Shqiperia

Supremacia katolike: Mirela Kumbaro bën ceremoni për Zef Pllumin

Mirela Kumbaro dhe Ministria e Kultures se Edi Rames perkujtojne vdekjen e nje prifti katolik, simpatizantit te fashizmit Zef Pllumi. Nderkohe qe askush ne shtetin tone laik-katolik nuk perkujton vdekjet e hoxhallareve sikur Sabri Koci – meqe per Islamin jemi shtet laik.

Keshtu qe ne 10-vjetorin e vdekjse se Zef Pllumit është kutjuar këtë të hënë në Bibliotekën Kombëtare përmes një ekspozite me foto e vepra “In memoriam At’ Zef Pllumi”. –  se cfare lidhje ky fakt me shtetin laik shqiptar kete vetem qeveria laik-katolike e Rames di ta shpegoje.

“Përkujtojmë sot një njeri që jetoi si mendimtar i lirë, jashtë çdo kornize, edhe nën formalizmin e hekurt të diktaturës. Është në fakt dita mos me iu përshtat nderimeve ceremoniale klasike e klishe, sepse në fakt vetë At’ Zefit do t’i ngjanin, siç ai thoshte, si ‘kunora që çohen në funerale, ku i vdekuni s’i sheh’”, deklaroi ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro.

Aktivitetet në nder të Zef Pllumit do të vijojnë në Bibliotekën Kombëtare me promovimin e veprës së plotë të tij.

Pra, me buxhetin e Ministrise se Kultures apo te katolikeve qe financojne shtetin tone do te behen keto vepra? Jemi shtet i pavaruar apo duhet te mendojme qe jemi shtet katolik, duke promovuar figura fetare katolike? Kjo iniciative e promovimit te figurave klerike katolike nuk eshte gje tjeter vecse prishje e laicitetin ne vend qe po ben qeveria Rama duke cenuar harmonine fetare dhe shekullarizmin e ketij vendi.

OPINIONE