Opinion

30,000 ushtarë amerikanë u dërguan në Evropë pa maska

Nga: Manlio Dinucci

Shtetet e Bashkuara kanë ngritur alarmin e koronavirusit (COVID-19) për Italinë në nivelin 3  (“Shmangni udhëtimet jo-thelbësore”), duke e çuar atë në 4 (“mos udhëtoni”) për rajonet veriore të Lombardisë dhe Veneto njësoj si për Kinën. American Airlines dhe Delta Air Lines pezulluan të gjitha fluturimet midis New York dhe Milano. Qytetarët e Sh.B.A që shkojnë në Gjermani, Poloni dhe vendet e tjera të Evropës, në nivelin e gatishmërisë 2, “duhet të marrin masa paraprake të rritura”.

Sidoqoftë, një kategori e qytetarëve amerikanë përjashtohet nga këto rregulla: 20,000 ushtarët që filluan të mbërrijnë nga Shtetet e Bashkuara në portet dhe aeroportet evropiane për stërvitjen “Mbrojtja e Europës 20”, dislokimi i trupave më të mëdha amerikane në Evropë në 25 vitet e fundit. Duke përfshirë ato tashmë të pranishme, rreth 30,000 trupa amerikane do të marrin pjesë në prill dhe maj, të shoqëruar nga 7,000 trupa nga 17 vendet anëtare dhe partnere të NATO-s, përfshirë Italinë.

Njësia e parë e blinduar arriti nga porti i Savannah, Ga, në atë të Bremerhaven në Gjermani. Gjithsej 20,000 pajisje ushtarake arritën nga SH.B.A. në gjashtë porte evropiane (në Belgjikë, Holland, Gjermani, Letoni, Estoni). 13,000 copë të tjera furnizohen nga ushtria e Sh.B.A në Evropë nga depo të paracaktuar, kryesisht në Gjermani, Hollandë dhe Belgjikë. Këto operacione, raporton ushtria e Sh.B.A në Evropë, “kërkojnë pjesëmarrjen e dhjetëra mijëra ushtarëve dhe civilëve nga shumë kombe”.

Në të njëjtën kohë, pjesa më e madhe e kontigjentit prej 20,000 ushtarësh arrin nga Sh.B.A në shtatë aeroporte evropiane. Midis këtyre 6.000 janë garda kombëtare që vijnë nga 15 shtete: Arizona, Florida, Montana, New York, Virginia dhe të tjera.

Në fillim të stërvitjes në prill, raporton ushtria e Sh.B.A në Evropë, 30,000 ushtarë amerikanë “do të përhapen nëpër rajonin evropian” për të “mbrojtur evropën nga çdo kërcënim i mundshëm”, duke iu referuar qartë “kërcënimit rus”.

Gjenerali Tod Wolters, i cili komandon forcat e Shteteve të Bashkuara në Evropë dhe në të njëjtën kohë ato të NATO-s si Komandant Suprem Aleat në Evropë, siguron të gjithë se “Bashkimi Evropian, NATO dhe Komanda Evropiane e Shteteve të Bashkuara kanë punuar së bashku për të përmirësuar infrastrukturën. “Kjo do të lejojë që autokolonat ushtarake të lëvizin shpejt përgjatë 2.500 miljeve rrugë tranziti.

Dhjetëra mijëra ushtarë do të kapërcejnë kufijtë për të zhvilluar stërvitje në 10 vende. Në Poloni, 16,000 ushtarë amerikanë do të arrijnë në 12 zona stërvitore me rreth 2.500 automjete. Paratrupat e Sh.B.A të Brigadës së 173-të të stacionuar në Veneto dhe italianët në Brigadën Rrufeja të vendosur në Toskanë do të shkojnë në Letoni për një stërvitje të përbashkët.

“Mbrojtja e Evropës 20” po zhvillohet për të “rritur aftësinë për të vendosur me shpejtësi një forcë të madhe luftarake nga Shtetet e Bashkuara në Evropë”. Prandaj, ai kryhet me kalendarët kohorë dhe procedurat që e bëjnë praktikisht të pamundur të nënshtrohen dhjetëra mijëra ushtarë në rregulloret shëndetësore COVID-19 dhe t’i parandalojnë ata të jenë në kontakt me banorët gjatë periudhave të pushimit.

Për më tepër, ushtria e Sh.B.A  si një bandë roku do të mbajë në evropë një seri koncertesh falas në Gjermani, Poloni dhe Lituani që do të tërheqin audiencë të madhe.

30,000 ushtarë amerikanë, të cilët “do të përhapen në rajonin e Evropës”, në të vërtetë janë të përjashtuar nga rregullat parandaluese COVID-19 që vlejnë për civilët. Sigurimi i dhënë nga Ushtria amerikane në Evropë se “ne po monitorojmë Coronavirus (COVID-19)” dhe “forcat tona janë me shëndet të mirë” është e mjaftueshme.

Në të njëjtën kohë, ndikimi mjedisor i një ushtrimi ushtarak të kësaj madhësie nuk merret parasysh. Tanke amerikane Abrams do të marrin pjesë, duke peshuar 70 tonë, me predha të uraniumit të varfëruar. Cdo tank konsumon 400 litra karburant për 100 km, duke prodhuar ndotje të rëndë për të dhënë energji maksimale.

Në këtë situatë, çfarë po bëjnë autoritetet e BE-së dhe ato kombëtare, çfarë po bën Organizata Botërore e Shëndetit? Ata e vendosin maskën mbi sytë, mbi gojën dhe hundën e tyre./Gazetaimpakt/workers.org/

 

OPINIONE

INTERVISTA