Bota

Xhamia “Kupola e Shkëmbit” ne Jeruzalem mbyllet per ‘kapelen hebreje’

Autoritetet palestineze mbyllen të hënën portën portokalli të Jeruzalemit të Xhamisë “Kupola e Shkëmbit,  pasi një polic izraelit u përpoq të detyronte rrugën e tij në vend, sipas një zëdhënësi.

“Rojet palestineze mbyllën xhaminë pasi një polic izraelit që mbante një kapele çifute u përpoq të hynte në vendin e adhurimit,” tha Firas al-Dibs, një zëdhënës i Autoritetit të Përjetësisë Fetare të Jordanisë.

“Rojet i kërkuan policit të hiqte kapelen e tij para se të hyjë në xhami, por ai refuzoi dhe u përpoq të detyronte rrugën e tij në atë vend, duke i bërë rojet ta mbyllnin atë”, tha ai.

Al-Dibs tha se dy policë izraelitë zhvillojnë një turne brenda xhamisë çdo ditë për arsye sigurie.

Ndërkohë, al-Dibs tha se Ministri izraelit i Bujqësisë Uri Ariel sulmoi të dielën pikën e hyrjes së Jeruzalemit të Lindjes ne Al-Aksa, së bashku me 15 kolonë te vijës së ashpër .

“Ata shëtitën oborret e xhamisë nën mbrojtjen e policisë [izraelite],” tha ai.

Sipas al-Dibs, policia izraelite sulmoi drejtuesin e Xhamisë Al-Aksa , Omar al- Kiswani .

“Al- Kiswani u transferua në spital për trajtim,” tha ai.

Zëdhënësi tha se policët izraelitë janë vendosur brenda kompleksit Al-Aksa dhe u kanë kërkuar rojeve palestineze të dorëzohen.

“Situata është shumë e tensionuar pasi rojet dhe adhuruesit refuzojnë t’i binden rendit izraelit”, tha ai.

Për myslimanët, Aksa përfaqëson vendin e tretë më të shenjtë në botë. Çifutët, nga ana e tyre, i referohen zonës si “Mali i Tempullit”, duke pretenduar se ishte vendi i dy tempujve hebrenj në kohët e lashta.

Izraeli pushtoi Jerusalemin Lindor gjatë Luftës Arabo-Izraelite të vitit 1967. Ai aneksoi të gjithë qytetin në vitin 1980, duke e cilësuar atë si kryeqytetin e shtetit hebre, një masë që asnjëherë nuk njihej nga bashkësia ndërkombëtare.