Historia

Skëndërbeu si hero maqedonas!

Asgjë nuk ka ndryshuar në botë. Ndërsa të tjerët përpiqen të kapin më shumë se të tjerët, populli maqedonas po fillon të shesë historinë e vet. Sot, populli maqedonas ka të drejtë përpara rishikimit të historisë së tyre. Me kërkesë të fqinjëve, qeveria aktuale e udhëhequr nga LSDM-ja, thuhet se jashtë vendit ka izoluar ndryshimet e miratuara ndërkombëtarisht në tekstet e historisë maqedonase. Megjithatë, qeveria aktuale si e paaftë për të kuptuar të vërtetën e saj, ju mund të fshini rrënjët e tyre, për të prerë degën mbi të cilën ne ulemi.

Historia shqiptare e Georgi Kastriotit është një shembull klasik se si ndryshon historia për shkak të interesave politike. Në fund të fundit, pikëpamjet e historianëve shqiptarë që George Kastriot Skënderbeu (1405 – 1468) ishte një shqiptar etnik dhe Kastriot ishin shqiptarë etnikë. Por ato nuk bazohen në argumente, sepse nuk ka prova për këtë. Edhe George Kastriot nuk vetëdeklaruar se është shqiptare, por që nga Epiri, një zonë ku ata jetonin maqedonasit, grekët dhe emigrantët shqiptarë. Nga ana tjetër, në burime të tjera zbulohet se ai vjen nga Ematia, e cila sipas Justinit është emri më i vjetër i Maqedonisë.

Historianët shqiptarë deri më tani nuk kanë pasur ndonjë dëshmi të vërtetuar me origjinë etnike shqiptare e shtëpisë feudal Kastriotite, përveç se i ndjeri XIV dhe në fillim të shekullit XV, dhe gjatë gjysmës së dytë të të njëjtit shekull, babai Ivan (Gjoni) dhe djali i tij George Kastriot vendosi me principatën e saj në Shqipërinë qendrore dhe një pjesë të zonës së Dibrës. Fakti që historianët shqiptarë, natyrisht, nuk mund të dëshmojnë për origjinën e tyre etnike ekskluzive shqiptare. Në vend Dokumentet tregojnë të kundërtën se ai është sundimtar ortodoks, i biri i Ivanit dhe Voisava fole, dhe studimet e fundit të vetë tekstit origjinal latin më konfirmoj se ka origjinë maqedonase.

Megjithatë, jo të gjithë historianët shqiptarë janë të lidhur me rastin e katolikut shqiptar të Skënderbeut. Historiani vonë shqiptare dhe albanologu Tirana thatë Qosi (1957 – 2012) në një shfaqje televizive në Publik Shqiptar dhe zbulon pak të njohura detajet e jetës së Skënderbeut, familja e të cilit thotë se është ortodokse dhe sllave:

“Pra, ajo ishte një rebelim i pazakontë, sepse në fund të fundit përfundon sundimtar ishte një territor relativisht të vogël, ku duke luftuar kundër një fuqi super të asaj kohe (e Perandorisë Osmane). Si është e mundur që kryengritja e tij të zgjasë 25 vjet? Kjo ndodhi sepse malet dhe pyjet në terren që sunduan se ishin fortesat më të forta. Megjithatë, Skënderbeu nuk kishte autoritet në qytete. Ai praktikisht e mbajti atë deri në vitin 1450 kur u detyrua të tërhiqej drejt fuqisë së sulltan Murat II. Më pas ai vazhdoi të konkurronte me mbretërinë napoletane dhe u bë vasal i tyre. Këto gjëra heshtin historiografinë tonë. Dhe ai dorëzohet në mbretërinë napoletane dhe e mbron veten me ushtarët e tij dhe ushtarët e tij, dhe sigurisht Circuit. Për më tepër, Skënderbeu vetë e dinte …

Host: megjithatë, këto gjëra nuk janë aspak në historiografinë shqiptare !?

Absolutisht! Duket se gjoja ka nënshkruar një kontratë me ta, dhe në fakt ishte një vasal i mbretit Alfonso i Napolit, dhe për të përmendur një gjë, kjo është Hazel League. Kjo është një tezë që në mënyrë të qartë doli jashtë në të hapur dhe një tezë provokuar arsye sepse besohet se Hazel League është një kompani e fisnikëve shqiptarë që u krijua si një shoqatë kombëtare dhe një qeveri kombëtare. Në fakt, fleta e ligës sipas dokumenteve nuk është një shoqatë e zakonshme. Anëtarët e kësaj lige nuk përmenden si princa, por si zotërinj, si Musakai, Topi, Ramiti, por edhe njerëz të zinj! Kishte sundimtarë të tjerë që nuk ishin shqiptarë! Prandaj fillon çështja etnike. Kombet e nuk ekzistonte në atë kohë në shekullin e XV ose kombësisë etnike që shfaqet në shekullin e XIX dhe në këtë mënyrë ka krijuar keqkuptimin më të madh … I ati i Skënderbeut Ivan ose Gjoni vjen nga një mjedis të përzier. Sipas librit ai përmendur diku se ai ishte shqiptar, serb … Fakti është se ai u martua me një grua nga një racë e famshme serbe Brankovic i cili ishte quajtur Vojislav. Edhe vetë fëmijët e tyre kishin ose bizantin si Konstandini dhe Gyorgji ose sllave. Repos, Stanisa, Mamica, Bojka, Jelena. Kjo gjë ka shkaktuar disa reagime të mëdha që janë me të vërtetë qesharake, sepse në atë kohë nuk ka pasur ndarje kombëtare që ekzistojnë sot. Për më tepër, një tezë tjetër e rëndësishme është flamuri. Çfarë lloj mbulimi bëri Skënderbeu? Këtu thuhet se ai mori flamurin popullor shqiptar. Jo! Ai mori flamurin bizantin! Pastaj u kthye në krishterim.

Mikpritësi: Çfarë ishte feja e Skënderbeut?
Ortodokse! Ata janë një familje tipike ortodokse. Pse? Vëllai i tij ishte një murg në një manastir ortodoks, ku ai përfundoi jetën e tij.

Host: A e pranoi Skënderbeu Katolicizmi?

Jo! Nuk ka gjë të tillë në dokumente. Por ai gjithmonë po i afrohej Perëndimit. Kjo është një tjetër gjë. Pra, aleatët e tij ishin Napoli, Benedikti i cili ishte një mbret katolik. Dhe aleatët më të ngushtë Skederbeg diplomacia ishin përfaqësues të programatik priftërinjtë e lartë katolike të Arbrija (zonë në veri të Shqipërisë), si Angela, Giorgio PELLINI dhe të tjerët. Atëherë nuk duhet harruar se Skënderbeu bëri planin për Kryqëzatën. Komandanti i kësaj fushate do të ishte ai i ri Alexander (Skënderbeu). E gjithë kjo ishte një ide e mrekullueshme midis Georgi Kastriot dhe botës katolike. “(Https://www.youtube.com/watch?v=I5qWJTRm5aU)

Qosi thatë i cili ishte shoqërisht aktiv, akrivist qytetare thuhet vuajtur nga periudhave të shkurtra të rënda të depresionit dhe dy herë u përpoq të bëjë vetëvrasje para se ai përfundoi jetën e tij duke u varur në banesën e tij. Klosi kreu vetëvrasje në Tiranë më 26 prill,
Kjo mund të vërehet se çështja e origjinës së çelësit Skënderbeut ishin dekada e parë e shekullit të njëzetë, kur shumica e historianëve të konsiderohet se ka origjinën sllave dhe vit pas kësaj periudhe, kur në histori flasin Austro-gjerman me origjinë shqiptare. Gjegjësisht, në fillim të shekullit të 20 interpretimin e qarqet shkencore austro-hungareze çështja e Skënderbeut, u dha atyre udhëheqjes konsiderohet historiografia e popujve të Ballkanit. Kjo është një kohë e zgjerimit të madh dhe ambicien e Perandorisë Austro-Hungareze e për të pushtuar vendet e Ballkanit dhe koha politikën anti-sllave, e cila është transmetuar në bursë historike.

Edhe pse këto teori nuk përshtaten shumë historianë evropianë flasin për origjinën sllave të Skënderbeut, interpretimin e shkencëtarëve të Austro-Hungarisë më vonë është marrë përsipër nga historianët shqiptarë.

Këtu, ka konsiderata politike që ndikuan diskutimet mbi gjenealogjinë e Kastriot dhe pasardhësit e Gjergj Kastriot Skënderbeut në Itali dhe Spanjë në linjat dëshmi të drejtpërdrejta të pasardhësve të tij, për shkak se Kushtetuta aktuale e Shqipërisë la mundësinë e një monarki, kështu ajo u rishfaq ambiciet dinastike, dhe prandaj diskutimin e pasardhësit e drejtpërdrejtë të Gjergj Kastriot Skënderbeut.
Ky është një shembull klasik i ndryshimit të historisë së interesave politike. Ky është një shembull se si për të vrarë të vërtetën historike dhe heshtjen si zëdhënës të tyre.
Asgjë nuk ka ndryshuar në botë. Ndërsa të tjerët janë duke u përpjekur për të kapur më shumë se të tjerët, populli maqedonas të fillojnë të bëjnë rasprodava dhe se pak ka mbetur të historisë së tyre.

Sot, populli maqedonas ka të drejtë përpara rishikimit të historisë së tyre. Me kërkesë të fqinjëve, qeveria aktuale e udhëhequr nga LSDM-ja, thuhet se jashtë vendit izoluar ndryshimet e miratuara ndërkombëtarisht në tekstet e historisë maqedonase. Megjithatë, qeveria aktuale si paaftë për të kuptuar se çdo anulim të vërtetën e saj, ju mund të fshini rrënjët e tyre, për të prerë degën mbi të cilën ne ulemi.

Burimi: Makedonska Nacija/ Gazeta impakt

OPINIONE