Rajoni

TAP me ndikim në rritjen e ekonomisë greke

Agjencia Bloomberg, i ka kushtuar një shkrim ndikimit që gazjellësi TAP ka patur në ekonomine greke dhe sektorin e industrisë së prodhimit të metaleve. Marcus Bensasson shkruan se në një kohë kur Greqia është duke u përpjekur dëshpërimisht për të tërhequr investimet e huaja direkte, një tubacion që do të sjellë gazin nga Azerbajxhani në Evropë tregon se si marrëveshje të tilla mund të sjellin ndryshim në një ekonomi.

Metalet bazë kanë luajtur një rol kryesor në rimëkëmbjen me 21% të prodhimit industrial në Greqi në lidhje me periudhën janar-nëntor të vitit të kaluar. Dhe pas rritjes së kërkesës për metale bazë qëndron ndërtimi i 878 kilometrave tubacion të gjatë që do të përshkojë detin Adriatik – një projekt i nisur në vitin 2016 që prek edhe Shqipërinë.

“Tubacionet tregojnë se si projektet e investimeve private mund të ndikojnë në rritjen makroekonomike në një vend si Greqia”, shkruan Benasson. “2018 do të jetë një vit vendimtar për ekonominë greke, e cila është stabilizuar që nga zvogëlimi i saj me një të katërtën. Ka disa shenja inkurajuese për këtë, të tilla si rritja e përpunimit në nivelin më të lartë që nga viti 2008 “vë në dukje agjencia amerikane e lajmeve, duke kujtuar se sektori kontribuon rreth 10% të PBB-konfigurimit greke.