Opinion

A janë sulmet e korporatave perëndimore ndaj vaksinës ruse kundër Covid-19 një luftë e ftohtë kundër njerëzimit?

Nga Marcello Ferrada de Noli

Sputnik V, vaksina ruse kundër Covid-19, ka qenë dhe është në sulme të vazhdueshme nga mediat e korporatave perëndimore. Në vend që të mblidhen pas një gjetje potencialisht shpëtimtare, disa janë të gatshëm të vënë në rrezik të gjithë njerëzimin.

Mbi të gjitha, ekzistojnë dy parime thelbësore që rregullojnë mbijetesën e njerëzimit. Njëra është ontogjenetike, e lidhur me mbijetesën e individit, tjetra është filogjenetike – e lidhur me mbijetesën e specieve. Dialektika supreme e saj është që, për të mbijetuar raca njerëzore, ne individët duhet të sigurojmë ekzistencën tonë, të përpiqemi të jemi të shëndetshëm. Mënyra e vetme e mundshme që brezat e ardhshëm të lindin dhe të ekzistojnë është të vazhdojmë në traditën e të parëve.

Një luftë bërthamore duke përdorur armët aktuale bërthamore mund të shfarosë shumicën e popullatave njerëzore. Kanë mbetur akoma 35 milion tonë uranium për të minuar, ekuivalente me dhjetë miliardë bomba si ajo që u përdor në Hiroshima. Më shumë se sa nevojitet për të fshirë jetën njerëzore nga Toka.

Por e njëjta gjë, teorikisht, mund të arrihet shumë mirë nga një virus inteligjent vdekjeprurës.

Pandemia Covid-19 aktualisht ka shkatërruar jetën dhe ekonomitë në të gjitha vendet, dhe masakra e saj vazhdon e pandërprerë. Monitoruesit e epidemiologjisë vlerësojnë se gati një milion (940 mijë) individë në tokë kanë vdekur deri tani. Ndër të gjitha vendet evropiane dhe evropiano-aziatike, pesë vendet me më shumë vdekje për frymë janë Belgjika, Italia, Spanja, Suedia dhe MB. Vdekjet nga Covid-19 në Suedi janë rreth pesëfishi i numrit të vdekjeve në të gjitha vendet Nordike fqinje të saj të marra së bashku.

Deri më tani, vaksina e vetme funksionale kundër një holokausti bërthamor të gjithanshëm ka qenë inteligjenca njerëzore, diplomacia e tronditur e shtuar në parandalimin e fortë, mes përpjekjeve për bashkëjetesë paqësore. Në betejën e virusit, deri në këtë pikë, vaksina e parë zyrtare në botë (dhe deri më tani, efektive) e koronavirusit është Sputnik V. e zbuluar nga Rusia.

Konkurrenti i tij më i afërt, projekti AstraZeneca AZD1222, ka rifilluar vetëm kohët e fundit provat klinike në Mbretërinë e Bashkuar pasi një pacient raportoi një reagim anësor. Sidoqoftë, autoritetet amerikane tani janë në pritje të provave klinike AstraZeneca, përfshirë testimin e pacientëve amerikanë, derisa të përfundojë një studim nga Administrata e Barnave dhe Ushqimit (FDA) e SHBA.

Artikulli në revistën prestigjioze mjekësore The Lancet, që raporton rezultatet e vaksinës Sputnik V, demonstroi se 100 përqind e pjesëmarrësve në provat klinike arritën një përgjigje të qëndrueshme humorale dhe qelizore të imunitetit.

Ka shumë interesa ekonomike rreth korporatës të Mbretërisë së Bashkuar / Suedi AstraZeneca dhe projektit të tyre të vaksinave. Komisioni Evropian ka bërë një parapagim prej 336 milion € për të marrë 300 milion doza të vaksinës – që në fillim.

Dhe nuk është e vetmja kompani farmaceutike që lidhet me interesat suedeze. Novavax, Inc., një kompani me bazë në SHBA që zhvillon një projekt vaksinash, gjithashtu ka pajisje në Uppsala, Suedi.

Nuk është për t’u habitur që fushata në Suedi kundër vaksinës Sputnik V ka qenë aq e fuqishme sa ka mashtruar. Në përgjithësi, media shtetërore suedeze si dhe mediat e korporatave (e cila pjesërisht merr financim me fonde publike), mbajnë një qëndrim të qartë anti-rus. Amina Manzoor, një mjeke opinioniste për botimin e lajmeve Dagens Nyheter (DN), për shembull, pohon se “ata, rusët, nuk kanë vaksinë. Eshtë vetëm propagandë ”, por nuk jep asnjë argument mbi vetë vaksinën.

Dhe Anna-Lena Lauren, korrespodente e DN në Rusi dhe që për sa kam njohuri nuk kam arsim akademik mjekësor dhe as epidemiologjik, i thotë TV4 suedez: “Eshtë shumë e dyshimtë se sa efektive është kjo vaksinë, dhe mbi të gjitha, sa e sigurtë mund të jetë ajo”. Në intervistën e saj, ajo përmend Presidentin Putin dhe “Bashkimin Sovjetik” më shumë herë sesa vaksinën aktuale ruse. Spiranca e programit përmbyllet: “Pyetjet janë shfaqur në lidhje me këtë vaksinë në botën e kërkimit. A mund të jetë aprovuar vaksina në Rusi për arsye politike, si një instrument propagande? ”

Por nëse ndonjë gjë është e njëanshme politikisht, janë ato “pyetje” që hidhen pa pushim me vaksinën ruse në qarqet politike dhe kërkimore të Perëndimit.

Letra e hapur e fundit e “kritikave” nga një numër shkencëtarësh, të cilët dërguan rezervat e tyre në Lancet, nuk paraqet asnjë argument që do të zhvleftësonte rezultatet e vaksinës. Çështja e tyre është me “prezantimin e të dhënave”.

“Kritika”, e raportuar gjerësisht në mediat perëndimore, u organizua nga një grup i udhëhequr nga një studiues italian me bazë në SH.B.A. Autorët janë gjithashtu kryesisht mjekë italianë, dhe disa profesorë. Njëri prej tyre, profesori suedez Anders Björkman, është i njohur në debatet për imunitetin e tufës.

Dhe në kundërshtim me reagimin e Suedisë, ka gjithashtu vlerësime pozitive në mediat perëndimore rreth Sputnik V. “Vaksina ruse premton dhe gjetje të tjera”, shkruan Medical News Today. “Vaksina tregon’ ‘pa efekte serioze anësore’ dhe krijon përgjigje të antitrupave’ citon CNBC në një titull. Dhe madje një raport i BBC kryeson me Vaksinën ruse ku tregon shenja të përgjigjes”.

Për botën e korporatave në Perëndim, dhe qeveritë që i përfaqësojnë ato, çështja e vaksinës është një garë, një konfrontim i ri si “lufta e ftohtë”, jo për teknologjitë e të cilit do të ishin më të përparuara për hir të shëndetit të të gjithëve, por për hir të fitimeve të tyre. Ata tani po bëjnë çmos për të hedhur dyshime të pabazuara dhe spekulative ndaj Sputnik V. Ata e bëjnë këtë pa marrë parasysh dëmin e madh që mund të shkaktojë kjo duke kufizuar qasjen e njerzve në shtet nën ndikimin e tyre në një mjet mjekësor potencial që shpëton jetën.

Këto vende, në vend të sulmeve të tyre, duhet të bashkëpunojnë për të zbutur këtë epidemi, të gjitha përpjekjet shkencore të bëra së bashku për të sulmuar një murtajë që vret njerëz në Tokë pavarësisht nga raca, besimi dhe statusi. Qëndrimet egoiste të disa shteteve mund të përfundojnë vetëshkatërruese për ato.

Fakti është se Sputnik V rus është më i afërti në botë me një vaksinë funksionale kundër Covid-19. Të presësh shumë gjatë për bashkëpunimin midis qeverive në përdorimin e kësaj vaksine tashmë të prodhuar, do të thotë të bashkëpunosh cinikisht me virusin. Kjo është për të hapur një luftë të ftohtë kundër njerëzimit si një e tërë./gazetaimpakt/rt

OPINIONE