Opinion

Turqia ka përsosur një mënyrë të re dhe vdekjeprurëse për luftë, duke përdorur “grupet e dronëve” të armatosur

Nga: Scott Ritter

Nga Siria në Libi në Nago-Karabak, kjo metodë e re e veprimeve ushtarake ka qenë brutale. Ne jemi dëshmitarë të një revolucioni në historinë e luftës, një që po shkakton panik, veçanërisht në Evropë.

Në një analizë të shkruar për Këshillin Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme, Gustav Gressel, një bashkëpunëtor i lartë i politikës, argumenton se përdorimi i gjerë (dhe i suksesshëm) i dronëve ushtarakë nga Azerbajxhani në konfliktin e saj të fundit me Armeninë për Nago-Karabakun mban “mësime të rëndësishme se si Evropa mund të mbrojë vetveten”.

Gressel paralajmëron se Evropa në vetvete do dëmtonte nëse i konsideron luftimet e Nago-Karabakut si “një luftë e vogël midis vendeve të varfra”. Në këtë, Gressel është e saktë disfata ushtarake e shkaktuar në Armeni nga Azerbajxhani  nuk ishte një shpifje, por përkundrazi një manifestim i përsosmërisë  të artit të luftës me dronë nga aleati kryesor i Baku në luftime, Turqia. Gressel tha se “shumica e ushtrive të Bashkimit Evropian do të bënin si Ushtria Armene ” kur përballen me një kërcënim të tillë.

Ajo që i ndodhi Ushtrisë Armene në luftën e saj të shkurtër, por brutale 44-ditore me Azerbajxhanin, shkon përtej humbjes së thjeshtë të një lufte. Ishte më shumë për mënyrën se si humbi Armenia dhe, më specifikisht, si humbi. Ajo që ndodhi mbi qiellin e Nago-Karabakut ku Azerbajxhani përdori një mori dronësh të prodhuar nga Turqia dhe Izraeli jo vetëm për të vëzhguar dhe shënjestruar pozicionet armene, por formimi dhe dominimi i fushës së betejës gjatë gjithë kohës mund të krahasohet me një revolucion në çështjet ushtarake. Një e ngjashme me mbërritjen e tankeve, automjeteve të blinduara të mekanizuara dhe avionëve në fillim të shekullit 20, që çoi përfundimisht në shkatërrimi e ushtarëve që luftonin mbi kuaj.

Nuk është se ushtarët armenë nuk ishin trima, apo të stërvitur dhe pajisur mirë. Ishte se ata po luftonin një lloj lufte që ishte kapërcyer nga teknologjia, ku pa marrë parasysh sa të vendosur dhe të guximshëm ishin përballë armikut, rezultati ishte paracaktuar – vdekja e tyre e pashmangshme dhe shkatërrimi i pajisjeve të tyre; rreth 2,425 ushtarë armenë humbën jetën në luftime dhe 185 tanket T-72, 90 automjete të blinduara luftarake, 182 copa artilerie, 73 raketahedhës të shumta dhe 26 sisteme raketash tokë-ajër u shkatërruan.

Një lloj i ri i luftës

Ajo që i ndodhi Armenisë nuk ishte një moment i izoluar në historinë ushtarake, por përkundrazi kulmi i një lloji të ri të luftës, i përqendruar në përdorimin e mjeteve ajrore pa pilot (UAV, ose dronë).Aleati kryesor i Azerbajxhanit në luftën kundër Armenisë, Turqia ka përsosur artin e luftës me dron për vite me rradhë, me përvojë të gjerë në konfliktin modern në shkallë të plotë të fituar në luftimet e fundit në Siri (shkurt-mars 2020) dhe Libi (maj-qershor 2020).

Gjatë dekadës së kaluar, Turqia ka përfituar nga embargot e armëve të vendosura nga Amerika dhe të tjerët që kufizuan mundësinë e Ankaresë në llojin e dronëve të vijës së parë të përdorura nga SH.B.A. në të gjithë botën, për të ndërtuar nga e para një prodhim indonezësh dronësh baze Ndërsa Turqia ka zhvilluar disa dronë në konfigurime të ndryshme, dy kanë spikatur veçanërisht – Anka-S dhe Bayraktar.

Ndërsa termi popullor për llojin e luftimeve në qendër të dronëve të kryera nga Turqia është “një tufë dronësh”, realiteti është se lufta moderne e dronëve, kur zhvillohet në një shkallë të gjerë, është një proces i qëllimshëm, shumë i koordinuar që integron luftën elektronike, mbikëqyrjen, dhe shpërndarjen e armëve. Lufta e dronëve të Turqisë mbi Sirinë u menaxhua nga Qendra e Komandës Taktike e Komandës së Ushtrisë së Dytë të Turqisë, e vendosur rreth 400 km larg luftimeve në qytetin e Malatya në Provincën Hatay të Turqisë.

Ishte këtu që u ulën operatorët turq të dronëve dhe ku ata mbikëqyrnin funksionimin e një aftësie të integruar të luftës me spektër elektromagnetik (EMS) të krijuar për të bllokuar radarët e mbrojtjes ajrore siriane dhe ruse dhe për të mbledhur sinjale me vlerë ushtarake (të tilla si bisedat e telefonit celular) janë përdorur për të synuar vendndodhje specifike.

Për çdo humbje prej $ 1 të pësuar nga Turqia, Siria humbi afërsisht $ 5

Sistemet kryesore të përdorura nga Turqia në këtë rol janë sistemi i bllokimit KORAL dhe një dron i konfiguruar posaçërisht Anka-S që operon si një platformë e mbledhjes së inteligjencës ajrore. Anka-S gjithashtu operoi si një sistem komandimi dhe kontrolli ajror, duke transmetuar inteligjencën e synuar për të orbitur UAV-të e Bayraktarit, të cilat më pas do të merrnin objektivin vizualisht përpara se të qëllonin me raketa shumë të sakta në bord, duke shkatërruar objektivin. Kur kryhet në izolim, një sulm i integruar i dronëve, siç janë ato të kryera nga Turqia, mund të jetë efektive vdekjeprurëse; kur kryhet njëkohësisht me katër ose më shumë sisteme në veprim, secili prej të cilëve është i aftë të drejtojë shumë vende, rezultatet janë shkatërruese dhe, nga këndvështrimi i atyre që janë në skajin e marrjes, mund të krahasohen me një “tufë” vdekjeprurëse.

Luftimet në Siri ilustruan një faktor tjetër të rëndësishëm në lidhje me luftën me dron të pabarazisë së kostove midis dronit dhe pasurive ushtarake që mund të shkatërrojë. Bayraktar turk dhe Anka-S UAV kushtojnë afërsisht 2.5 milion dollarë secili. Gjatë luftimeve në provincën Idlib të Sirisë, Turqia humbi midis gjashtë dhe tetë UAV, për një kosto totale zëvendësimi prej rreth 20 milion dollarë.

Në natën e parë të luftimeve në Siri, Turqia pretendon (dhe Rusia nuk diskuton) se shkatërroi një numër të madh të pajisjeve të rënda që i përkisnin Ushtrisë Siriane, duke përfshirë 23 tanke dhe 23 artileri. Në përgjithësi, dronët turq meritojnë vrasjen e 34 tankeve siriane dhe 36 sistemeve të artilerisë, së bashku me një sasi të konsiderueshme të pajisjeve të tjera luftarake. Nëse dikush përdor koston mesatare të një tanki të prodhuar nga Rusia me rreth 1.2 milion dollarë dhe një sistem artilerie me rreth 500,000 dollarë, dëmi i përgjithshëm i bërë nga dronët e Turqisë arrin në rreth 57.3 milion dollarë (dhe ky numër nuk përfshin humbjet e tjera të konsiderueshme materiale të pësuara nga ushtria siriane, e cila në total mund të përputhet ose tejkalojë atë numër.) Vetëm nga perspektiva e kostos, për çdo 1 $ humbje të pësuar nga Turqia, Sirianët humbën afërsisht 5 $.

Turqia ishte në gjendje të merrte mësimet e marra nga luftimet në provincën Idlib dhe t’i zbatonte ato në një tjetër luftë, në Libi, në maj të vitit 2020. Atje, Turqia ishte në krah të forcave të bllokuara të Qeverisë së Marrëveshjes Kombëtare (GNA), e cila po ngrinte atë që arriti në një stendë të fundit rreth kryeqytetit libian të Tripolit. GNA po përballej me forcat e të ashtuquajturës Ushtri Kombëtare Libiane (LNA), e vendosur nga Benghazi, e cila kishte filluar një ofensivë të madhe të krijuar për të kapur kryeqytetin, për të eleminuar GNA dhe për të marrë nën kontroll të gjithë Libinë.

Si të kapni gjysmën e një vendi

LNA u mbështet nga disa fuqi të huaja, duke përfshirë Egjiptin, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Rusinë (përmes Wagner Group, një kontraktor ushtarak privat.) Ndërhyrja e Turqisë vuri një theks të madh në luftën e integruar të dronëve që kishte përsosur në Siri. Në Libi, rezultatet ishin edhe më anësore, me GNA të mbështetur nga Turqia në gjendje të përzinte forcat LNA përsëri, duke kapur gati gjysmën e Libisë në proces.

Si LNA ashtu edhe GNA e mbështetur nga Turqia përdorën gjerësisht dronët luftarakë, por vetëm Turqia solli me vete një qasje të integruar për luftën me dronë. Vëzhguesit janë mësuar me konceptin e dronëve individualë amerikanë që veprojnë lirshëm në vende të tilla si Iraku, Jemeni dhe Afganistani, duke dhënë sulme precize kundër caqeve terroriste. Sidoqoftë, siç demonstroi Irani majin e kaluar, dronët janë të prekshëm nga sistemet moderne të mbrojtjes ajrore dhe taktikat e dronëve amerikanë nuk do të funksiononin në hapësirën ajrore të kontestuar.

Po kështu, LNA, e cila përdori gjerësisht dronët luftarakë të prodhimit kinez të fluturuar nga pilotët e Emirateve të Bashkuara Arabe, gëzoi sukses të madh derisa Turqia ndërhyri. Lufta e saj elektronike dhe aftësitë e integruara të mbrojtjes ajrore e bënë më pas të pamundur kryerjen e operacioneve të dronëve LNA, dhe pamundësia e LNA për të bërë një mbrojtje efektive kundër operacioneve të dronëve turq rezultoi në valën e betejës që zhvendoset me shpejtësi në tokë. Nëse diçka, diferenca e kostos midis GNA të mbështetur nga Turqia dhe LNA ishte më e madhe se avantazhi prej $ 1 në 5 $ që gëzonte Turqia në Siri.

Lojtarët e mëdhenj – SH.B.A., Rusia dhe Kina – po luajnë fuqishëm

Në kohën kur Turqia filloi të bashkëpunonte me Azerbajxhanin kundër Armenisë në Shtator 2020, lufta e avionëve turq kishte arritur kulmin e saj dhe rezultati në Nago-Karabak ishte i sigurt. Një nga mësimet kryesore të marra nga përvojat e dronëve turq në Siri, Libi dhe Nago-Karabak është se këto konflikte nuk u luftuan kundër të ashtuquajturave “vende të varfra”.

Përkundrazi, Turqit po përballeshin me forca të pajisura dhe të stërvitur mirë që veprojnë me pajisje, të cilat janë të ngjashme me ato që gjenden në shumicën e vendeve të mesme të vogla dhe të mesme evropiane. Në të vërtetë, në të tre konfliktet, Turqia po përballej me disa nga mbrojtjet më të mira të raketave anti-ajrore të prodhuara nga Rusia. Realiteti është se shumica e kombeve, nëse përballen me një “luftë dronësh” turk, nuk do të shkonin mirë.

Dhe vendosja e shumëfishtë e dronëve vetëm do të zgjerohet. Ushtria amerikane aktualisht po punon në atë që e quan “Grumbulli i Droneve të Armatosur, Plotësisht autonomë”, ose AFADS. Kur të punësohen, AFADS – në mënyrë autonome, pa ndërhyrje njerëzore, do të lokalizojë, identifikojë dhe sulmojë objektivat duke përdorur atë që njihet si një “Sistem municion i zgjuar Ajror “, i cili do të shpërndajë një grup dronësh të vegjël që dalin jashtë fushës së betejës për të gjetur dhe shkatërrojnë objektivat.

Kina gjithashtu ka testuar një sistem që vendos deri në 200 “dronë vetëvrasës” të krijuar për të bombarduar një hapësirë ​​beteje dhe shkatërruar objektiva duke fluturuar mbi to. Shtatorin e kaluar, ushtria ruse integroi aftësitë e “tufës së dronëve” për herë të parë në një stërvitje ushtarake në shkallë të gjerë.

Pikëpamja e luftës moderne është ndryshuar përgjithmonë, dhe ato kombe që nuk janë të përgatitur ose të pajisur për të luftuar në një fushë beteje ku teknologjia e dronëve është e përfshirë plotësisht në çdo aspekt të luftës mund të presin rezultate të ngjashme me atë të Armenisë: humbje të mëdha të ushtarëve dhe pajisjeve, disfata, poshtërim dhe humbje e mundshme e territorit të tyre. Ky është realiteti i luftës moderne, e cila, siç thotë Gustav Gressel, duhet ta bëjë çdo komb që nuk është i zotëruar plotësisht nga teknologjia e dronëve “të mendojë – dhe të shqetësohet”./GazetaImpakt/rt/