Bota Opinion

Video: Fuqia politike e armëve

Nga: Manlio Dinucci

Shpenzimet ushtarake për vitin 2018 janë përafërsisht 25 miliardë euro, për të cilat duhet shtuar edhe poste të tjera me karakter ushtarak, duke e çuar totalin në më shumë se 27 miliardë. Kjo do të thotë më shumë se 70 milionë euro në ditë, e cila është në rritje, sepse Italia i ka premtuar NATO-s që ta sjellë atë deri në rreth 100 milionë në ditë.

Pse askush nuk flet për shpenzimet në rritje të parave publike për armët, forcat e armatosura dhe ndërhyrjet ushtarake? Për shkak se kjo do të kërkonte kundërshtimin e Shteteve të Bashkuara, “aleati i privilegjuar” (lexo ‘dominant’), i cili kërkon një rritje të vazhdueshme të këtyre shpenzimeve.

Shpenzimet amerikane për forcat e saj të armatosura në vitin 2019 (i cili filloi më 1 tetor 2018) tejkalon 700 miliardë dollarë, ndaj të cilëve duhen shtuar kosto të tjera ushtarake, duke përfshirë pothuajse 200 miliardë për personelin ushtarak në pension. Shpenzimet totale ushtarake të Shteteve të Bashkuara janë rritur në më shumë se 1,000 miliardë dollarë në vit, një e katërta e shpenzimeve federale. Një investim gjithnjë në rritje, që lejon Shtetet e Bashkuara (sipas motivimit zyrtar të Pentagonit) të “mbeten fuqia ushtarake e shquar në botë, për të siguruar që ekuilibri i pushtetit të mbetet në favorin tonë dhe për të avancuar një rend ndërkombëtar që favorizon prosperitetin tonë në maksimum “.

 

Por në vitin 2019, shpenzimet ushtarake do të krijojnë një deficit prej pothuajse 1,000 miliardë dollarë në buxhetin federal. Më vonë, kjo do të shkaktojë një rritje të borxhit të qeverisë amerikane, duke u rritur në rreth 21,500 miliardë dollarë. Kjo do të absorbohet në brendësi nga shkurtimet në shpenzimet sociale dhe në pjesën e jashtme, duke shtypur më shumë dollarë, të përdorura si monedha kryesore e rezervave monetare botërore dhe kuotimet për materialet kryesore.

Megjithatë, askush nuk përfiton nga rritja e shpenzimeve ushtarake. Kemi të bëjmë këtu me gjigantët e industrive të luftës. Nga dhjetë prodhuesit më të mëdhenj botërorë të armatimeve, gjashtë kompani amerikane janë Lockheed Martin, Boeing, Raytheon Company, Northrop Grumman, General Dynamics dhe L3 Technologies. Ato ndiqen nga kompania britanike BAE Systems, kompania franceze / holandeze Airbus, kompania italiane Leonardo (ish Finmeccanica) dhe kompania franceze Thales.

Këto nuk janë thjesht fabrika të mëdha që prodhojnë armë. Së bashku, ato formojnë një kompleks ushtarako-industrial, të integruar ngushtë me institucionet dhe partitë, me pasoja të thella e të gjera. Kjo krijon një themelim të vërtetë të armëve, fitimet dhe fuqitë e të cilit rriten me rritjen e tensioneve ndërkombëtare dhe luftës.

Leonardo, e cila fitoi 85% të fitimeve nga shitja e armëve, është e integruar me kompleksin ushtarako-industrial amerikan, furnizon me produkte dhe shërbime jo vetëm forcat e armatosura dhe agjencitë e Pentagonit, por edhe agjencitë e inteligjencës amerikane, ndërsa në Itali kompania Leonardo menaxhon faqen Cameri për luftëtarët F-35 të Lockheed Martin.

Në shtator, Leonardo u zgjodh nga Pentagoni, me Boeing si punonjës kryesor i kontratës, për të furnizuar Forcën Ajrore të SHBA me helikopterë sulmues Aë139. Në gusht, Fincantieri (i kontrolluar nga kompania financiare e Ministrit të Ekonomisë dhe Financave) dhe Lockheed Martin, dërguan dy anije luftarake bregdetare në Marinën e SHBA.

Ne duhet ta mbajmë mend se në organizatat dhe institucionet parlamentare italiane ekziston një konsensus i tillë shumëpalësh jo për prerjen në buxhet, por për rritjen e shpenzimeve ushtarake.

Burimi: Global research/ Gazeta impakt

OPINIONE