Shkence

Studimi: Izolimi i njerëzve pasi shfaqin simptoma nuk është efektiv

Koronavirusi transmetohet më së shpeshti nga njerëz të infektuar së fundmi dhe të cilët akoma nuk shfaqin simptoma të infeksionit.

Studimet tregojnë se në Singapor, dy të tretat dhe në Tianjin të Kinës, tre të katërtat e personave të prekur me koronavirus janë infektuar nga njerëz që ende nuk kanë shfaqur simptoma.

Kjo do të thotë që izolimi i njerëzve që nga momenti i shfaqjes së simptomave të para nuk është efektive, siç u mendua, një zbulim që dekurajoi shkencëtarët.

“Kjo është një nga gjërat e para për të cilat u shqetësuam kur shpërtheu epidemia”, tha Steven Riley, profesor i dinamikës së sëmundjeve infektive në Kolegjin mbretëror në Londër.

Autorët e këtij studimi donin të zbulonin mundësinë e transmetimit të infeksionit nga personat e infektuar në të cilët virusi është inkubuar dhe simptomat e të cilëve nuk janë shfaqur ende.

Roulend K ao, i cili studion dinamikën e sëmundjeve infektive në Universitetin e Edinburgh, tha se pandemia koronale e virusit ishte e ndryshme nga epidemia e Sars e vitit 2003 në atë që Sars ishte transmetuar vetëm pasi të ishin shfaqur simptomat klinike të infeksionit, ndërsa në virusin koronal nuk ishte ky rasti. Kjo e bëri më të lehtë kontrollimin e epidemisë së Sars.

Pandemia koronare e virusit është dyshuar që në fillim se në shumë raste virusi transmetohet përpara se të shfaqen simptomat.

Studimet tregojnë se karantina ka një rol të rëndësishëm, nëse jo edhe më të rëndësishëm, në kontrollin e përhapjes së virusit, por që duhet të mbështetet nga masa të tjera parandaluese./KosovaPress