Opinion

A do të shpërthejë një luftë midis Kinës dhe Indisë?

Nga: Ibrahim Karagul

Mos e merrni me lehtësi konfliktin që ndodh në kufirin e Himalajeve midis Kinës dhe Indisë, fuqitë bërthamore të Azisë që janë kombet më të populluara në botë.

Njëzet ushtarë indiane u vranë në përleshjen e fundit në rajonin Ladakh të Indisë dhe Luginën strategjike Galvan në kufirin e Tibetit. Disa burime pohojnë se 42 ushtarë kinezë gjithashtu ishin zhdukur. Nuk ka pasur asnjë mosmarrëveshje në kufirin 3.500 kilometra midis dy vendeve që nga viti 1975 dhe askush nuk kishte vdekur.

Rritja e Kinës, roli barazues i Indisë. Pse tani?

Nëse e perceptojmë problemin vetëm si konflikt kufitar, nuk do të ia vlente të shpenzonim kohën tonë. Bisedimet do të fillonin. Tensionet do të lehtësoheshin. Konfliktet kufitare janë të zakonshme.

Sidoqoftë, nëse marrim parasysh ngritjen e Kinës, dëshirën e saj për t’u bërë një udhëheqës global, rëndësia e Indisë si një fuqi barazuese “pro-Perëndimit”, fakti që të dy kombet janë vendet më të populluara në botë, se ato janë qendra të gravitetit, dhe nuk mund të provokohet nga një konflikt kufitar, duhet të vlerësojmë anën tjetër të medaljes.

Rajoni është gjithashtu i shqetësuar me Kashmirin, i cili pjesërisht mbahet nga India dhe Pakistani. Kashmiri është një zonë që ka çuar në luftëra të mëdha midis Indisë dhe Pakistanit. Partneritetet dhe marrëveshjet ushtarake midis Kinës dhe Indisë vitet e fundit dhe partneritetet ushtarake midis Indisë, Sh.B.A dhe Izraelit duhet të merren në konsideratë.

Zona më e tmerrshme gjeopolitike e luftës në botë. Dhjetëra vende në rrezik

Konflikti gjeopolitik më i tmerrshëm në botë aktualisht po ndodh në rajonin që përfshin Paqësorin dhe Oqeanin Indian, i cili përfshin dhjetëra vende nga Koreja deri në Australi.

Kjo përballje është midis SH.B.A.-së, Evropës dhe Kinës. Me fjalë të tjera, është midis Perëndimit dhe Lindjes. Përveç Indisë dhe Pakistanit, kjo përballje përfshin gjithashtu Korenë e Jugut dhe të Veriut, Japoninë, Filipinet, Vietnamin, Kamboxhian, Tajlandën, Burman, Malajzinë dhe Indonezinë.

Të gjitha këto vende do të duhet të zgjedhin një anë në luftën për pushtet midis Lindjes dhe Perëndimit, në planet e Sh.B.A dhe të Evropës për të rrethuar Kinën, në luftërat për pushtet në Paqësor / Azinë Juglindore. Duket se nuk ka mundësi të tretë.

Mendja politike perëndimore që shtyn Indinë në terren kundër Kinës

India është një nga vendet kryesore të aleancës amerikane / perëndimore në Azi.  Ajo eshtë një nga vendet që kufizon Kinën me Japoninë, Korenë e Jugut dhe Australi.

Pakistani dhe Indonezia, të cilat ndodheshin në aleancën perëndimore gjatë epokës së Luftës së Ftohtë dhe periudhës pas saj, po kërkojnë të shpëtojnë nga ndikimi amerikan. Ata janë duke u afruar me ngritjen e pushtetit të ri në Azi dhe krijimin e partneriteteve ushtarake dhe ekonomike me të.

Mendja politike perëndimore është duke e vendosur Indinë kundër Kinës në fushën e betejës. Po e mbështet atë ushtarakisht, ekonomikisht dhe teknologjikisht. Eshtë e qartë se Kina nuk do të dëshirojë të përkeqësojë konfliktin me Indinë në një kohë të tillë. Sidoqoftë, India do të përshkallëzojë krizën. Kështu është përcaktuar.

Azia e Jugut, rajoni i Paqësorit do të shpërthejë

Aksi Atlantik, me fjalë të tjera SH.B.A. dhe Evropa, kanë humbur pafundësisht fuqinë për të kontrolluar rendin global. Privilegji i padiskutueshëm që ata kishin me shekuj nuk ekziston më.

Kjo është ndoshta hera e parë në katër shekujt e fundit që fuqitë jo-perëndimore po formohen (janë formuar) për të sfiduar sovranitetin e Perëndimit. Megjithatë, Perëndimi nuk është aspak i kënaqur me këtë. Po përhapet përballja në rajone larg nga vetja.

Konfliktet e pushtetit ishin të zakonshme në Lindjen e Mesme dhe Afrikë deri më tani. Sidoqoftë, duket se konflikti do të shpërthejë në Azinë Juglindore, në rajonin e Paqësorit dhe do të marrë një formë jashtëzakonisht të rrezikshme.

Turkestan Lindor, cështja e Tibetit: Goditja e Kinës është më e dobëta

Ndërsa Kina përpiqet të prishë ndikimin e Sh.B.A-së në oborrin e shtëpisë së saj si Indo-Kina, gjithashtu duket se ka pranuar rreziqet e një përballje brenda Afrikës, Amerikës Latine, Lindjes së Mesme dhe Evropës.

Konflikti kufitar midis Indisë dhe Kinës tani po e ngre këtë përballje në një ligë të sipërme. Sh.B.A dhe Perëndimi kanë luajtur kartat e tyre më të forta. Administrata e tanishme indiane është e vetëdijshme për dobësinë e Perëndimit dhe po përpiqet të grumbullojë pushtet përmes saj.

Sidoqoftë, është e qartë se ky është një plan jashtëzakonisht i rrezikshëm. Një krizë e zgjatur midis Kinës dhe Indisë mund të çojë në kolapsin e Indisë dhe në një luftë midis Indisë dhe Kinës. Ndërsa e gjithë kjo ndodh, çështjet e Tibetit dhe të Turkistanit Lindor do të shfaqen veçanërisht. Kjo është dobësia më e madhe e Kinës.

Një mesazh u dërgua përmes Koresë së Veriut

Koreja e Veriut sulmoi kufirin duke hedhur në erë ndërtesën e përdorur për dialog dhe duke kërcënuar Korenë e Jugut njëkohësisht me konfliktin kufitar Indi-Kinë nuk ishte rastësi. Ishte një mesazh dërguar Sh.B.A, për aleancën perëndimore. Në asnjë mënyrë nuk ishte e kufizuar në dy Kore. Ajo ishte e lidhur në mënyrë të përpiktë me tensionet midis Indisë dhe Kinës.

Për momentin, Sh.B.A dhe Kina po provojnë ujërat e njëri-tjetrit. Kjo po kryhet me një luftë të paparë të fjalëve dhe taktikave, të cilat krijojnë ndjenjën se një stuhi po ndodh.

Rrethimi i Kinës pas Rusisë. Gjithçka ka qenë e turbullt. Ata po sulmojnë Perëndimin

Pasi mbaroi Lufta e Ftohtë, Sh.B.A dhe Aleanca Perëndimore kishin rrethuar Rusinë përmes Ballkanit, Evropës Lindore dhe Azisë Qendrore. Tani ata po bëjnë të njëjtën gjë për Kinën. Ata po përpiqen ta kufizojnë atë përmes vendeve të Paqësorit, përmes Indisë dhe vendeve të Azisë Jugore.

Megjithatë, dora e Perëndimit nuk është më aq e fortë sa dikur. Duket se batica është kthyer. Rusia po lufton përsëri për të forcuar dorën e saj në Evropën Lindore, Detin e Veriut, Balltikun, Lindjen e Mesme dhe Mesdheun. Ndërkohë, Kina po kryen ndërhyrje të ashpra në Afrikë, Amerikë Latine, brenda Evropës, vendeve të Azisë Jugore, vendeve Indo-Kinë, dhe në Oqeanin Paqësor dhe Indian. Po sulmon të gjitha zonat e ndikimit të Evropës.

Fuqia e SHBA, Evropa në qytetet- shtetet e tyre

Tensionet e brendshme në Sh.B.A, panorama e Evropës së pafuqishme pas epidemisë, sulmi ndaj simboleve të racizmit dhe kolonializmit, protestave masive dhe rreziku i një furie shoqërore të gjithë ushqehen me këtë përballje të shkëlqyer.

Ndërsa Presidenti i SHBA Donald Trump po thoshte, “Organizatat terroriste janë në vendin tonë”, ai duhet ta ketë ditur kush i solli këto organizata në shtëpi. Kjo është hera e parë në shekuj që përballja ka arritur në këtë dimension, sepse kjo është edhe hera e parë që harta e energjisë është përhapur në një masë të tillë. Ndërsa India po abuzon Kinën në emër të Sh.B.A/Perëndim, Koreja e Veriut po kërcënon Korenë e Jugut kundër Sh.B.A dhe Perëndimit. Të dy blloqet po shtypin butonat e njëri-tjetrit në atë masë sa të mund të fillojë një luftë rreth Filipineve.

Ky konflikt mund të shihet në të gjitha rajonet e përmendura më lart.

Të gjitha linjat e gabimeve në tokë do të aktivizohen. Kush do të shembet, kush do të ngrihet ?!

Nëse nuk arrijmë ta shohim pamjen e madhe, nëse nuk jemi në gjendje të kuptojmë ndryshimin në hartën globale të energjisë, ne nuk do të zotërojmë largpamësinë për të parë se çfarë vjen më pas.

Nëse Kina dhe India zgjidhin konfliktin në kulmin e botës duke “vendosur negociata”, kriza do të rritet akoma. Eshtë lufta për pushtet që na tregon këtë, jo negociatat. Meqenëse ky është rasti, ndikimi i parë do të ketë në Pakistan, Kore, Tibet dhe Turkistan Lindor.

Përballja globale e energjisë midis Lindjes dhe Perëndimit, midis SHBA / Evropës dhe Kinës dhe Azisë do të zgjatet. Të gjitha linjat e gabimeve në tokë do të aktivizohen. Kjo do të sjellë shkatërrim në shumë vende, ndërsa do t’u ofrojë të tjerëve një dritë mundësie./Gazetaimpakt/ yenisafak/

OPINIONE