Bota

Xhamia e Taxh Mahalit u mbyll për namazin musliman, përveç të premteve

Myslimanët nuk do të mund të luten në xhaminë e vendosur brenda kompleksit Taxh Mahal të Indisë, me përjashtim të premteve kur xhamia është e hapur vetëm për vendasit, për shkak të një vendimi nga Anketa Arkeologjike e Indisë (ASI) të hënën.

Sipas të përditshmes Times of India, zyrtarët e ASI thanë se urdhri zbaton një vendim të Gjykatës së Lartë të vendosur në korrik.

Ky veprim në mënyrë efektive ndalon jo-rezidentët nga lutjet islame, të njohura edhe si salah apo namaz, në çdo kohë në xhami, pasi një urdhër administrativ i mëparshëm lokal ndalon jo-rezidentët që të marrin pjesë në namazet e së premtes në xhami për arsye sigurie.

Banorët vendas lejohen të luten mes mesditës dhe orës 2 paradite, të premten pa paguar tarifën e hyrjes.

Para vendimit, jo-rezidentët ishin në gjendje të luteshin në ndonjë ditë tjetër përveç të premtes duke blerë një biletë hyrjeje të vizitorit. Të dielën, ASI mbylli zonën ku muslimanët kryen abdes para namazeve, duke zhgënjyer disa turistë që kishin ardhur në namaz në xhaminë e vendosur pranë mauzoleut madhështor. Disa besimtarë u panë duke u lutur në lokale.

Nuk ka asnjë logjikë pas mbylljes së dyerve të xhamisë për besimtarët, “tha një student i cili erdhi për të kryer lutje të dielën për Times of India.

Studentë të tjerë e quanin masën” anti-laike dhe të prapambetur “.

ASI thotë gjithashtu se stafi i imamit dhe xhamisë vinte vetëm të premten.

Syed Ibrahim Hussain Zaidi, kryetar i Komitetit Taxh Mahal Intezamia, tha për Times of India se nuk kishte asnjë arsye për të ndaluar lutjet në xhami, një traditë e gjatë. Ai tha se qeveria aktuale, si në nivel federal ashtu edhe në nivel shtetëror, ka një qëndrim “anti-musliman”.

Zaidi tha se ka në plan të takohet me zyrtarët e ASI, të hënën për të ngritur çështjen.

Urdhri i gjykatësit të rrethit të Agrasë në janar 2018 për të ndaluar jo-rezidentët që të luten të premten erdhi pas ankesave që “të huajt, duke përfshirë Bangladeshit dhe joindianët” po e përdorin kohën e lutjes si pretekst për të hyrë në kompleks të premten. Urdhri është mbajtur përkundër një kërkese të paraqitur në Gjykatën Supreme.

Kryeministri Narendra Modi dhe partia e tij indoneziane Bharatiya Janata (BJP), që është në pushtet që nga viti 2014, kanë ndërmarrë gjithnjë e më shumë masa që shihen si kufizuese dhe shtypëse ndaj pakicës myslimane të Indisë, e cila shpesh përballet me sulme keqdashese.

Taxh Mahali i listuar në UNESCO, i ndërtuar në bregun jugor të lumit Yamuna në Agra midis viteve 1632 dhe 1653, u ngarkua nga perandori Mughal Shah Jahan për të shërbyer si mauzole për gruan e tij Mumtaz Mahal.

Burimi: Daily Sabah/ Gazeta impakt

OPINIONE