Bojkotimi i disa produkteve që janë nga kompani që detyruan ujgurët të punojnë për t’a do të jetë një goditje vdekjeprurëse për bizneset e tyre dhe kjo duhet të merret seriozisht.

Sipas raportit ASPI, ka indikacione të forta se rreth 80,000 ujgurë janë detyruar të punojnë në fabrika që formojnë zinxhirë furnizimi tek të paktën 83 marka globale. Ky veprim shkel në mënyrë flagrante ligjet ndërkombëtare, por këto marka nuk janë të gatshme të ndalojnë. Një bojkot do t’i bëjë ata ta bëjnë këtë gjë.

Ka rreth 50 ambasada kineze në të gjitha vendet afrikane. Aktivistët muslimanë mund të organizojnë protesta dhe shëtitje solidariteti në këto zyra përfaqësie për të ushtruar presion mbi të dërguarit e tyre në lidhje me të drejtat fetare të muslimanëve ujgurë të kthyer në Kinë.

Myslimanët afrikanë duhet dhe do të hartojnë strategji të cilat ato d’i të përdorin për të detyruar Kinën të ndalojë politikat e saj islamofobike.

Në situata kur protestat nuk janë të mundshme, aktivistët mund të shkruajnë një seri letrash për ambasadat kineze dhe UNHRC për të tërhequr vëmendjen e bashkësisë ndërkombëtare për shkeljet e të drejtave që janë shkelur kundër muslimanëve ujgurë.

Më në fund, tani që media sociale është bërë një pjesë thelbësore prej nesh, muslimanët nga Afrika mund të krijojnë hashtag për të shprehur mbështetjen e tyre për muslimanët e shtypur të Xinjiang në Twitter, Facebook, Tik Tok, etj. Muslimanët afrikanë, nga një kontinent i një fuqie dhe ndikimi kaq të madh, duhet të ndihmojnë në rritjen e ndërgjegjësimit për abuzimet e tmerrshme të të drejtave të njeriut që po bëhen kundër vëllezërve dhe motrave të tyre ujgurë./Gazetaimpakt/ themuslimvibe

OPINIONE

INTERVISTA