Bota

12 ekspertët që folën për panikun e koronavirusit

Më poshtë është lista jonë e dymbëdhjetë ekspertëve mjekësorë, mendimet e të cilëve për shpërthimin e Coronavirus bien në kundërshtim me narrativat zyrtare të MSM, dhe memet aq të përhapura në mediat sociale.

Dr Sucharit Bhakdi është specialist i mikrobiologjisë. Ai ishte një profesor në Universitetin Johannes Gutenberg në Mainz dhe drejtues i Institutit për Mikrobiologji Mjekësore dhe Higjenës dhe një nga shkencëtarët më të cituar në historinë gjermane.

Cfarë thotë ai:

Kemi frikë se 1 milion infeksione me virusin e ri do të çojnë në 30 vdekje në ditë gjatë 100 ditëve të ardhshme. Por ne nuk e kuptojmë se 20, 30, 40 ose 100 pacientë pozitivë për koronaviruset normalë tashmë vdesin çdo ditë.

Masat anti-COVID19 të qeverisë janë groteske, absurde dhe shumë të rrezikshme. Jetëgjatësia e miliona njerëzve po shkurtohet. Ndikimi i tmerrshëm në ekonominë botërore kërcënon ekzistencën e një numri të madh të njerëzve. Pasojat në kujdesin mjekësor janë të thella. Tashmë shërbimet për pacientët në nevojë janë zvogëluar, operacionet janë anuluar, praktikat boshe, personeli spitalor po zvogëlohet. E gjithë kjo do të ndikojë thellësisht në tërë shoqërinë tonë.

Të gjitha këto masa po çojnë drejt vetë-shkatërrimit dhe vetëvrasjeve kolektive të bazuara në asgjë, por vetëm mbi një shpërthim të supozuar.

 

Dr Wolfgang Wodarg është një mjek gjerman i specializuar në pulmonologji, politikan dhe ish kryetar i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës. Në vitin 2009 ai bëri thirrje për një hetim mbi konfliktet e pretenduara të konfliktit që rrethojnë reagimin e BE ndaj pandemisë së Gripit të Derrit.

Cfarë thotë ai:

Politikanët janë duke u gjykuar nga shkencëtarët … shkencëtarët që duan të jenë të rëndësishëm për të marrë para për institucionet e tyre. Shkencëtarët që thjesht notojnë përgjatë rrjedhës kryesore dhe dëshirojnë pjesën e tyre. Dhe ajo që mungon tani është një mënyrë racionale për të parë gjërat.

Ne duhet të bëjmë pyetje si “Si e kuptove se ky virus ishte i rrezikshëm?”, “Si ishte më parë?”, “A nuk kishim të njëjtën gjë vitin e kaluar?”, “A është edhe diçka e re?”

Kjo mungon

Dr Joel Kettner profesor i Shkencave të Shëndetit në Komunitet dhe Kirurgjisë në Universitetin Manitoba, ish-Zyrtar Kryesor i Shëndetit Publik për provincën Manitoba dhe Drejtor Mjekësor i Qendrës Ndërkombëtare të Sëmundjeve Infektive.

Cfarë thotë ai:

Unë kurrë nuk kam parë diçka të tillë, asgjëkund tjetër të përafërt si kjo. Nuk po flas për pandeminë, sepse kam parë 30 prej tyre, një për çdo vit. Quhet grip. Dhe viruse të tjera të sëmundjes së frymëmarrjes, ne gjithmonë nuk dimë se cilat janë ato. Por kurrë nuk e kam parë këtë reagim dhe jam duke u përpjekur të kuptoj pse.

Unë shqetësohem për mesazhin ndaj publikut, për frikën e pasjes në kontakt me njerëzit, të qenurit në të njëjtën hapësirë ​​si njerëzit, të shtrëngojmë duart, të kemi takime me njerëzit. Unë shqetësohem për shumë, shumë pasoja që lidhen me këtë.

Në Hubei, në provincën e Hubei, ku ka pasur shumicën e rasteve dhe vdekjeve deri më tani, numri aktual i rasteve të raportuara është 1 për 1000 persona dhe shkalla aktuale e vdekjeve të raportuara është 1 në 20,000. Kështu që mbase kjo do të ndihmonte për t’i hedhur gjërat në perspektivë.

Dr. John Ioannidis Profesor i Mjekësisë, i Kërkimit Shëndetësor dhe i Politikave dhe i Shkencave të të Dhënave Biomjekësore, në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin Stanford dhe një Profesor i Statistikave në Universitetin e Shkencave Humane në Stanford. Ai është drejtor i Qendrës së Hulumtimit të Parandalimit Stanford dhe bashkëdrejtor i Qendrës së Inovacionit Meta-Research në Stanford (METRICS).

Ai është gjithashtu kryeredaktori i Gazetës Evropiane të Hetimeve Klinike. Ai ishte kryetar në Departamentin e Higjienës dhe Epidemiologjisë, në Shkollën e Mjekësisë në Universitetin e Janinës si dhe profesor ndihmës në Shkollën e Mjekësisë Universitare.

Si mjek, shkencëtar dhe autor ai ka dhënë kontribute në mjekësinë e bazuar në prova, epidemiologjinë, shkencën e të dhënave dhe kërkimet klinike. Përveç kësaj, ai konsiderohet pionier në fushën e meta-kërkimit. Ai ka treguar se shumë nga hulumtimet e publikuara nuk plotësojnë standarde të mira shkencore të provave.

Cfarë thotë ai:

Pacientët që janë testuar për SARS-CoV-2 janë në mënyrë disproporcionale ata me simptoma të rënda dhe rezultate të këqija. Meqenëse shumica e sistemeve shëndetësore kanë kapacitet të kufizuar të testimit, paragjykimi i përzgjedhjes madje mund të përkeqësohet në të ardhmen e afërt.

Një situatë kur u testua një popullatë e tërë, e mbyllur ishte anija lundrimi Diamond Princess dhe pasagjerët e saj në karantinë. Shkalla e vdekshmërisë së rasteve ka qenë 1.0%, por kjo ishte një popullsi kryesisht e moshuar, në të cilën shkalla e vdekjes nga Covid-19 është shumë më e lartë.

A mund të jetë shkalla e fatalitetit të rastit Covid-19? Jo, thonë disa, duke treguar shkallën e lartë tek të moshuarit. Sidoqoftë, edhe disa të ashtuquajtur koronaviruse të tipit të butë ose të zakonshëm të ftohtë që janë njohur me dekada, mund të kenë shkallë fataliteti deri në 8% kur ata infektojnë njerëz të moshuar në shtëpi pleqsh.

Nëse nuk do të kishim ditur për një virus të ri atje, dhe nuk do të kishim kontrolluar individë me teste PCR, numri i vdekjeve totale për shkak të “sëmundjes të ngjashme me gripin” nuk do të duket e pazakontë këtë vit. Më së shumti, ne mund të kemi vërejtur rastësisht se gripi këtë sezon duket të jetë pak më i keq se mesatarja.

“Një fiasko në bërje? Ndërsa pandemia e koronavirusit mbahet në pritje, ne po marrim vendime pa të dhëna të besueshme ”, Stat News, 17 Mars 2020

 

Dr Yoram Lass është një mjek, politikan dhe ish-Drejtor i Përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë. Ai gjithashtu punoi si Dekan i Asociuar i Shkollës Mjekësore të Universitetit Tel Aviv dhe gjatë viteve 1980 prezantoi shfaqjen televizive me bazë shkencore Tatzpit.

Cfarë thotë ai:

Italia është e njohur për sëmundshmërinë e saj të madhe në problemet e frymëmarrjes, më shumë se tre herë në çdo vend tjetër evropian. Në SHBA rreth 40,000 njerëz vdesin në një sezon të rregullt të gripit dhe deri më tani 40-50 njerëz kanë vdekur nga koronavirusi, shumica e tyre në një shtëpi pleqsh në Kirkland, Uashington.

Në çdo vend, më shumë njerëz vdesin nga gripi i rregullt në krahasim me ata që vdesin nga koronavirusi.

Ka një shembull shumë të mirë që të gjithë e harrojmë: gripi i derrave në 2009. Ky ishte një virus që arriti në botë nga Meksika dhe deri më sot nuk ka asnjë vaksinim kundër tij. Por çfarë? Në atë kohë nuk kishte asnjë Facebook ose mbase kishte por ishte akoma në fillimin e tij. Koronavirusi, në të kundërt, është një virus në marrëdhëniet me publikun.

Kushdo që mendon se qeveritë i japin fund viruseve është i gabuar.

– Intervistë në Globes, 22 Mars 2020

 

Dr Pietro Vernazza është një mjek zviceran i specializuar për Sëmundjet infektive në Spitalin Kantonal St. Gallen dhe Profesor i Politikës Shëndetësore.

Cfarë thotë ai:

Ne kemi shifra të besueshme nga Italia dhe një vepër e epidemiologëve, e cila është botuar në revistën e njohur shkencore “Science” (Shkenca), e cila shqyrtoi përhapjen në Kinë. Kjo e bën të qartë se rreth 85 përqind e të gjitha infeksioneve kanë ndodhur pa asnjë që të vërejë infeksionin. 90 përqind e pacientëve të vdekur janë vërtetësisht mbi 70 vjeç, 50 përqind mbi 80 vjeç.

Në Itali, një në dhjetë njerëz të diagnostikuar vdesin, sipas gjetjeve të botimit të Shkencës, që është statistikisht një në çdo 1.000 njerëz të infektuar. Do rast individual është tragjik, por shpesh i ngjashëm me sezonin e gripit që prek njerëzit që janë në fund të jetës së tyre.

Nëse mbyllim shkollat, ne do t’i parandalojmë fëmijët të mos bëhen imunitet shpejt.

Ne duhet të integrojmë më mirë faktet shkencore në vendimet politike.

– Intervistë në St. Galler Tagblatt, 22 Mars 2020

 

Frank Ulrich Montgomery është radiolog gjerman, ish-President i Shoqatës Mjekësore Gjermane dhe Zëvendës Kryetar i Shoqatës Botërore të Mjekësisë.

Cfarë thotë ai:

Unë nuk jam një tifoz i bllokimit. Kushdo që imponon diçka të tillë duhet të thotë gjithashtu kur dhe si ta zgjedh përsëri. Meqenëse duhet të supozojmë se virusi do të jetë me ne për një kohë të gjatë, pyes veten se kur do të kthehemi në normalitet? Ju nuk mund t’i mbani shkollat dhe qendrat e kujdesit ditor të mbyllura deri në fund të vitit. Sepse do të duhet të paktën kaq gjatë derisa të kemi një vaksinë. Italia ka imponuar një bllokim dhe ka efektin e kundërt. Ata shpejt arritën kufijtë e tyre të kapacitetit, por nuk ngadalësuan virusin e përhapur brenda bllokimit.

– Intervistë në General Anzeiger, 18 Mars 2020

 

Prof. Hendrik Streeck është studiues, epidemiolog dhe gjykues klinik gjerman i HIV-it. Ai është profesor i virologjisë, dhe drejtor i Institutit të Virologjisë dhe Kërkimit HIV, në Universitetin e Bonit.

 

Farë thotë ai:

Patogjeni i ri nuk është aq i rrezikshëm, është edhe më pak i rrezikshëm se Sars-1. E veçanta është që Sars-CoV-2 përsëritet në zonën e sipërme të fytit dhe për këtë arsye është shumë më infektiv sepse virusi hidhet si të thuash, nga fyti në fyt. Por kjo është gjithashtu një avantazh: Sepse Sars-1 përsëritet në mushkëri të thella, nuk është aq infektiv, por patjetër që merr në mushkëri, gjë që e bën atë më të rrezikshëm.

Duhet të keni parasysh gjithashtu se vdekjet e Sars-CoV-2 në Gjermani ishin ekskluzivisht njerëz të moshuar. Në Heinsberg, për shembull, një njeri 78-vjeçar me sëmundje të mëparshme vdiq nga ndalimi i zemrës, dhe kjo pa përfshirjen e virusit të mushkërive Sars-2. Meqenëse ishte infektuar, ai natyrisht paraqitet në statistikat Covid 19. Por pyetja është nëse ai nuk do të vdiste sidoqoftë, edhe pa Sars-2.

– Intervistë në Frankfurter Allgemeine, 16 Mars 2020

 

Dr Yanis Roussel et. al. – Një ekip studiuesish nga Instituti Spitalor-Universitair Méditerranée Infection, Marseille dhe Institut de Recherche pour le Dévelpement, Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille, duke kryer një studim të rishikuar nga bashkëmoshatarët mbi vdekshmërinë e koronavirusit për qeverinë e Francës nën “Investimet nga programi i së Ardhmes”.

Cfarë thonë ata:

Problemi i SARS-CoV-2 është mbivlerësuar mbase, pasi 2.6 milion njerëz vdesin nga infeksione të frymëmarrjes çdo vit në krahasim me më pak se 4000 vdekje nga SARS-CoV-2 në kohën e shkrimit.

Ky studim krahasoi shkallën e vdekshmërisë së SARS-CoV-2 në vendet e OECD (1.3%) me shkallën e vdekshmërisë së koronavirusëve të zakonshëm të identifikuar në pacientët AP-HM (0.8%) nga 1 janari 2013 deri në 2 mars 2020. Testi Chi-katror ishte kryer, dhe vlera P ishte 0.11 (jo domethënëse).

… Duhet të theksohet se studimet sistematike të koronavirusëve të tjerë (por jo ende për SARS-CoV-2) kanë zbuluar që përqindja e bartësve asimptomatikë është e barabartë me ose edhe më e lartë se përqindja e pacientëve simptomatikë. Të njëjtat të dhëna për SARS-CoV-2 së shpejti mund të jenë të disponueshme, gjë që do të zvogëlojë më tej rrezikun relativ që lidhet me këtë patologji specifike.

– “SARS-CoV-2: frika kundrejt të dhënave”, Gazeta Ndërkombëtare e Agjentëve Antimikrobikë, 19 Mars 2020

 

Dr. David Katz është një mjek amerikan dhe drejtori themelues i Qendrës së Kërkimeve Parandaluese të Universitetit Yale

Cfarë thotë ai:

 

Jam thellësisht i shqetësuar që pasojat shëndetësore sociale, ekonomike dhe publike të këtij lloji, shkrirja gati-totale të jetës normale, shkollat dhe bizneset e mbyllura, tubimet e ndaluara, do të jenë afatgjata dhe katastrofike, ndoshta më të rënda se sa numri i vdekjeve drejtpërdrejtë nga vetë virusi. Tregu i aksioneve do të kërcejë përsëri në kohë, por shumë biznese nuk do ta bëjnë kurrë. Papunësia, varfëria dhe dëshpërimi që ka mundësi të rezultojnë do të jenë pjesë të shëndetit publik të rendit të parë.

– “A është lufta jonë kundër koronavirus më e keqe se sëmundja?”, New York Times 20 Mars 2020

 

Michael T. Osterholm është profesor i regjentëve dhe Drejtor i Qendrës për hulumtim dhe politikë të sëmundjeve Infektive në Universitetin e Minesota.

Cfarë thotë ai:

Konsideroni efektin e mbylljes së zyrave, shkollave, sistemeve të transportit, restoranteve, hoteleve, dyqaneve, teatrove, sallave të koncerteve, ngjarjeve sportive dhe ambienteve të tjera në një kohë të pacaktuar dhe duke lënë të gjithë punëtorët e tyre të papunë. Rezultati i mundshëm do të ishte jo vetëm një depresion, por një ndarje e plotë ekonomike, me punë të panumërta të humbura përgjithmonë, shumë kohë përpara se një vaksinë të jetë e gatshme ose imuniteti natyror të mbajë.

Alternativa më e mirë ka të mundësi që të lejojë që personat në rrezik të ulët për sëmundje serioze të vazhdojnë të punojnë, të mbajnë biznesin dhe prodhimtarinë të funksionojnë dhe të “drejtojnë” shoqërinë, ndërsa në të njëjtën kohë këshillojnë individët me rrezik më të lartë që të mbrohen nga distanca fizike dhe duke rritur aftësinë tonë të kujdesit shëndetësor sa më shumë të jetë e mundur. Me këtë plan beteje, ne mund të ndërtonim gradualisht imunitetin pa shkatërruar strukturën financiare mbi të cilën bazohet jeta jonë.

– “Përballja me realitetin e covid-19: Një bllokim kombëtar nuk është shërim”, Washington Post 21 Mars 2020

 

Dr Peter Goetzsche është Profesor i Dizajnit dhe Analizës së Kërkimeve Klinike në Universitetin e Kopenhagës dhe themelues i Bashkëpunimit Mjekësor Cochrane. Ai ka shkruar disa libra mbi korrupsionin në fushën e mjekësisë dhe fuqinë e kompanive të mëdha farmaceutike.

Cfarë thotë ai:

Problemi ynë kryesor është se askush nuk do të marret më telashet për masat që janë shumë drakoniane. Ata do të shqetësohen vetëm nëse bëjnë shumë më pak. Pra, politikanët tanë dhe ata që punojnë me shëndetin publik bëjnë shumë më tepër sesa duhet të bëjnë.

 

Asnjë masë e tillë drakoniane nuk u zbatua gjatë pandemisë së gripit 2009, dhe ato padyshim që nuk mund të zbatohen çdo dimër, i cili është gjatë gjithë vitit, pasi gjithnjë është dimër diku. Ne nuk mund të mbyllemi në të gjithë botën përgjithmonë.

Nëse rezulton se epidemia zhduket para shumë kohësh, do të ketë një radhë të njerëzve që duan të marrin kredi për këtë. Dhe mund të jemi të mallkuar se masat drakoniane do të zbatohen përsëri herën tjetër. Por mbani mend lojrat për tigrat. “Pse e fryn bririn?” “Për t’i mbajtur larg tigrat”. “Por këtu nuk ka tigra.” “Nuk e shihni ju!”

– “Corona: një epidemi e panikut masiv”, postimi në blog në ilaçet vdekjeprurëse 21 Mars 2020

*Nëse mund të gjeni shembuj të tjerë të ekspertëve të shquar që devijojnë nga rrëfimi kryesor, ju lutemi postojeni ato më poshtë. Si gjithmonë, kjo listë ka qenë e pamundur të ndërtohet pa Studime Zvicerane të Propagandës. Ndiqni punën e tyre dhe ndajeni gjerësisht. Një burim i domosdoshëm./Gazetaimpakt/off-guardian/

OPINIONE

INTERVISTA