Bota Opinion

Terroristët rekrutojnë mercenarë amerikanë

Nga: Ilnur Cevik

Nuk është sekret se Ushtria e SHBA po heton qindra ish-ushtarakë, të cilët bëhen “kontraktorë privatë” dhe pastaj vendosen në zona konflikti anembanë botës.

Fillimisht fakti se këta ushtarakë janë duke u punësuar nga kontraktorët amerikanë të mbrojtjes dukeshin të pafajshëm dhe normalë, por pastaj çoi në “vrasës të pamatur” që u dërguan në zona të ndjeshme në mbarë botën për të kryer mizori dhe shkelje të rënda të të drejtave të njeriut.

Ne pamë disa kompani si Blackëater se cfarë mund të bëjnë në Irak; Tani po shohim se çfarë bëjnë kontraktorët privatë në Afganistan.

Por në vitet e fundit, çështja ka marrë një kthesë të rrezikshme pasi Shtetet e Bashkuara i kanë lejuar ushtarakët e saj të bashkohen me grupe terroriste si PKK dhe degët e saj, veçanërisht në Siri.

Ajo që CIA po bën për të mbledhur një forcë të ish-U.S. ushtarakët për të rrëzuar regjimin venezuelian mbeten për t’u parë.

Këto janë ata që ziejnë për terrorizmin e sponsorizuar nga shteti.

Tani flitet se SHBA do të rekrutojë një kompani të re amerikane për të sjellë ish-ushtarakë në Siri dhe kështu të krijojë një ushtri mercenare që do të luftojë Iranin së bashku me forcat e Partisë Bashkimi Demokratik (PYD) dhe Njësitë e Mbrojtjes Popullore (YPG) , të cilat janë të dyja degët e organizatës terroriste të PKK. PKK është renditur si një organizatë terroriste nga Uashingtoni, Turqia dhe BE.

Nuk është sekret që disa ish-ushtarakë amerikanë janë bashkuar me radhët e PYD dhe YPG në Sirinë veriore së bashku me rekrutë të tjerë të huaj nga Evropa Perëndimore. Ata ishin në Afrin, por u flakën nga Forcat e Armatosura Turke (TSK) dhe Ushtria e Lirë Siriane (FSA); megjithatë, ata janë në të gjithë zonat e kontrolluara nga PYD dhe YPG në lindje të Eufratit. Ata shërbejnë së bashku me ushtarët amerikanë të dërguar në zonë nga Pentagoni dhe përdorin armët e rënda që i janë dhënë PKK, YPG dhe PYD nga Uashingtoni.

Ata duhej të ishin në Siri për të hequr qafe Daesh, por tani që terroristët janë avulluar në ajër, ata kanë kthyer vëmendjen e tyre në praninë ushtarake të Iranit në vend.

Këta janë vrasës të trajnuar të cilët nuk kanë lidhje me vlerat njerëzore, ashtu si terroristët që po ndihmojnë. Ata kryejnë mizori, vrasin civilët, nuk kanë lidhje me sundimin e ligjit dhe janë të privuar nga të gjitha ndjenjat njerëzore. Ata janë një rrezik jo vetëm për ne dhe për rajonin tonë, por edhe për sigurinë e amerikanëve të zakonshëm. A mund të ndihet dikush i sigurt kur këta njerëz janë duke ikur në rrugët e SHBA?
Herët a vonë këta njerëz do të kthehen në SHBA dhe në Evropën Perëndimore, ku ata do të bëhen një sfidë për shoqërinë. Kjo është arsyeja pse shumë qeveri në Evropën Perëndimore tani kanë kthyer vëmendjen e tyre ndaj këtyre mercenarëve që po kthehen nga Siria.

Është koha që Shtetet e Bashkuara të shfaqin një ndjeshmëri të tillë. Amerikanët nuk mund të lëshojnë vrasës të tillë në mbarë botën dhe të kërcënojnë paqen botërore. Është një gjë që dërgon ushtrinë tuaj për të sjellë paqe në pjesë të ndryshme të botës; është diçka tjetër për të lejuar vrasës të vrullshëm të trajnuar dhe vrasësit të kërcënojnë jetët e pafajshme.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt

OPINIONE