Bota

Virologu rus detajon pengesën kryesore në krijimin e vaksinës kundër koronavirusit Wuhan

Numri i përgjithshëm i rasteve të konfirmuara të koronavirusit Wuhan (COVID-2019) në të gjithë botën është 121.564. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) bëri të mërkurën hapin vendimtar për të shpallur një pandemi, pasi më shumë vende po mendojnë për kufizimet e udhëtimit ose vizave për përhapjen e sëmundjes së koronavirusit.

Alexander Lukashev, drejtor i Institutit Martsinovsky të Parazitologjisë Mjekësore, Sëmundjeve Tropikale dhe Vektorit të lindura në Sechenov, Universiteti i Parë Mjekësor Shtetëror i Moskës ndan pikëpamjen e tij mbi pengesat që pengojnë krijimin në kohë të një vaksine efikase kundër koronavirusit, Wuhan.

Sputnik: A ka ndonjë mundësi që koronavirusi të mund të mbijetojë në ambiente të hapur? Nëse po, çfarë ndryshon?

Alexander Lukashev: Coronavirus mund të ruhet në sipërfaqe për një kohë të shkurtër, deri në të paktën 24 orë, ndoshta disa ditë në kushte të caktuara, por jo më shumë.

Dhe teknikisht nuk mbijeton, ose ruhet sepse nuk mund të përsëritet vetë jashtë një organizmi njerëzor.

Sputnik: Vetëm kina ka arritur të kthejë valën e epidemisë duke marrë masa të ashpra. Sipas mendimit tuaj, cila është masa kryesore që duhet për të “ndaluar” epideminë?

Alexander Lukashev: Sigurisht, Kina ishte e suksesshme në ndalimin e shpërthimit, por dyshoj se vendet e tjera do të ishin të etur për të zbatuar masa të tilla kaq të rrepta parandaluese.

Masa kryesore për ndalimin e shpërthimit është ndarja e njerëzve, izolimi i pacientëve të sëmurë dhe parandalimi i zinxhirëve të mundshëm të transmetimit.

Por nuk është e mundur pa një ndikim të madh në jetën shoqërore dhe ekonominë, kështu që unë mendoj se vetëm disa vende të tjera do të ishin në gjendje t’i përsërisnin plotësisht këto masa dhe të kontrollonin shpërthimin.

Sputnik: Koronaviruset njerëzore u identifikuan për herë të parë në vitet 1960. Epidemia e parë shpërtheu në vitin 2012, kryesisht në Lindjen e Mesme dhe arriti në Evropë. Cila ka qenë pengesa kryesore për zhvillimin e një vaksine ndër vite?

Alexander Lukashev: Shpërthimi i parë në të vërtetë ka ndodhur në 2002, ishte shpërthimi i koronavirusit SARS.

Që atëherë ka pasur përpjekje për të krijuar një vaksinë. Pengesa kryesore është se në koronavirusët ekziston një fenomen i përmirësimit të varur nga antitrupat, që do të thotë se antitrupa të pahijshëm ose me sasi të ulët mund të përmirësojnë infeksionin në vend që ta parandalojnë atë.

Ky fenomen është shumë i vështirë për t’u përsëritur në modelet e kafshëve, prandaj, për viruset e tjerë, është e mjaftueshme të nxitet përgjigje e antitrupave për të bërë një vaksinë, dhe është e lehtë të bëhet kontrolli i kafshëve mbi efikasitetin dhe sigurinë e vaksinës.

Në rast të koronaviruseve, modelet e kafshëve mund të mos e përsërisin saktësisht këtë përmirësim të varur nga antitrupi, dhe gjithmonë do të ketë një rrezik që ajo të shfaqet te njerëzit. Pra, duhet treguar kujdes në miratimin e vaksinave të koronavirusit.

Dhe para se të testohen për sigurinë e tyre, ne duhet të krijojmë modele shtazore të infeksionit COVID-19, pastaj të tregojmë se këto modele përsërisin siç duhet përgjigjen e antitrupave dhe përmirësimin e mundshëm të varur nga antitrupat, dhe vetëm atëherë mund të fillojmë testimin e vaksinave të ardhshme në këto modele.

Një pengesë tjetër në prodhimin e vaksinave është se koronavirusi replikon kryesisht në qelizat mukozale, dhe ato nuk arrihen lehtësisht nga antitrupat të pranishëm në serum.

Kontrolli efikas i infeksionit koronavirus kërkon përgjigje specifike të antitrupave mukozale, të cilat mund të mos nxiten nga disa vaksina prototipi.

Pra, së pari, ne nuk mund të jemi të sigurt se shumë nga vaksinat e propozuara do të jenë efikase, dhe së dyti, nuk mund të jemi të sigurt se ato do të jenë të sigurta.

Sputnik: Shkencëtarët izraelitë thonë se ata mund të krijonin një vaksinë sa më shpejt, madje brenda 90 ditësh. Sa realist është një skenar i tillë? A do të jetë vaksina e rëndësishme për shpërthimin tjetër të mundshëm ose në rast të një mutacioni të mundshëm të virusit?

Alexander Lukashev: Eshtë shumë e thjeshtë të bësh një prototip të një vaksine dhe është me të vërtetë e mundur ta bësh atë në tre muaj ose edhe më pak.

Por deri më tani, ne madje nuk kemi modele për të vërtetuar efikasitetin dhe sigurinë e vaksinave të tilla.

Shumë institucione dhe kompani tani prodhojnë prototipa vaksinash, por unë nuk parashikoj zbatimin e këtyre vaksinave në përdorim njerëzor në vitin e afërt./Gazetaimpakt/sputniknews/