Bota Opinion

A është i drejt Donald Trump kur është fjala për gazetarinë moderne?

A është i drejt Donald Trump kur është fjala për gazetarinë moderne? (Sigurisht për të gjitha arsyet e gabuara) A shkaktojnë luftë? Absolutisht Ndarja dhe mosbesimi? A mund të mohohet kjo?

Nga Myles Hoeing

E vetmja gjë që duhet t’a kuptojnë të gjithë për Donald Trump është se çdo gjë që ai bën është i bazuar në atë se si e prek atë personalisht. Në tubimet e tij ai vazhdon të flasë për madhësitë e  turmës dhe për dashurinë që ai ka gjatë gjithë kohës. Të gjithë njerëzit që ai ka sulmuar personalisht ka thënë ose ka bërë diçka që e ka ofenduar. Jo Amerika. Jo Kushtetuta. Jo siguria e SHBA por ai personalisht dhe drejtpërdrejt. Këto më së miri shihen në librin e fundit të Amarosa Manigault duke përdorur gjuhën misoginistike dhe raciste, sepse libri i saj i ri ekspozon pista brenda Shtëpisë së Bardhë të Trump.

Marrëdhëniet e tij me udhëheqësit e botës duket të jenë një-në-një, dorë-më-dorë, “tête-à-tête”, por zakonisht të njëanshme. Ai mendon se ka një marrëdhënie personale me shumë liderë botërorë, që ai thjesht mund t’i marrë në telefon, pavarësisht nga koha ditën ose natën dhe të presë një ‘ditë të mirë për ju, zoti President’. e mjaftueshme për ta zbavitur atë, por ai vetëm po e tregon veten para botës, sepse ne këtu në SHBA e dimë se është i tillë.

Marrëdhëniet e tij me krerët e botës, me popullin amerikan, dhe kush e di, ndoshta të huajt e hapësirës, kadetët e tij të rinj, të gjithë përqendrohen drejtpërdrejt tek ai. Kjo është ajo ku futet mediumi. Ashtu si lajmëtarët që zbresin poshtë një autostrade për të parë një aksident, mediat e duan gjakun dhe grindjen, skandalin, kapjen e politikanëve në gënjeshtra dhe bllokimin e operacioneve ushtarake. “Nëse rrjedh, ajo çon.” Kjo është një mantra gazetareske që Presidenti Trump nuk mund t’a kuptojë. Duke menduar se ai është më i miri në gjithçka, ka mendjen më të mirë, të gjitha zgjidhjet, përse shtypi e sulmon atë aq shumë kur ai e frenon, sigurisht, në mendjen e tij, ai kurrë nuk e bën? Pjesërisht, Presidenti Trump është një minierë ari për ta. Sa karrierë janë duke nisur sot vetëm në mbulimin e Trump? Si mund të marrë djali i ish guvernatorit të NY-së, ose trashëgimtari i dinastisë Vanderbilt apo avokati “liberal” i McCarthyit, të ketë aq shumë kohë nëse nuk do të ishte për Donald-in që t’ia paraqiste vetes teksa ata përdornin për çdo Tuit që del nga Shtëpia e Bardhë?

Presidenti Trump i quan mediat për përhapjen e ‘lajmeve të rreme’ sepse raportojnë mbi të, presidentin dhe jo në një dritë të mirë. Dhe disa, si CNN dhe MSNBC, janë aq të fiksuar ndaj tij dhe dështimeve të tij se është 24/7 Rusia, Rusia, Rusia, dhe çdo Tuit dhe fyerje raportohet. Kjo, për të, është lajmi “i rremë”. Megjithatë, një tjetër karakteristikë e lajmeve të rreme nuk është që raportohen lajmet, keq-raportojnë atë dhe keqinformojnë ose mashtrojnë njerëzit për atë që po ndodh vërtet.

Për javë të tëra, Izraeli ka vrarë protestuesit e pafajshëm në marshin e tyre të kthimit. Vrasja e gazetarëve, mjekëve, fëmijëve, gjymtimet, njerëzve që ikin, njerëzve me duar bosh. Jo asnjë fjalë nga CNN, sidomos në masakrën fillestare. Ky është një lajm i rremë.

Indianët amerikanë dhe mbështetësit janë lagur me ujë të ngrirë në mot të ngrirë, të shtënat mbi ta, qentë le të sulmojnë lirshëm ata, kur ata ishin duke protestuar në Qasjen e tubacionit në Dakota. Vetëm një fjalë. Lajme të rreme.

Varfëria e fëmijëve në Amerikë u rrit në nivele alarmuese nën udhëheqjen e Obamës. Nuk përmendet ajo.

Presidenti Trump ka të drejtë për atë që i quan lajme të rreme, por për të gjitha arsyet e gabuara. Për atë, është e rreme, sepse ai është objektivi i tyre. Por është e rreme sepse manipulon opinionin publik, jo vetëm kundër tij, por në tregime të mëtejshme që kërkojnë sponsorët e korporatave të tyre.

Autori i këtij shkrimi është ish kandidat i Partisë së Gjelbër në Kongresin amerikan./ PT

 

OPINIONE

INTERVISTA